GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Aralık 2022 Çarşamba 10:32

Sarı leblebi füze gibi… ‘Çerez parası’ sözü tarih oldu!

Kuruyemiş ve kurumeyve toptan ticaretçisi ve üreticisi Mesut Çetinoğlu, bu yıl antepfıstığı başta olmak üzere kuruyemişlerin fiyatının 3 kat arttığını söyledi. Çetinoğlu, fiyatı en düşük olan sarı leblebi çerezinin 80 TL olduğunu söyledi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez kuruyemişlerinden antep fıstığı, geçtiğimiz yıldan bu yıla 3 katı artarak zam rekoru kırdı. Ülkede, enflasyon sebebiyle yapılan zamlardan kuruyemiş de payını aldı. Geçen seneki fiyatlara göre 3 kat artan antep fıstığı 300 liraya dayanarak zam şampiyonu oldu. Kuruyemiş ve kurumeyve toptan ticaretçisi ve üreticisi Mesut Çetinoğlu kuruyemiş yaklaşan yeni yılda vatandaşların zamlardan dolayı daha ekonomik ürünlere yöneleceğini söyledi.

FİYATLARDA 3 KAT ARTIŞ
Kuruyemişlerin fiyatının bir yıl içerisinde 3 katı zamlandığını söyleyen Çetinoğlu, “Kaliteli bir fıstığın kilo fiyatı 230 TL ile 280 arasında. Geçtiğimiz seneden bu yana fiyatı 3 katı arttı. Yer fıstığı perakendelerde 100 TL. Kabak çekirdeği 110 ile 130 TL arasında değişiyor. Sarı leblebi bile 70-80 TL oldu. Geçtiğimiz yıl bu fiyatlar 25-30 TL’ydi bir yıl içerisinde çok şey değişti” dedi

KURAKLIK DOLAYISIYLA ÜRÜN KITLIĞI VAR
Yaşanan iklim değişikliği ve kuraklık dolayısıyla ürünlerin sürümünün olmadığını kaydeden Çetinoğlu, “Bu yıl kuruyemiş rekoltesinde yaşanan kuraklık dolayısıyla ekim yapılamadığı için düşüklük var.  Olmayan ürünün de fiyatı olmuyor. Ürünlerin artışı oranında nihai tüketicinin gelirleri artmadı. Tüketim düştü, alacağının yarısını alabiliyor ya da hiç alamıyor. Ürünler bol değil. Çoğu da ihracata gidiyor. Ülkede hâlihazırda bir enflasyon varken bizim ürünlerimizin fiyatı da kıtlık ve yokluktan arttı. Vatandaşlar bu yılbaşında zamlı fiyatlar karşısında, ulaşmak kaliteli ürüne ulaşamayacak. Alternatif daha ekonomik kuruyemişleri tercih edecekler. Antep fıstığı yiyeceğine leblebi ya da kaplamalı ürünleri tüketecek. Alım gücü de düştüğü için satışlar da olması gereken miktarlarda değil. Bu yıl üreticiler bu ürünlerden iyi para kazandı. Önümüzdeki yıl ürünler bol olursa fiyatlar da makul seviyeye gelir” şeklinde konuştu.