GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
2 Şubat 2021 Salı 14:44

Selden polemik! AK Parti’nin eleştirilerine CHP'den yanıt

AK Parti İzmir Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı ile Cemal Bekle'nin sel felaketi sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hedef alması sonrası CHP'li milletvekillerinden yanıt gecikmedi.

İzmir'de meydana gelen sel felaketi siyaseti de hareketlendirdi. AK Parti cephesi İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni hedef alırken CHP YDK üyesi ve İzmir Milletvekili eleştirilere yanıt verdi.

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir’de dün geceden bu yana devam eden ve bir vatandaşımızın hayatını kaybettiği sel felaketi sonrası yaptığı açıklamada “İzmir’de hiçbir altyapı çalışması yapmayan Büyükşehir Belediyesi her sağanak yağmurda bu manzaranın ortaya çıkmasının en büyük sorumlusudur” dedi.

Yine AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, Büyükşehir Belediyesi’ni hedef alarak “Yoğun yağış sebebiyle yaşanan sel ve su baskınlarından mağdur olan hemşerilerime geçmiş olsun diliyorum. Güzel İzmir’imize bu garabeti revâ gören, vatandaşlarımızı kronikleşmiş altyapı sorununa mahkûm eden vizyonsuz zihniyeti bahane üretmeye değil hizmet etmeye davet ediyoruz” dedi.

MHP cephesinden İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu da tartışmalara dahil oldu. Vekil Prof. Dr. Kalyoncu, sosyal medya hesabı üzerinden, ‘İzmir BB’si afetlere karşı önlem almak zorunda afet oldu diyerek sorumluluktan kurtulamaz afet yerine önce biz yetiştik diyerek belediyecilik yapılmaz. Hangi önlemleri aldınız da yine bu felaket oldu, bu 3. sel! Defalarca uyardık ve anlattık. Önlem alındı mı hayır’ açıklamalarında bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan yaptığı açıklamada iklim krizine dikkat çekti, AK Partililere yanıt verdi. Bakan açıklamasında “İzmir'de bir afet meydana geldi bilmem farkında mısınız? Yıllık ortalama yağışın yüzde 18'i 1 (BİR) gecede yağdı! Üstelik Meteoroloji yağış uyarısına devam ediyor.  Belediye Başkanımız Tunç Soyer  ve belediye ekiplerimiz sahada, Valilik devrede herkes dört koldan çalışıyor. Afet dediğiniz "altyapı çalışmasına" indirgenemez. Asıl vizyonsuzluk da afet anında dahi böyle sorumsuz böyle pervasız yorumlar yapmaktır, yapabilmektir. İzmir'de bir afet meydana gelmişken, İzmirliler için zor günlerken ne sayın Hamza Dağ'dan ne sayın Atilla Kaya'dan ne sayın Kerem Ali Sürekli'den böylesine ciddiyetsiz, böylesine sorumsuz "yorumlar" görmedik. Ayıptır ayıp. Biraz ciddiyet!

Bugün İzmir'de yaşadığımız felaketin benzerlerini Bursa'da, Giresun'da, Rize'de yaşadık. Karadeniz'de sel olduğunda bunun "Allah'tan gelen bir afet" olduğuna inanıyorlar; İzmir'de olduğunda "kronikleşmiş altyapı sorunu" diye ortaya düşüyorlar!

Tüm bunların temel sebebi; iklim krizidir!

Bunların sebebi; doğayı tahrip eden HES projelerinizdir, doğal kaynakları yağmayan "çılgın" projelerinizdir! İklim krizinin idrakına varmalı, bu bilinçle ve bu sorumlulukla derhal harekete geçmeliyiz.

Defalarca söyledim, bir kez daha söylüyorum: Gerçek beka sorunu iklim krizidir!” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat ise açıklamalar tepki gösterdi. Doğa olayları üzerinden siyaset yapmayı vicdansızlık olarak niteleyen CHP’li Polat, “Keşke eleştirmek yerine, yüreği ağzında insanlarımızın malı mülkü için ne yapabileceklerini düşünseler. Devlete ait kurumlardan kaç saat geçmesine rağmen ses çıkmıyor. Kenti düşünüyorlarsa iktidar partisi milletvekilleri olarak kurumları göreve davet etsinler” ifadelerini kullandı.

