GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Nisan 2023 Pazartesi 16:35

Selçuk'ta grev kapıda!

Selçuk Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine sendika yarın belediye binasına grev kararını asacak ve son 60 günlük süreci işletecek. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ise grev hakkında açıklamalarda bulundu.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ-  Selçuk Belediyesi’nde çalışan kadrolu işçiler ile belediye şirketi çalışan işçiler arasında örgütlü Türk-İş Belediye-İş Sendikası Çevre Belediyeler Şubesi ile SODEMSEN arasında 3 aydır devam eden yeni dönem toplu iş sözleşmesi tıkandı. 

Yaklaşık 400 işçiyi ilgilendiren görüşmelerde ekonomik maddelerde anlaşma sağlanamayınca sendika grev kararı aldı. Edinilen bilgilere göre sendika bütün sosyal haklarla birlikte net 16 bin TL talep etmesine rağmen SODEMSEN’in son teklifi  net 12 bin TL oldu. Sendika ayrıca ilk yıl ve ikinci yılın sonunda da enflasyon artı refah payı talep etti. 

Grev kararı yarın belediye binasına asılacak. Grev kararı ile birlikte son 60 günlük yasal süreç başlayacak. Bu süreçte sendika sandık kurarak da işçilere grev kararını oylatacak. İşçiler greve ‘evet’ derse ve 60 günlük süreçte anlaşma sağlanamazsa grev hayata geçirilecek.

SORUNLARIMIZI KÖKÜNDEN ÇÖZECEĞİZ?
Grev hakkında sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Sengel Ceritoğlu, işçilerin 20 bin lira talepte bulunduğunu belirterek, "İktidar 5 bin 500 TL asgari ücreti 8 bin 500 seviyesine uyarladı, biz 6 bin 615 TL düzeyinde olan en düşük işçi gelirini, ince ince hesap yaparak, 15 bin 155 TL seviyesine çıkardık ama bu seviyelerde uzlaşmakta zorlanıyoruz. Belediyemizdeki işçi arkadaşlarımıza, iktidarın iyileştirmesinin çok ötesinde bir oranda, yüzde 130 seviyesinde zam yaptık ama işçi arkadaşlarımıza yetmiyor. Kendileri 20. bin TL'yi aşkın bir talepte bulunuyor" dedi. 

Başkan Sengel açıklamasında şunları belirtti:

Bu günlerde, Belediyedeki çalışma arkadaşlarımızın emeklerinin karşılığını mümkün olduğunca alabilsin diye sürdürdüğümüz toplu iş sözleşmelerinde henüz sonuç alamadık. İktidarın işçi sınıfına uygun gördüğü zam oranının çok üstünde bir ücret seviyesini, hesabını kitabını ince ince yaparak önerdiğimiz halde anlaşmakta zorlanıyoruz.

Çünkü yetmiyor; ne Belediyemizin ekonomik gücü ne de dayanışmanın en güzel örneklerini gösteren Efes Selçuk halkının soluğu, 20 yıllık iktidarın biriktirdiği ekonomik kriz, işsizlik, enflasyon ve gelir adaletsizliği gibi sorunları çözmeye yetmiyor.

İktidar 5 bin 500 TL asgari ücreti 8 bin 500 seviyesine uyarladı, biz 6 bin 615 TL düzeyinde olan en düşük işçi gelirini, ince ince hesap yaparak, 15 bin 155 TL seviyesine çıkardık ama bu seviyelerde uzlaşmakta zorlanıyoruz. Belediyemizdeki işçi arkadaşlarımıza, iktidarın iyileştirmesinin çok ötesinde bir oranda, yüzde 130 seviyesinde zam yaptık ama işçi arkadaşlarımıza yetmiyor. Kendileri 20 bin TL'yi aşkın bir talepte bulunuyor. 

Eğer bu koşullarda popülist sözlerle işçileri siyaset malzemesi haline getirmeyeceksek, başka bir yolu tercih etmemiz gerekiyordu.

Ücretleri mümkün olduğunca artırmanın yoluna bakacaktık, ama geçmiş dönemlerle kentimizde yaşandığı gibi ödeyemeyeceğimiz vaatlerle samimiyetsiz şovlara da girişmeyecektik; biz de öyle de yaptık. Bizce, daha büyük belediyelerin de üstünde ve kabul edilebilir seviyelerde bir ücret ve gelir artışını önerdik.

Şimdi geldiğimiz noktada, iktidarın halkımızdan ve belediyelerimizden esirgediği merkezi devlet olanaklarının yokluğunda hem hizmet üretmeye, hem çalışma arkadaşlarımızın sofralarını büyütmenin yollarını aramaya hem de dayanışmayı güçlendirmeye devam edeceğiz.

Ve 14 Mayıs’tan sonra halkın zenginliğinin halk için, herkes için harcandığı iktidarımızda, ülkemizin sorunlarını tek tek çözebilecek, kentlerimizi kalkındıracak, refahı sağlayacak ve işçinin hakkını ziyadesiyle işçiye teslim edebilecek bir ülkeyi kuracak; sorunlarımızı kökünden çözeceğiz.