GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
9 Eylül 2024 Pazartesi 09:00

Satışlar bıçak gibi kesildi: Motosiklette fren!

Temmuz ayında İzmir trafiğine katılan yeni kayıt 16 bin 490 motorlu araç içinde yüzde 45,8’lik payla motosiklet olmuştu. Ancak Ağustos ayı başından itibaren satışlar giderek azaldı, düşüş yüzde 80’e dayandı. İzmirli motosiklet satıcısı Mustafa Dinamit, bu gerilemeyi, arabaya erişemeyen vatandaşın motosiklet dahi alamaz hale düşmesine bağladı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ağırlaşan hayat şartları, insanların otomobil hayallerini suya düşürürken, motosiklet satışlarında patlama yaşanmıştı. Yılbaşından Temmuz ayının sonuna kadar motosiklet satışları, otomobiliı geride bıraktı. Ancak Ağustos ayında motosiklet satışlarında tahminlerin çok üzerinde bir gerileme oldu, adeta sert fren yaptı. İzmirli motosiklet satıcısı Mustafa Dinamit, iki tekerdeki gelişmeleri Egedesonsöz’e değerlendirdi.

İZMİR’DE SADECE TEMMUZ AYINDA 7600 MOTOSİKLET TRAFİĞE YENİ KAYIT OLDU
Türkiye genelinde geçen yıl 957 bin motosiklet, ilk kez trafiğe katılırken, 2024 yılında Ocak ayından itibaren 7 aylık süreçte ise 695 bin 403 motosiklet satışı yapıldı. İzmir’deki otomobil sayısı 989 bin 722 olarak açıklanırken, motosiklet sayısı da 434 bini geçti. Sadece İzmir’de Temmuz ayı içerisinde 16.500 motorlu araç trafiğe katılırken, bunun 7.600’ü, diğer bir deyişle yüzde 45,8’i motosiklet oldu.

Ağustos ayı itibariyle başlayan satışlardaki düşme, durma noktasına gelirken, Motosiklet satıcısı Mustafa Dinamit, piyasayı şu sözlerle özetledi:

HİÇ SATIŞ YAPAMADIĞIMIZ GÜNLER OLUYOR
“Yılın ilk altı ayında çok iyi satışlar yaptık, yedinci ayda da fena değildi. Çünkü otomobil almaya ekonomik gücü yetmeyen insanlar, motosiklete yönelmişti. Motosiklet tercih edilirken, İzmir’deki trafik sıkışıklığı, otopark sıkıntısı ve benzinin 50 liraya dayanmış olması da etkiliydi. Çünkü motosikletin yakıt harcaması otomobile göre çok daha düşük. Fakat Ağustos ayında ne olduysa, resmen çöktük. Ağustos ayına kadar günde ortalama 5 motosiklet satarken,hatta, 6, 7 oluyor, 4’e düşmüyordu. Artık günde bir motosikleti ancak satabiliyoruz. Bazen hiç satış yapamadığımız oluyor. Sadece İzmir’de değil, her yerde böyle.”

VATANDAŞ EN ÇOK 125 CC’LİK MOTOSİKLETLERİ TERCİH EDİYOR
Tüm motorsiklet satıcılarının stoklarının dolu olduğunu, piyasanın tıkandığını anlatan Mustafa Dinamit, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Motosikletlerde alt segmentler daha çok rağbet görüyor. En çok tercih edilen motosikletler, 65 bin lira ile 300 bin lira aralığında. 101 ve 125 CC’lik motosikletler vatandaşın birinci tercihi durumunda. Vatandaş, bir otomobil alacak parası olmayınca, motosiklete yöneliyordu. Şimdi fiyat soran çok ama alan yok. Çünkü insanlar parasız ve geçim sıkıntısına düşmüşler. 300 bin liranın üstündeki üst segment motosikletlerin yüzüne bakan yok desek, abartmış olmayız. Sıfır motosikletlerdeki satış durgunluğu, ikinci el motosikletlerde de yaşanıyor. Şu anda can sıkıcı boyutlara ulaşan durgunluğun daha ne kadar devam edeceğini bilemiyoruz ve bir an önce krizin aşılmasını ümit ediyoruz. Hiç olmadığımız kadar zorlanmaya başladık.”