GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
28 Eylül 2024 Cumartesi 08:25

Sandık günü: CHP İzmir Gençlik'te iki adaylı yarış!

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Gençlik Kolları Kongresi, bugün Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Uzlaşı adayı çıkmazken kongrede İl Gençlik Kolları Başkanı olmak için Karabağlar İlçe Gençlik Kolu Başkanı Ayça Gülenç’in ve Karşıyaka İlçe Ana Kademe Başkan Yardımcısı Ruhsar Selis Çelik aday oldu. Listeler belli olurken seçimde oy verme işlemi başladı.

Ozan EKİZ-Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü, bugün İl Gençlik Kolları Kongresi’ni yapıyor.

Uzlaşı adayı konusunda yapılan çalışmaların olumsuz sonuçlandığı süreçte kongrede İl Gençlik Kolları Başkanı olmak için iki adayın yarışması bekleniyor. Karabağlar İlçe Gençlik Kolu Başkanı Ayça Gülenç ve Karşıyaka İlçe Ana Kademe Başkan Yardımcısı Ruhsar Selis Çelik aday oldu.

SLOGANLI ATIŞMA
Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seçimde iki aday destekçileri ile salona girdi.

Salonun sağ tarafında Mavi Liste adayı Çelik'in ekibi yer alırken, salonunda solunda ise Beyaz Liste'den Gülenç'in ekibi yer aldı. Salona girilmesinin ardından iki grup arasında sloganlı atışma yaşandı.

Kürsüye çıkan İl Başkanı Şenol Aslanoğlu iki gruba da sağ duyu çağrısı yaptı.

KOTAN: SEÇİLEN DE SEÇİLMEYEN DE BİZİM YOL ARKADAŞIMIZDIR
CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan, açılış konuşmasını yaparken, “İzmir ve ülkemiz için 4 yıl boyunca mücadele ettik. AKP’nin iktidar baskılarına boyun eğmedik. Hiçbir zaman umutsuz olmadık. Genç yaşta değerlerimize baş koyduk. Bölünmeden ve ayrışmadan mücadelemize devam edeceğiz. Kurtuluşumuz CHP’nin bir an önce iktidara gelmesidir. Gençlerin cebinde bir çay parası dahi yok. Akşam pazarlarda yiyecek arayan insanlarımız var. Ülkemizin kaynaklarını halkımıza adilce paylaştırmak zorundayız. Bu karanlık tabloyu değiştirecek güce sahibiz. Biz bu sorumluluğun farkındayız. Herkesin güvende olduğu bir Türkiye inşa edeceğiz. Partimizin mutfağında yetişiyoruz. Hatalar yapıp öğrenip gelişiyoruz. CHP’nin değerleri hepimizden daha büyüktür. Seçilen de seçilmeyen de bizim yol arkadaşımızdır. Her birimizin partimiz için verilen görevleri yerine getiririz. Hep birlikte CHP’yi iktidara taşıyacağız. Sizlerle bu yolu yürüdüğüm için gurur duyuyorum” dedi.

DİVAN BAŞKANI ALİ GÖKÇEK OLDU
Seçimde divan başkanı da belli oldu. Kongrede divan başkanlığı görevini İstanbul Gençlik Kolları Eski Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ali Gökçek oldu.

HALKIMIZIN NE İDÜĞÜ BELİRSİZ SIĞINMACI VE KAÇAKLARLA YAŞAMAMASI İÇİN ADAYIM?
Kürsüye ilk olarak kura gereği Beyaz Liste adayı Ayça Gülenç çıktı. Gülenç, Nazım Hikmet’in dizelerinden alıntılarda bulunarak adaylık konuşmasını yaptı.

