GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Aralık 2020 Cuma 11:14

Sayıştay’dan ‘Z Raporu’: İzmir Büyükşehir’e kritik uyarılar!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay Denetim Raporu’nda Hilton Oteli, Pınarbaşı’ndaki yarış pisti ve Buca-Yedigöller’deki tahsis üzerinden uyarılar sıralandı. Raporda, kapatılan ve şu an depremzedelere yuva olan Hilton Oteli ile ilgili mali tablonun eksiye düştüğü yansıdı.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda önemli bilgiler yansıdı. Raporda Hilton Oteli ile ilgili ortaklık, Pınarbaşı’ndaki Motor Yarışları Pisti ve Buca-Yedigöller’deki tahsis konusu ön plana çıktı.

HİLTON DEĞERLENDİRMESİ: KARDAN YARARLANILMADI, MALİ DURUM KÖTÜ
16 Ekim tarihinde faaliyeti durdurulan ve 30 Ekim depremi sonrası depremzedelerin hizmetine sunulan Hilton Oteli’nin yüzde 23’lük hissedarı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otelin karından yararlanamadığı raporda yer aldı. Yayınlanan raporda “İzmir Büyükşehir Belediyesi maliki olduğu taşınmazın otel yapılması amacıyla kurulan bir sermaye şirketine ayni sermaye olarak konulması sonucu 1987 yılından itibaren konum ve değer açısından çok önemli 6.605,75m2 arsanın değerinden idare tarafından faydalanılamadığı görülmüştür. Şirket 2017 yılında -29.095.363,78 TL olan öz sermayesi 2018 yılında -95.166.755,06 TL olarak gerçekleşmiş olup yıllar geçtikçe şirketin mali durumu daha kötüye gitmektedir. Bu sebeple şirket ortakları ile idare tarafından şirketin geleceği için acilen karar alınması elzem olup Büyükşehir Belediyesinin 6.605,75m2 kamu kaynağının 1987 yılından itibaren verimsiz kullanımının sonlandırılması gerekmektedir” denildi.

YARIŞ PİSTİNİN KULLANIMI İÇİN UYARI
Bornova-Pınarbaşı’nda yer alan ve motor spor yarışlarının yapıldığı pistin kira sözleşmenin bittiği vurgulandı. Raporda Büyükşehir Belediyesi’nin ecremisil ödenmek suretiyle pistin kullanımını üçüncü şahıslara kapatması gerektiği belirtildi. Raporda,  “idare tarafından yenilenme ve tadilatlar yapılması suretiyle kamu kaynağı aktarılan Pınarbaşı Motor Sporları Yarış Pisti’nin için 06.10.2015 tarihinde kira sözleşmesinin bitmesi sebebiyle ecrimisil ödenmek suretiyle üçüncü şahısların kullanımı sonlandırılmalı ve kamu kaynağının kullanımında etkili ekonomik verimlilik ilkelerine göre hareket edilmesi gerekmektedir” denildi.

BUCA’DAKİ TAHSİSLERİ İPTAL ET!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetindeki Yedigöller tesislerinin Buca Belediyesi’ne tahsisi sonrasında üçüncü kişilere yapılan kiralama işleminin mevzuata aykırılık taşıdığı tespit edildi. Raporda “Yapılan incelemelerde mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesine ait olan Buca Yedigöller Tesislerinin Buca Belediyesi’ne tahsis edildiği ve Buca Belediyesi’nin de söz konusu taşınmazları üçüncü şahıslara kiraladığı görülmüştür. Sonuç olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin kararına istinaden mevzuata aykırı olarak Buca Belediyesi’ne tahsis edilen ve üçüncü kişilere kafe ve restoran olarak kiralanan gayrimenkullerin tahsislerinin iptal edilmesi gerekmektedir” denildi.