GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Kasım 2018 Cumartesi 08:01

Sayıştay tespit etmişti... Kimler kıyak memur oldu?

Kamuda mali yapıyı denetleyen en büyük kurum olan Sayıştay’ın incelemesine takılan AK Partili Menderes Belediyesi’nde Başkan Bülent Soylu’nun 4,5 yılda altı kişiyi özel kalem müdürü yapıp memurluk hakkı kazandırdığı ortaya çıktı.

EGEDESONSÖZ- Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarının mali harcamalarını inceleyen en büyük kurum olan Sayıştay’ın raporları gündeme gelmeye devam ediyor. Belediyelerle ilgili raporları yayınlayan kurum, AK Partili Menderes Belediyesi için bir dizi kanuna aykırı işlem tespit edildiğini duyurmuştu.

Sayıştay raporlarına göre özellikle vurgulanan konular arasında memuriyete geçiş için kullanılan özel kalem müdürlüğü kadroları yer aldı. AK Partili Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun 2014 Mart ayından bu yana geçen 4.5 yıllık sürede tam altı kişiyi özel kalem kadrosundan memur yaptığı ortaya çıktı. Normal şartlarda her dönem sadece bir veya iki kez hak tanınan belediyelerde özel kalem müdürlüğü kadrosunun bu kadar fazla kullanılması dikkat çekti.

Başkan Soylu, göreve gelir gelmez ilk olarak seçim sürecini birlikte yürüttüğü Hüseyin Kutlu’yu özel kalem kadrosundan memur yaptı. Daha sonra ise Şule Yüksel’i aynı yöntemle kadroya aldı.

Başkan Soylu, Konya ili Altınekin İlçesi’ne bağlı Dedeler eski Belediye Başkanı Mehmet Elmalı’nın atamasını yaptı. Menderes’te özel kalemden kadroyu alan Elmalı daha sonra memleketine dönerek Konya Büyükşehir Belediyesi Şehit ve Gazi Hizmetleri Şube Müdürü oldu.

Başkan Soylu,  Menderes Belediyesi’ndeki özel kalem kadrosunu bu kez Ankara’dan gelen Cennet Togul’a açtı. Togul memur olduktan sonra belediyede hiç göreve başlamadan geri döndü.

Yine aynı yöntemle beşinci kişi olarak listeye Simge Duru Sever girdi. Sever, Menderes Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı.

Belediyede adeta memuriyet hakkı kazanmak için ardı ardına kullanılan yöntemi Başkan Soylu bu kez teyzesinin oğlu için kullandı. Gaziemir’de geçmiş yıllarda CHP’den İlçe Başkanlığı görevinde bulunan Seydi Aktaş’ın oğlu olan teyze oğlu Yavuz Selim Aktaş altıncı kişi olarak özel kalem kadrosundan memur oldu.AKRABALAR DİKKAT ÇEKTİ
Öte yandan Başkan Soylu’nun belediyede halasının oğlu Hüseyin Koçak makam şoförü ve koruması olarak görev yaparken bacanağı Kerem Kadir Tuncel ise yüzbaşı rütbesinde ordudan istifa ederek belediyede işe başladı. Tunce, kısa süre sonra Destek Hizmetleri ve Park Bahçeler Müdürlüğü görevine vekaleten getirildi.

Yine Menderes Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Ayşegül Duran Türker’in eşi Özgür Türker hakkında da İçişleri Bakanlığı soruşturma başlatmıştı. Türker’in memur olmadan belediyede müdürlük yaptığı tespit edilmişti. Bu raporun ardından Başkan Soylu’nun onayıyla başkan yardımcısının müdür eşi sözleşmeli memur yapıldı.

SAYIŞTAY NE DEMİŞTİ?
Sayıştay yaptığı incelemede adeta eş-dost akraba kadrosu olarak kullanılan özel kalem müdürlüğü kadrosu için hazırladığı raporda şu ifadelere yer vermişti:

“İstisnai Memuriyet Kadrosu Olan Özel Kalem Müdürlüğüne Atanan Kişilerin, Bir Süre Sonra Sınavsız Olarak Sınavla Girilebilecek Memur Kadrolarına Naklen Atanmalarıyla ilgili tespitler yapılmıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre istisnai memuriyet niteliğinde olan özel kalem müdürlüğüne son 3 yılda yapılan atamaların, incelenmesi neticesinde bu kadrolara atanan kişilerin kısa bir süre sonra başka kadrolara atandığı görülmüş; özel kalem müdürlüğü kadrosunun, sınavla atama yapılabilecek memuriyet kadrolarına sınavsız olarak atanma yöntemi olarak kullanıldığı görülmüştür”…