Gülenç, şu ifadeleri kullandı:

"Savaşlar yönetmiş, savaşlar kazanmış, savaş cephesinde kongreler yapmış, CHP’nin yan gücü değil öz gücü olan yoldaşlarımızı selamlıyorum. Nazım’ın dediği gibi onlar güneşi içmeye bizden önce gittiler. Ölenler dövüşerek öldüler, güneşe gömüldüler… Bundan 100 yıl önce Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarından Halide Edip Adıvar, Türk’ün ateşle imtihanı olarak nitelendirdi. O günlerden bu günlere ulusalımız milli şuurdan yoksun 22 yıllık bir iktidarın altında inim inim inliyor. Hiçbir zaman umutsuzluk yaşamadık ta ki AKP’ye kadar. Ülkemizin geleceğine el koymak zorundayız. Ben gençliğin iradesi ile gençliğin adayı oldum. Çocukluğumdan beri sol siyaset içerisinde yer aldım. Bugün gençlikten aldığım güçle karşınızdayım. Direnmenin, mücadele etmenin kazanmanın ne demek olduğunu alanlarda öğrendim. Partimizi iktidara taşıyacak olan biz gençleriz. Genel seçimlerde iktidar olacağız. Tek bir amaç uğruna hep birlikte çalışacağız. 22 yıllık AKP iktidarında halkımız temel besin maddelerini bile alamıyor. Tarihin biz gençlere yüklediği sorumluluk milli umudu yeşertmektedir. Gençler bugün özgürce düşüncelerini ifade edememekte. Genç arkadaşlarımızı CHP’de kucaklamalıyız. Birileri gibi giden gider kalan sağlar demeyeceğiz. Toplumu kutuplaştırarak kan ve kemikler üzerine saltanatını kuranlara karşı mücadeleyi biz vermek zorundayız. Ben bu mücadeleyi vermek için adayım. Ben gençlerimizi partimize daha fazla üye kazandırmak için adayım. Halkımızın ne idüğü belirsiz sığınmacı ve kaçaklarla yaşamaması için adayım. Memleketi kurtarmak için yola çıkıyoruz"

ÇELİK: İKİ KIZ KARDEŞ OLARAK ADAY OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUM
Gülenç’in ardından Mavi Liste’nin adayı Ruhsar Seis Çelik kürsüye çıktı.

Adaylık konuşmasını yapan Çelik de Nazım Hikmet’in şiirlerinden alıntı yaparak yaptığı konuşmasında, “Atatürk’ün bize verdiği özgürlük sayesinde karşınızda iki kız kardeş olarak aday olmanın onur ve gururunu yaşıyorum. Size süslü laflarla söylemek istemiyorum. Bu topraklarda bir kadın olarak yaşamanın bile bir direniş olduğunu bilerek sesleniyorum. Kadınların toplumsal hayatta daha güçlü olduğu bir Türkiye hayalimdir. Gençlerimiz en büyük hazinemizdir. Gençliğe yol verin iktidara yürüyelim diyerek sokaklarda haykırdık. Bugün en çok oyu alan parti olmamızın sebebi kadınlara ve gençlere daha fazla alan açılmasından dolayıdır. Özgürlüklerimizi bize kazandıran kuvayi milliyecileri olan borcumu ödemek için İzmir İl Gençlik Kolları’na başkan adayı oldum. Bu memleketin evlatları yitirilmesin diye adayım. Hayatlarımız çalındı yoldaşlarımız. Bu ülkenin bizden aldığı geleceği almaya geliyoruz. Bu ülkenin umudu yok mu? Bu gençlik umudunu hiçbir zaman kaybetmeyecek. Bu salonu dolduran insanları görüyorsam, son kuvvacı CHP’yi görüyorsam bu memlekette hala umut var. Yolumuz açık olsun yoldaşlarım” dedi.

LİSTELER BELLİ OLDU
İki adaylı seçimde listeler ise belli oldu.

