GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Aralık 2021 Cuma 13:11

Sayıştay’ın Aliağa raporunda dikkat çeken durum: Geçmişe dönük 3 bin yevmiye kaydı

Sayıştay, Aliağa Belediyesi’nin mali harcamalarına yönelik yaptığı denetimde geçmişe dönük yevmiye numaraları oluşturulduğunu tespit etti. Raporda, “2020 yılı içinde yevmiye defterinde 506 adet yevmiye numarası boş bırakılmış ve 2942 adet geçmiş tarihli yevmiye kaydı yapılmıştır” denildi.

EGEDESONSÖZ- Aliağa Belediyesi’nin 2020 yılı harcamalarını denetleyen Sayıştay mali kayıtlarda geçmişe dönük yevmiye numaraları verildiğini tespit etti.

İncelemede, “Mevzuat hükümlerine göre, ödeme emri belgesi veya muhasebe işlem fişi için düzenlenirken boş yevmiye numarası bırakılmaması ve geçmişe dönük yevmiye kaydı yapılmaması gerekmektedir. Ancak; Belediyede kullanılan otomasyon programı, boş yevmiye numarası bırakılmasına ve geçmiş tarihli yevmiye kaydı yapılmasına imkân tanımaktadır. 2020 yılı içinde yevmiye defterinde 506 adet yevmiye numarası boş bırakılmış ve 2942 adet geçmiş tarihli yevmiye kaydı yapılmıştır. Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak yapılan geçmişe dönük kayıtlar yevmiye defterindeki verilerin güvenilirliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Kullanılan otomasyon programında gerekli düzenlemeler yapılarak boş yevmiye numarası bırakılmasının ve geçmişe dönük yevmiye kaydı yapılmasının engellenmesi uygun olacaktır” denildi.

MUHASEBE KAYITLARINDA YOK
“Mali tablo ve yevmiye kayıtları ile belediyenin ortak olduğu şirketlerin sermaye hareketlerine ilişkin karar, bilanço ve sicil gazetesi bilgilerinin incelenmesinde, Aliağa Belediyesinin %100’üne sahip olduğu Aliağa Belediyesi Petrol A.Ş’nin 2020 yılı içerisinde yapmış olduğu sermaye artırımının muhasebe kayıtlarına intikal ettirilmediği tespit edilmiştir. Belediye tarafından sermaye artışına karşılık şirkete devredilmesine karar verilen taşınmazlar için Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesinin 2020/332 no’lu Kararı ile toplam 15.828.704 TL kıymet takdiri yapılmış ve bu taşınmazlar ayni sermaye karşılığı olarak şirkete aktarılmıştır. Daha önceki sermayesi 11.000.000 TL olan şirketin sermayesi bu aktarma işleminden sonra şirketin 31.12.2020 tarihli Bilançosuna da yansıdığı şekilde 26.828.704,00 TL olarak gerçekleşmiştir”

“Aliağa Belediyesi mali tablolarının incelenmesinde satışı yapılan taşınmazların kayıtlı değeri yerine satış bedeli üzerinden ve ilgili maddi duran varlık hesaplarından mükerrer olarak kayıtlardan çıkarıldığı görülmüştür. İdare tarafından satışı yapılan taşınmazların ilgili maddi duran varlık hesaplarındaki çıkış kayıtlarının taşınmazların kayıtlı değeri üzerinden değil satış bedeli üzerinden yapıldığı ve bu şekilde muhasebe kayıtları ile taşınmaz envanteri arasında uyumsuzluk olduğu tespit edilmiştir”