GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
2 Aralık 2022 Cuma 09:22

Sektörden vatandaşlara ‘Aralık’ müjdesi… İzmir’de sıfır otomobile akın!

Poyraz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz otomotivde matrah vergisi düzenlemesi ile ilgili yaptığı değerlendirmede “tüm otomotiv firmaları ve showroomlarda yoğun bir talep oluştu. Taleplerin yüzde 50’si karşılanabilindi. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, Aralık ayında çok fazla araç üretileceğinden vatandaşlarımız rahatlıkla 0 araç alabilecek” ifadelerini kullandı.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- ÖTV matrah düzenlemesi 24 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Düzenleme ile birlikte araç fiyatlarında 30 bin TL ile 80 bin TL arasında düşüş yaşandı.

Poyraz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz düzenlemenin ardından fiyatlarda ciddi bir düşüş yaşandığını kaydederek tüm otomotiv firmalarında yoğunluğun oluştuğunu söyledi.

ÖTV’de yapılan matrah düzenlemesinin araç fiyatlarına yansımalarını EgedeSonsöz’e değerlendiren Özpoyraz, “Düzenlemenin başlamasıyla birlikte vatandaşların indirimli araç alma imkanı oldu. Şirketlerin ay kapanışı dönemi… Matrah güncellenmesi ile birlikte 30 bin TL ile 80 bin TL arasında indirim sağlandı. ÖTV’si yüzde 80 olan yüzde 70’e düştü, yüzde 60 olan yüzde 50, 45’lere kadar düştü. Böylelikle ciddi bir indirim sağlanmış oldu. Bu sevindirici bir gelişme” dedi.

YOĞUN TALEP VAR
Matrah düzenlemesinin 595 bin TL’nin altındaki arabalarda önemli bir etki yarattığını kaydeden Özpoyraz, “Matrah vergisindeki güncelleme 595 bin TL’ye kadar anahtar teslimi olan araçları etkiledi. Anahtar teslimi 595 bin TL’den yüksek olan araçlar güncellemeden faydalanamıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati’nin açıkladığı 1 Aralık tarihindeki güncelleme, 24 Kasım’da uygulanmaya başlanıp erkene çekilince tüm otomotiv firmaları ve showroomlarda yoğun bir talep oluştu. Aşırı talepten dolayı bayilerin elinde fazla araç kalmadığından sıkışıklık oldu. Taleplerin yüzde 50’si karşılandı. Geri kalan oranın ise Aralık ayında üretilecek araçlardan karşılanacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların uygulanan güncellemeyi fırsat olarak gördüklerini ifade eden Özpoyraz, “595 bin TL altında ciddi bir düşüş yaşanınca vatandaşlar da bunu kaçırmak istemedi. Dolayısıyla bir yığılma oluştu. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, Aralık ayında çok fazla araç üretileceğinden 0 araç alabilecekler.

YEDEK PARÇA FİYATLARINA VE DÖVİZE BAĞLI
Özpoyraz açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi: “Araç tedarikinde Aralık ayında muhakkak talebi karşılayacak üretim yapılacaktır. Aralık ayı yılın en yüksek adetine ulaşan satış ayıdır. Yedek parça tedarikinden dolayı talepler karşılanacak. Aralık ayından sonra zam beklentisi yedek parça ve döviz fiyatlarına bağlı fazla bir oynama olmaz ise zam gelmez diye düşünüyorum”