GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
16 Eylül 2024 Pazartesi 16:18

Sabancı planları askıda!

Sabancı Holding’in İzmir, Manisa ve Balıkesir’de dikmek istediği Uygar Rüzgar Enerji Santrali’nin imar planları askıya çıkarıldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Sabancı Holding bünyesinde yer alan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş’nin,İzmir, Manisa ve Balıkesir’in kesiştiği alanda kurmak istediği Uygar RES projesi ile yeni bir gelişme daha yaşandı.

Projeye ÇED olumlu kararı veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği projeyi 100 binlik planlara da işledi. İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

Askıya çıkan plana göre, hali hazırda  “orman alanı”, “tarım arazisi” ve “içme ve kullanma suyu uzun mesafeli koruma alanı”  bölgede kalan proje sahasının statüsü “yenilenebilir enerji üretim alanı” olarak değiştirildi.

1 ay boyunca askıda kalacak planlara itiraz edilebilecek.

UYGAR RES PROJESİ HAKKINDA
Enerjisa Enerji Üretim Şirketi’nin Uygar RES projesi ile Çevre, Şehircilik ve İklm Değişikliği Bakanlığı ÇED olumlu kararı vermişti. 

İzmir'in Bergama, Balıkesir'in Burhaniye ve Savaştepe ile Manisa'nın Soma ilçelerinin kesiştiği alana 60 adet rüzgâr türbini dikecek. Yıllık 1 milyar kilowatt saat elektrik enerjisi üretebilecek santral 630 milyon TL'ye mal olacak. 

Proje alanı 17 bin 500 futbol sahası büyüklüğünde. Hazineye ait arazilerin yanı sıra yöre halkına ait tarım arazilerinin de üzerine yapılması planlanan RES projesi için kamulaştırma kararları alındı.

12 bin 500 hektarlık alana kurulması planlan Uygar RES, İzmir – Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı ve Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı göre orman, tarım, mera ve ağaçlandırılacak alanlar üzerine kurulacak. Bölge aynı zamanda Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi’ne (BERN) göre kesin koruma altında çok sayıda canlının da yaşam alanları arasında.