GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Haziran 2024 Cuma 09:41

Sektörden ‘uçak bileti’ isyanı: Otobüsler boş gidiyor, boş dönüyor!

Şehirlerarası otobüs biletinin, uçak biletlerinden pahalı olduğu yönündeki söylemlerin doğru olmadığını belirten Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği (EBOD) Başkanı Serdar Gerilakan, “İzmir-İstanbul’a uçak bileti 2 bin lira, biz 1000 liraya yolcu bulamıyoruz. İki yıl önceki fiyatlarla yolcu taşıdığımız halde 40 kişilik otobüslerimizin yarısını ancak doldurabiliyoruz. Otobüslerimiz boş gidiyor, boş dönüyor” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kurban Bayramı öncesi İzmir Otogarı’nda derin bir sessizlik yaşanıyor. Yolcu sirkülasyonunun son iki ayda iyice azaldığını belirten otobüs işletmecileri, Kurban Bayramı’nda üç günlük bir yoğunluk yaşanacağını, sonrasında yine yolcusuz günlere döneceklerini öne sürüyor. Uçak biletlerinin, otobüs biletine nazaran daha ucuz olduğu iddiaları da otobüsçülerin tepkisine neden oldu.

YOLCU KAYBI DEVAM EDİYOR
Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği (EBOD) Başkanı Serdar Gerilakan, yolcu kaybının had safhaya ulaştığını belirtirken, iki yıl öncesinin tarifesiyle yolcu taşıdıklarını söyledi.

Otobüs biletlerinin çok pahalı, hatta uçak biletlerinden bile yüksek olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını rakamlarla anlatan Gerilakan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Otobüs biletinin, uçak biletinden yüksek olduğu iddiası kesinlikle kabul edilemez. Bu bir algı çabası olabilir. İki yıl öncesinin fiyatlarıyla yolcu taşıyoruz hala. Zaten yolcumuz az, bir de zam yaparsak, eldeki yolcuyu da kaybederiz çünkü. İzmir’den Trabzon’a uçakla 2 bin liraya gidebilirsiniz ama biz İzmir’den Trabzon’a 1000 lira otobüs bileti satamıyoruz, çünkü yolcu bulamıyoruz. İzmir-Diyarbakır uçak bileti 2 bin 500 lirayken, biz hala 1000 liraya bilet kesiyoruz. Özellikle bu hatta otobüs firmaları arasında rekabet var. İzmir-İstanbul uçak bileti 1350 lirayken otobüsler 600 liraya yolcu taşıyor. Tablo böylesine ortadayken, hangi mantıkla otobüs biletlerinin çok pahalı olduğu söylenebiliyor, anlamış değilim.”

BAZI FİRMALAR İZMİR SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ, ÇÜNKÜ…
Mayıs ayının otobüs firmaları için çok sıkıntılı geçtiğinin altını çizen EBOD Başkanı Serdar Gerilakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda İzmir Otogarı’nda yolcu yok. Önümüz bayram. Arife ve bayramın ilk iki günü bir yoğunluk olur, sonrasında yine bugünkü halimize döneriz. Eski yolcu sirkülasyonu yok. Otobüslerimiz boş gidiyor, boş dönüyor. Bugün 40 kişilik otobüslerimizin ancak 20 koltuğunu doldurabiliyoruz. Mayıs ayında pek çok firma, yolcu olmadığı için Doğu illerimizden İzmir’e seferlerini iptal etti. Otobüs işletmecileri, bu bayramda otobüsleri doldurarak, ful çekerek bir nefes alacak.”