GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
24 Mart 2023 Cuma 13:54

Sanayi devinde TİS sonlandı: Yüzde 50 zam!

SOCAR'da dün gündüz başlayan görüşmeler, gece saatlerine kadar sürdü. Üç yıl olarak bağıtlanan sözleşmede, PETKİM ve Star işçilerinin ilk altı ay için alacağı ücret zammı yüzde 50 olarak belirlendi.

Evrensel Gazetesi'nden Eren Saran'ın haberine göre; SOCAR Holdinge ait PETKİM ve Star Rafinerisinde yeni dönem toplu iş sözleşmesi yapılan görüşmenin ardından bağıtlandı. Dün gündüz başlayan görüşmeler, gece saatlerine kadar sürdü. Üç yıl olarak bağıtlanan sözleşmede, PETKİM ve Star işçilerinin ilk altı ay için alacağı ücret zammı yüzde 50 olarak belirlendi. Ayrıca patronun talebi olan PETKİM ve Star iş yerlerinin entegrasyonu kabul edildi. Sözleşmeye göre, entegrasyon kapsamında PETKİM ve Star işçileri arasındaki maaş skalası 7 dönem sonra (6 aylık dönemlerin toplamı, bir sözleşme dönemi) düzenlenecek/eşitlenecek.

SÖZLEŞMEDEKİ DİĞER MADDELER
PETKİM ve Star işçileri için üçlü vardiya priminin yüzde 30 olarak belirlendiği sözleşmede, banka promosyonun da kabul edildiği ancak içeriğinin nisan ayında yapılacak görüşmelerle belli olacağı bilgisi verildi. Sosyal hakların iki iş yeri için de lojmanlarda kalanlar için 2 bin, lojman dışında yaşayan işçiler için 2 bin 500 TL olarak ödenmesi, tüm işçiler için özel sağlık sigortası yapılması, ihbar süresinin 8 haftadan 12 haftaya çıkarılması geçen maddeler arasında yer aldı.

Star işçilerinin artı yüzde 7 ve yüzde 10 olan vardiya primi kök ücrete yüzde 10 olarak yansıtıldı. PETKİM işçilerinin ise yüzde 4, 6, 8, 9 ve 10 olan eğitim primi yüzde 10 olarak kök ücrete yansıtıldı. PETKİM işçileri için üretim bakım primi tüm çalışanlar için yüzde 20 olarak belirlendi.

Star’da ise üretim bakım primi yüzde 20’den yüzde 24’e, kıdem yılı da 30’dan 35’e çıkarıldı. PETKİM için gruplar 7’den 5’e düşürüldü. Star işçileri için bayram çalışması maddesi PETKİM’deki gibi geçti. Patronun talebi olan çalışan işçilerin bilgi ve tecrübelerini ölçmek için sınav yapma maddesi ise kabul edilmedi. Üçlü vardiyada ayda iki kere 4-12 çalışan ve 3 yevmiye alan işçiler, 6 yevmiye alacak.

'EN İYİ ZAM ORANI'
Petrol-İş Aliağa Şubesi, sabah saatlerinde PETKİM ve Star işçilerine sözleşmenin ayrıntılarını açıkladı. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, “Her iki tarafın da dengelerini biliyorduk. Daha iyi olabilir miydi? Daha iyi olan sözleşme henüz imzalanmamış sözleşmedir ama günümüz şartlarında, geçinemiyoruz dediğimiz yerde yüzde 50 ücret zammı son zamanlarda Petrol-İş Sendikasının aldığı en iyi zam oranıdır. Biz yola çıkarken ekibimize her zaman güvendik, eksiklerimiz oldu, haber alamadıkları için bizlere kızan arkadaşlarımız da oldu. İyi sözleşme yapacağımıza her zaman güvendik. Şu an geldiğimiz noktada iyi bir sözleşme yaptığımıza inanıyoruz” dedi.