GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
6 Nisan 2023 Perşembe 10:22

Sektör eleman darboğazında… İnşaata deprem etkisi!

İzmir’in yetişmiş demirci, kalıpçı, duvarcı, sıvacı, boyacı, seramikçi usta ve kalfalarının deprem bölgesindeki konut yapımı için bölgeye gitmesi ve yurtdışına kaçması nedeniyle, kentteki inşaatlar durma noktasına geldi. Buca Müteahhitler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Vural, 500 lira olan yevmiyeyi 800 liraya çıkardıkları halde eleman bulamadıklarını, bu sıkıntı nedeniyle mevcut işleri teslim süresinin uzatıldığını ve yeni projelere başlayamadıklarını anlattı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kahramanmaraş başta olmak üzere toplam 11 ilde büyük yıkıma yol açan 6 Şubat depremi, inşaat sektörünü de vurdu. Deprem bölgesinde inşa edilecek yaklaşık 500 bin konutun yapımında çalışmak üzere bölgeye giden çok sayıda kalıpçı, demirci, boyacı, seramikçi, duvarcı ve sıvacı ustası, İzmir’deki inşaatları durma noktasına getirdi. Deprem bölgesine giden usta ve kalfaların yanı sıra daha iyi ekonomik şartları olan yabancı ülkelere çalışmaya gitmesi, inşaat sektöründe bugüne dek yaşanmamış bir krize yol açtı.

30 KİŞİLİK İŞİ 4 KİŞİYLE YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ
Buca Müteahhitler Derneği ve Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan, İzmir’de uzun yıllardır yapı üreten VURYAP İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Vural, insan kaynakları anlamında çok büyük sıkıntı içinde olduklarını doğruladı. 50 bin metrekarelik alanda halen devam eden bir projeleri olduğunu belirten Hakan Vural, şu anda 25-30 seramikçinin aynı anda çalışması gerektiği bir ortamda ancak 4 seramikçiyle işleri tamamlamaya çalıştıklarını anlattı.

Vural, şu değerlendirmelerde bulundu:

“30 kişiye ihtiyacımız varken biz ancak 4 kişi bulabiliyoruz. Yeteri kadar boyacı, demirci, kalıpçı, duvarcı, sıvacı da yok. Maddi anlamda gereken desteği verdiğimiz, 500 lira olan yevmiyeyi 800 liraya çıkardığımız halde inşaatlarımızda çalışacak eleman bulamıyoruz. İzmir’de aktif bir inşaat firması olduğumuz için bu sıkıntıyı çok net yaşıyoruz. Ağrı, inşaatçı eleman kaynağı bir ilimizdir. Ağrılı bir müteahhit olarak şunu söyleyebilirim ki, Ağrı’dan sıvacı çıkar, duvarcı çıkar, demirci, seramikçi çıkar. Ağrı’dan 30 bin insanımızın, inşaatlarda çalışmak üzere yurtdışına gittiğini öğrendim. Yaşanan eleman sıkıntısının bir sebebi de budur. Sadece deprem bölgesine gidenlerle ifade etmek doğru olmaz.”

YENİ PROJELERE BAŞLAYAMIYORUZ
Acilen boyacı ve seramikçilere ihtiyaçları olduğuna vurgu yapan Hakan Vural, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arsamız var, malzemelerimiz var, ama yeni projeye başlamamız lazım ancak kalıpçı, duvarcı, demirci ustası bulamadığımız için başlayamıyoruz. Ara eleman sıkıntısı çok fazla. İnşaat sektöründe şu anda vasıflı veya vasıfsız fark etmiyor, herkes harıl harıl eleman arıyor. Eleman sayısı o kadar azaldı ki, çözüm üretemez hale geldik. Yaşanan sıkıntı, işlerimizin uzamasına sebep oluyor. Taahhüt ettiğimiz sürede işi bitirip teslim edemiyoruz. Projemizi Haziran ayında bitirmeyi hedeflerken, teslim tarihini ertelemek zorunda kaldık. Yılbaşında ancak teslim edebileceğimizi söylemeye başladık.”