GÖKÇEK: İNANIYORUM Kİ BİR SONRAKİ YEREL SEÇİMLERDE 30’DA 30 SEÇİLECEK
Divan Başkanı ve İstanbul Milletvekili Gökçek, kürsüde yaptığı konuşmada, yerel seçimlere dair mesajlar vererek, “Beni bu onurlu göreve layık gören bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kongremize başlamadan önce Haydar İnanır’ı bir kez daha saygı ve özlemle anıyorum. Onun ve onun gibi nice yol arkadaşlarımızın partimize vermiş olduğu emekler asla unutulmayacaktır. Cumhuriyet tarihinin il gençlik kollarını kuran partiye bizler de mensup olarak ilk günkü heyecanla bir aradayız. Siyasete bu kıymetli okulda başlamış olarak gençlerin demokrasi şöleninde sizlerle olmaktan gurur duyuyorum. Olağan kurultayımızda değişim iradesi ortaya koyduk. Vatandaşlarımızın bizden böyle bir beklentisi vardı ve yerel seçimlerde yansımaları gördük. Partimiz çok büyük bir başarıya imza attı. Değişim arzusu ülkeyi batıdan doğuya kırmızıya boyattı. Türkiye’nin en büyük üçüncü kenti olan İzmir’de büyükşehir dahil 28 ilçemizde CHP’li adaylar seçildi. İzmir seçimlerde kadınlara ve gençlere duyduğu önemi gösterdi. Bugün de 2 tane kadın adayımız var. Her ikisinin de bu işi en iyi şekilde yapacağından şüphe yok. İnanıyorum ki bir sonraki yerel seçimlerde sandıktan 30’da 30 çıkaracağız” dedi.

‘SANDIKTA GEREKEN CEVABI GENÇLER VERECEK’
Ekonomiye dair açıklamalarda bulunan Gökçek, “Sıra partimizi yerel de olduğu gibi genelde de birinci parti çıkarmaktır. Ekonomi günden güne daha kötüye gitmektedir. Saraylardan sokağa inmeye tenezzül etmeyenlerin sokakların farkında değil. Atılan basiretsiz adımlar en çok da gençler ödüyor. Biz hem okuyup hem de çalışan arkadaşlarımızın çektiğinin farkındayız. Gençlerimizin önünde tam bir sorunlar yumağı bulunmakta. İşsizlik, yoksulluk, barınma krizi, yasaklar ve daha nicesi gençlerimizin içinde bulunduğu hali anlatıyor. Üniversite mezunu arkadaşlarımız ise asgari ücretle geçiniyor. Konserler, festivaller art ardına iptal ediliyor. Her 5 gencimizden biri işsiz. Nüfusumuzun yüzde 15’inden fazlası genç olmasına rağmen iktidar gençlerimizi yok sayıyor. Sandıkta gereken cevabı verecek olan yine biz gençleriz” dedi.

‘OYLARIN NASIL VERİLECEĞİNE DAİR ŞÜPHENİZ OLMASIN’
Kongreye dair dayanışma mesajı veren Gökçek, “İzmir’in tarihimizde ve kalbimizde çok büyük bir önemi vardır. Bu ülkenin gençleri her şeyin en iyisini hak ediyor. Gelecek kaygısı duymadan yarınlara umutla bakmak istiyor. Özgür ve güneşli yarınları getirecek olan sizlersiniz. İkinci yüzyılda sorumluluk sizlerin omuzlarındadır. CHP’li gençler gücünü yalnızca gücünü kuvayi milliye ruhundan alırlar. Bugün kongremizde hangi adayımız kazanırsa kazansın bu salonda birleşerek ve dayanışmayla çıkmak zorundayız. Tam bir inanmışlıkla el ele ve omuz omuza verip çalışmak zorundayız. Biz kimsesizlerin kimsesiyiz, biz Cumhuriyet Halk Partisi’yiz. Oyların nasıl verileceğine dair hiçbir şüpheniz olmasın, 15 oyla seçilmiş bir il başkanıydım” ifadelerini kullandı.

