GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Nisan 2022 Pazar 08:40

Şeker krizinin perde arkası!

Şekerde yaşanan stok sorunu nedeniyle market rafları boş kaldı. Türkiye’deki şeker fabrikalarının üretimde yetersiz kalması ve iç piyasaya tedarik sağlamaması nedeniyle bu sorunun ortaya çıktığını belirten İzmir Şekerciler ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı İhsan Esen, imalatçılar ve esnafların marketlerden şeker toplamaya başladığını dile getirdi.

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Son zamanlarda ayçiçek yağında yaşanan stok sorunlarından sonra şimdi de şeker de bu sorun görülüyor. Zincir marketlerde ve hatta bakkallarda vatandaş şeker bulmakta zorlanırken, bulsa bile bir adet satın alabilme kısıtlamasıyla karşı karşıya kalıyor. Şekerde yaşanan bu sıkıntı vatandaşları endişelendirirken esnafı da zor durumda bırakıyor. Yaşanılan şeker sorunlarına ilişkin detayları paylaşan İzmir Şekerciler ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı İhsan Esen, Türkiye’deki şeker fabrikalarının piyasaya yetecek üretimi gerçekleştiremediğini söyledi. Türkiye Şeker Fabrikalarının önceliği vatandaşa yani marketlere vermesiyle birlikte esnafa ve imalatçıya şeker tedariğini durdurduğunu aktaran Esen, imalatçılarında bu nedenle marketlerden satın alma yoluna gittiğini söyleyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ŞEKER KARA BORSAYA DÜŞTÜ
Şekerde yaşanan tedarik sorunun yaklaşık 2 – 3 haftadır devam ettiğini belirten Esen, bu sorunun en büyük kaynağının Türkiye’nin şeker üretmekte zorlanması olduğunu dile getirerek “Şuanda vatandaşa, esnafa, iç piyasaya şeker üretimi yetişmiyor. Bir de Türkiye Şeker Fabrikaları ürettiği şekerin çoğunu yurt dışına ihraç ediyor. Bir kısmını da bazı lisanslı işletmelere tedarik sağlıyor. İç piyasaya çok mal vermeyince iç piyasa krize giriyor. Diğer özel şeker fabrikaları da fiyatlarını yükseltiyor. Dolayısıyla Türk Şeker Fabrikaları yani kamu fabrikaları şuan da imalat, üretim yapan, ticaretini yapan esnaflara şeker vermeyi durdurdu. Vatandaş yararlansın diye birinci önceliği zincir marketler, bakkallar vs. gibi yerlere verdi. Esnafa, imalatçıya şeker vermeyince bu sefer şeker kara borsaya düştü. Sizin bir kamyon şeker alacak kadar çok paranız bile olsa, lisansınız olmasına rağmen alamazsınız. Şeker yok yani...” ifadelerini kullandı.

ESNAF KAPI KAPI ŞEKER TOPLUYOR!

Şekerin karaborsaya düşmesiyle birlikte şeker fiyatlarında anormal artışların görüldüğünü söyleyen Esen, imalatçıların ve esnafın toptancıdan aldığı fiyattan yarı yarıya az bir fiyatla marketlerden almayı tercih ettiğini açıklayarak bu nedenle market raflarında şekerin kalmadığını aktardı. İmalatçıların ve esnafın marketlerden parça parça şeker topladığını söyleyen Esen, buna sitemde bulunarak “Normalde kamu şeker fabrikalarında 50 kilogram şeker çuvalı 290 lira. Diğer fabrikalarda 390 lira civarı... Bir de hal böyleyken önceliği vatandaşlara, marketlere verince esnaf, imalatçı parça parça buralardan tedarik etmeye çalışıyor. Şuanda bizim esnafın düşmüş olduğu hal bu... Marketlerden 2’şer kilo şeker topluyorlar. Piyasada şeker yok. Toptancıdan almaya kalksa karaborsada olduğu için 50 kilosuna 700 - 800 lira fiyat çekiyorlar. Marketlerden toplayarak elde ettikleri 50 kiloluk şeker 450 lira civarına geliyor. Bütün üreticiler şuanda zincir marketlere yüklendi. Oradan daha ucuza denk geliyor. O yüzden de raflarda şeker kalmıyor. Bir de Ramazan geliyor, en çok tüketilen şeylerden biri iftardan sonra tatlı, onun içinde şeker lazım. Esnaf da 10 gündür bu marketlerden şeker topluyor ki imalatını yapabilsin... Çıraklarını, çocuklarını saldılar; onlara marketleri kapı kapı gezip şeker toplatıyorlar. Ne hale düştük!” şeklinde konuştu.

ŞEKER İHRACATINA KISITLAMA GELSİN

Devletin bu konuya el atması gerektiğini dile getiren Esen, beklenti ve önerilerine dair şu açıklamaları yaptı:

“Sektörümüzün ana ham maddesi olan şekeri Türkiye şeker fabrikalarından öncelikli alma hakkı imalatçı iş yerlerimiz olmalı ve şekeri karaborsadan değil gerçek fiyatı olan 258 liradan almalıyız...

Bu şekilde şeker alımlarının önü açıldığında maliyetlerimiz düşeceği için vatandaşlarımızın da daha uygun alışveriş yapmasının önü açılacaktır. Kapasite raporları ile birlikte ilgili odaların direk fabrikalardan esnafları adına şeker alabilmeleri için önü açılmalı. Ve tabii şekerin ihracatına kesinlikle sınırlama getirilmeli.”

Son olarak Türkiye’deki tüm Şekerciler ve Pastacılar Esnaf Odası başkanlarıyla bir araya gelerek bu konuyu değerlendirdiklerini ekleyen Esen, Ticaret Bakanlığı gibi ilgili kurumlara bu konuyla ilgili girişimlerde de bulunduklarını ve yaşanan durumun peşinde olduklarını dile getirdi.