GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Ekim 2022 Salı 14:02

Şehir Plancılar’ından Buca Cezaevi için itiraz!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan Buca Cezaevi alanına dair imar planları ile ilgili itiraz dilekçesi yayımlayan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ‘yanlış durdurulmalı’ çağrısı yaptı.

EGEDESONSÖZ – İzmir depreminin ardından yıkılan ve plan tartışmaları ile AK Parti ile CHP’nin karşı karşıya gelmesine neden olan Buca Cezaevi’nin alanı ile ilgili dün yeni bir gelişme yaşanmış ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı alanın planlarını askıya çıkarmıştı.

Yeni planda 42 bin 336 metrekarelik ticaret ve konut alanı, 7 bin 819 metrekarelik ilkokul alanı, 2 bin 607 metrekarelik belediye hizmet alanı, 13 bin 496 bin metrekarelik yol ve otopark alanı, 20 bin 500 metrekarelik açık ve yeşil alan belirlendi.  Ticaret ve konut alanı için 1,65 emsal, okul ve belediye hizmet alanı için 1 emsal, yeşil alan için 0,05 emsal yapılaşma hakkı tanındı.

Önceki planlarla karşılaştırıldığında AVM yapılmasının önünü açan ticaret merkezi alanı kaldırılırken yerine  ticaret ve konut alanı merkezi getirildi. Ayrıca sosyal donatı (okul, belediye hizmet alanı, otopark) alanlarının düşürüldüğü de görüldü. Yeşil ve açık alandaki artış ise çok sınırlı kaldı.

‘YÖNETMELİĞE AYKIRI’
Planlarla ilgili TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi itiraz dilekçesi yayımlayarak İzmirlilere sorumluluk çağrısında bulundu. İtiraz dilekçesinde planların kamu yararına aykırı olduğu, yürürlükteki plan kararlarına aykırı şekilde yoğunluk getirdiği, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne aykırı olduğu, Buca’nın mevcut sosyal teknik altyapı ihtiyacı dikkate alınmadan hazırlandığı ifade edildi.

‘ÖZELLEŞTİRME ANLAMINA GELİYOR’
Ayrıntıları itiraz dilekçesinde yer alan konuya ilişkin yapılan açıklamada "Hazırlanan yeni imar planları ile, alanın esas olarak Ticaret ve Konut Alanı olarak düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile alanın, Buca ilçesinde ihtiyaç duyulan yeşil ve sosyal - kültürel alanlar için ayrılması talepleri göz ardı edilmiştir. Ayrıca, mülkiyetin çok büyük bir bölümünün kamunun elinde olduğu bir alanda, kamusal kullanımların dışında kararlar verilmesi, taşınmazların özelleştirilmesi anlamına gelecektir. Bunun, bölgeye nüfus ve inşaat yoğunluğu getiren bir plan ile yapılıyor olması, durumu daha da vahim hale getirmektedir.  Bu yanlış durdurulmalıdır ve tüm İzmir halkının sorumluluğudur. Tüm halkımızı, ekte sunduğumuz itiraz dilekçesini sahiplenmeye, İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik  ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü‘nde askıya çıkarılan imar planı değişikliklerine 08.11.2022 tarihine kadar itiraz etmeye davet ediyoruz. " denildi.