ASLANOĞLU: DİĞER ŞEHİRDEKİLER İZMİRLİ KIZLARI ÖZGÜVENLİ YÜRÜYÜŞÜNDEN TANIR
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, yaptığı konuşmada, “Bugün yeni bir il yönetimi seçeceğiz, bundan daha kıymetlisi ise gelecekteki gençlik çalışmalarını belirleyeceğiz. 30 ilçeden buraya gelen ve salonu dolduran, örgütün en dinamik, en eğlenceli, en heyecanlı ve en keyifli üyeleri hoşgeldiniz. Kongrenin keyifli ve eğlenceli geçeceğine eminim. Biz domatese domat, simide gevrek diyoruz. 80 vilayetten farklı görmesek de onlar bizi nerede görse bize İzmirli diyorlar. Genç kızlarımızın şen kahkahalarından ve özgüvenli yürüyüşünden tanıyorlar. İzmir’in toprağı insanı bu hale getiriyor. İsterseniz bir sene önce üniversiteyi kazanıp gelin, isterseniz üç kuşak İzmirli olun. Modern yaşamın başkenti olduğumuzu her yerde haykırabiliriz. İzmir’de yetişen her genç bir demokrasi ve özgürlükçü kültürle yetişiyor. Salondaki her kardeşimin bu kültürü yayma sorumluluğumuz var” dedi.

‘SİZLERE YÜKLENEN SORUMLULUĞU UNUTMAYIN’
Ülke gündemine dair değerlendirmelerde bulunan Aslanoğlu, “Sizler AKP’ye oy farkı atan CHP’nin gençlerisiniz, sizlerle gurur duyuyorum. Partimizin ve ülkemizin kurucusu Atatürk diyor ki; bütün ümidim gençliktedir. Bu söz sizlere kulağa güzel gelen bir söz olsa da sorumluluk yüklüyor. Sadece CHP’nin değil tüm ülkenin umudu sizde. Size yüklenen sorumlulukların ne kadar büyük olduğunu asla unutmayın. Ülke çok karanlık günlerden geçiyor, birçok sorunla boğuşuyor ama her şeyin var bir çaresi, onun da Cumhuriyet Halk Partisi” ifadelerini kullandı.

‘KONGRELERİMİZE ŞENLİKLE GELİR, ŞENLİKLE GİDERİZ’
Aslanoğlu, kongre öncesinde birlik mesajı vererek, “Bu kongreden olumsuz duygular bekleyen oluyor ki… Her etkinliğimizden olumsuz şeyler bekleyen oluyor. Ne zaman bir kongre yapsak şenliklerle geliriz, şenliklerle gideriz. Bugün demokratik teyamüller içerisinde oylar kullanılacak ve el el kol kola omuz omuza ayrılacağız. Bir arkadaşımızı dışarıda bırakmadan iktidara yürümeye devam edeceğiz” dedi.

MERHUM HAYDAR İNANIR'IN EŞİ YAĞMUR İNANIR KÜRSÜDE
Haydar İnanır’ın eşi Yağmur İnanır, kürsüde yaptığı konuşmada hayatını kaybeden ve kongreye ismini veren Haydar İnanır’ı anarken zaman zaman gözyaşlarına boğuldu. İnanır, yaptığı konuşmada ‘dostluk’ mesajının altını çizerek, “Bazen insan birini kaybettiğinde onun kıymetini daha derinden hissediyor. Onun hayatının değerini ve çabalarını daha çok hissettim. Onun ideallerini yaşatma sorumluluğum var. Onun aşnısını yaşatmada bana destek oldukları için teşekkür ediyorum. Ben eşimi, dostumu ve siyasi yol arkadaşımı kaybettim. Hayat bazı hassas ruhlar için çok zor olabiliyor. İnsanın ruhunu bazen en yakınları bile bilemiyor. Birbirimize sımsıkı sarılmayı, dostlarımızın mutluluğu için elimizden geleni yapmayı öğretsin Haydar bize. Yalnız olmadığımızı öğretsin. Koca yürekli Haydar, sen hep bizimle olacaksın, huzurlar içinde uyu canım” dedi.