İZMİR DAYANIŞMANIN KENTİDİR
Yağışların hayatı olumsuz etkilemesinin ardından İzmir’in seferber olduğunu belirten CHP’li Polat, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer önderliğinde, yağışlar etkisini arttırmadan tüm imkanlar seferber edilmişti. Ancak geçen yıl boyunca yağan yağmurun yüzde 18’i bir gecede yağdı. Kentimizin yıllık yağış miktarı 717 kilogram, son 24 saatte ise 126 kilogram yağış düştü. Belediyelerimizin aldığı önlemler sayesinde büyük bir felaketten döndük. İzmir bir kez daha dayanışmanın kenti olduğunu gösterdi. Alınan önlemler sayesinde felaketin önlenmesinde katkıda bulunan başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer olmak üzere büyük bir özveriyle emek harcayan tüm personelimize teşekkür ediyorum” dedi.

KURUMLARI GÖREVE DAVET ETSİNLER
Yaşanan sel felaketi sonrası AK Partililerin sosyal medya üzerinden yaptığı eleştirilerin siyasi açıklamalar olduğunu vurgulayan CHP’li Polat, “Deprem, sel, fırtına, kasırga vb. doğa olayları üzerinde siyaset yapmak vicdansızlıktır. İzmir’in tüm imkanlarıyla seferber olduğu bir zamanda yine şaşırtmadılar. İzmirli yurttaşlarımıza bir geçmiş olsun mesajı atmadan eleştirmeye başladılar. Biraz zahmet edip bari valiliğin açıklamalarına baksalardı. Siyasette bu dilin egemen olması kabul edilebilir değil. Keşke eleştirmek yerine, yüreği ağzında insanlarımızın malı mülkü için ne yapacağını düşünseler. Devlete ait kurumlardan kaç saat geçmesine rağmen ses çıkmıyor. Kenti düşünüyorlarsa iktidar partisi milletvekilleri olarak, kurumları göreve davet etsinler” diye konuştu.

BEKO: FELAKETTEN SİYASİ RANT ÇIKARILMAMALI
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko,  İzmir’de yaşanan sel felaketiyle ilgili geçmiş olsun dileklerini iletti. Beko yaptığı yazılı açıklamada AK Partili isimleri de hedef aldı.

Beko'nun açıklaması şöyle:

İzmir’de maalesef yine bir doğal afet yaşadık. Depremin ardından henüz 3 ay geçti bugün de yoğun yağışın ardından bir sel felaketi yaşadık. Öncelikle bütün İzmir halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hayatını kaybeden bir vatandaşımız var, kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve diğer tüm belediye başkanlarımız sahada, vatandaşımızın yanında ve gerekli tüm desteği sağlıyorlar. Tüm belediye ekipleri de gerekli müdahaleyi yapıyor. Tüm belediyelerimiz gerekli iyileştirmeleri hızla yapıyor ve yapmaya da devam edecektir. Yineliyorum bu bir afet durumu, bunun üzerinden siyaset yapmaya ve belediye çalışmalarını karalamaya gerek yok. Bu gibi doğal afet durumlarında birlik olacağımız, halkımızın, İzmirlimizin yaralarını saracağımız zamanlarda siyaseti rafa kaldırmalıyız ki samimi olalım. Felaketten siyasi rant çıkarmaya çalışmak, İzmir Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarını karalamak İzmir halkına haksızlıktır.

Alt yapılarda eksiklikler olabilir. Göç alan ve kentsel dönüşümlerin yaşandığı bölgelerde sıkıntılar olabilir. Kentin sorunlarını çözecek deneyim, tecrübe, birikimi olan belediye kadrolarımız var. 20 yıl belediyede çalışan bir personel olarak biliyorum. Deneyim ve olgunluk sahibi olan başkanlarımıza ve halkımıza önemli olan deprem, yangın, sel baskınları gibi afetlerde yardımcı olmak. Öte yandan küresel ısınma ve ekolojik dengenin bozulmasından dolayı 4 ayda yağması gereken yağmur 4 günde yağdı. Afetleri kendi ellerimizle çoğaltmayalım, kendi kendimizin ve doğanın katili olmayalım. Güzel İzmirimin güzel insanlarına tekrar büyük geçmiş olsun, yaralarımızı hep birlikte en kısa zamanda saracağız.