GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
4 Mart 2022 Cuma 11:44

Şehrin ortasında ağaç katliamı!

Salihli ilçesinin Şüheda Caddesi’nde belediye tarafından yürütülen ‘Prestij’ projesi kapsamında uzun yıllardır var olan çam ağaçları kökünden kesildi. Bu yaşanan olaya tepki gösteren Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege, belediyenin Orman Bölge Müdürlüğü’nden izinsiz bir şekilde kesimi gerçekleştirdiğini iddia etti. Salihli’de uzun yıllardır bu gibi olaylara şahit olduklarını belirten Av. Ege, doğaya zarar verilip ve buranın beton yığınına çevrilmesine karşı olduklarını ifade ederek suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Geçtiğimiz dönemlerde Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Salihli Belediyesi tarafından yürütülen ‘Prestij’ projesi kapsamında belirli caddelerde kaldırım ve peyzaj düzenlemeleri yapılmaya başlandı. Bu proje kapsamında 2 Mart Çarşamba günü sabah saatlerinde Şüheda Caddesi’nde belediye ekipleri tarafından asırlık çam ağaçlarının kesildiği görüldü. Bu yapılan işlemin haberini alıp müdahale etmek için o bölgeye giden Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege, kesimin bizzat belediyenin Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerince yapıldığını ve doğru bir işlem olmadığını ifade etti. Özellikle Salihli Belediyesi mevcut başkanının yönetime gelmesiyle zaman zaman ağaç kesimlerinin gerçekleştiğini ifade eden Av. Ege, belediyenin daha önce de Çınarlı Caddesi’nde bulunan asırlık ağaçları ‘Prestij Caddesi’ yapma amacıyla kestiğini ve o caddenin şu anda tamamen betondan ibaret olduğunu hatırlattı.

MÜDÜRLÜKTEN İZİN ALINMAMIŞ!
Belediyenin ışıklandırma ve betonu prestij kaynağı olarak düşündüğünü söyleyen Av. Ege, aynı durumun bu sefer de Şüheda Caddesi’nde yaşandığını ve Orman Bölge Müdürlüğü’nden izin alınmadan yapıldığını iddia ederek, yaşanan olayı şu sözlerle anlattı:

“Dün bize gelen ihbar üzerine Şüheda Caddesi’ne gittik. Burası Salihli’nin en eski caddelerinden biri ve güzel, bakımlı, canlı ağaçlara sahip... Bu ağaçların kesildiğini gördük. Bu caddenin tam arkasında da Orman Bölge Müdürlüğü var. Buraya gittik ve ağaç kesimi yapıldığını, izin alınıp alınmadığını ve bilgileri dahilinde olup olmadığını sorduk. İşletme müdürü ağaç kesimi değil, sadece budama işlemi yapılacağını bildiklerini söyledi. Kendilerine görüntüleri gösterdik ve bundan bilgileri olmadığını tekrar söyledi. Biz de müdahale etmelerini istedik, belediyeyle görüşme yapıp durdurulmasını talep ettik. Bunun akabinde kesim çalışmaları durduruldu. Ancak biz gittiğimizde zaten 10 tane civarında çam ağacı kesilmişti. Ki caddeyi de araç ve insan geçişine kapatmışlar. Bunun sebebi de bir nevi kaçak şekilde yapılan kesim işlemini örtbas etmek...”

RESMİ KURUMUN KAÇAK İŞ YAPACAĞINI DÜŞÜNMEMİŞLER
Ağaç kesimi esnasında çevredeki esnafların kesilmemesi yönünde tepkiler gösterdiğini aktaran Av. Ege, belediye olmalarına güvendikleri için o tepkilerin bir fayda sağlamadığını söyleyerek, “Kesimi yapan bizzat belediyenin Park ve Bahçeler Müdürlüğü... O cadde üzerindeki esnaflardan ufak tefek itirazlar gelmiş ama ‘belediye kesiyor’ diyerek tepkileri cılız kalmış. Çünkü resmi bir kurum olduğunu bildikleri için bir resmi kurumun kaçak bir iş yapacağını düşünmüyorlar. Çok sıcak bir bölgedeyiz ve halkın yazın o sokakta rahatça gezebilmesi bile o ağaçların gölgesi sayesinde... Temiz hava sağlamaları, canlılara yuva olmaları zaten başlı başına bir konu. Halkın zaten bir tepkisi var fakat ne yazık ki aniden yapılan bir çalışma olduğu için insanlar tepki gösterene kadar o ağaçlar yok edilmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

KORUMAK YERİNE TALAN EDİYORLAR
Bu yaşanan olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını dikkat çeken Av. Ege, belediyenin bu ağaçları korumak yerine kökten kesmesinin anlaşılabilir bir durum olmadığını söyleyerek “Tabii bunun kanunen karşılığı var. Biz Salihli Çevre Derneği ve yurttaşlar olarak orman kanunu ve yönetmeliklerine aykırı olması dolaysıyla Salihli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Bu şikayet tabi ki o ağaçları geri getirmeyecek ancak bundan sonraki ağaçları korumamızı sağlayacak. Bundan önce de Salihli İstasyon Bölgesi’ndeki asırlık çınar ağaçlarını yok etmişlerdi. Biz de ağaç ve doğa düşmanı bu zihniyetle mücadele etmek durumunda kalıyoruz. Koruması gereken kurumlar tam aksine talan eden kurumlar oldu. Bu zihniyeti ben de çözemiyorum ve söyleyecek bir söz bulamıyorum” dedi.

GEÇMİŞTE BUNA BENZER NE OLMUŞTU?
2017 yılında Manisa’nın Salihli ilçesinde ‘Prestij’ projesi kapsamında Çınarlı Caddesi’ndeki birçok tespih ağacı belediye ekipleri tarafından kesilmişti. Bu ağaçların 20 yıllık olduğunu savunan vatandaşların kesime gösterdikleri tepki üzerine belediye; kent silüetine daha uygun ağaçların dikileceği yönünde bir açıklama yapmıştı. O dönemde Salihli Belediyesi’nin yayınladığı bilgilendirme metninde, “Atatürk Caddesi'nin modern bir görünüme kavuşturulacağı prestij caddesi projesi kapsamında saha içerisinde kalan ağaçlar, çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla kaldırılarak, yerine proje bütünlüğü içinde planlanan ve şehir estetiği açısından daha güzel olan ağaçlar yer alacak” ifadeleri yer almıştı.