GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Nisan 2022 Pazartesi 09:25

Sabancı'nın RES projesi tarihe takıldı!

Sabancı Holding’e ait enerji şirketinin Aydın-Denizli sınırında kurmak istediği rüzgar enerji santrali tarihe takıldı. Yapılan incelemeler sonucunda proje alanın bir bölümü 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edilirken bu bölgeye türbin dikilmesinin de önü kesilmiş oldu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ- Sabancı Holding’e ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. kazandığı YEKA ihaleleri kapsamında İzmir, Aydın, Denizli, Manisa sınırları içerisinde beş adet rüzgar enerji santrali dikmek için geçtiğimiz aylarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuş ve bakanlık ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecini başlattığını duyurmuştu.

Projelerden biri Aydın-Denizli sınırına kurulmak istenen Belenova Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesiydi. 69 MW kapasiteli Belenova RES projesi kapsamında Denizli’nin Buldan ilçesi ve Aydın'ın Buharkent ilçelerine 23 adet rüzgar türbini dikilmek isteniyordu. Proje kapsamında patlatma işleminin de yapılması da amaçlanıyordu.

ÇAYBAŞI ARKEOLOJİK ALANI İLE İLİŞKİLİ
Talep üzerine Aydın Kültür Varlıklarını Bölge Koruma Kurulu uzmanları proje alanında inceleme yaptı. Hazırlanan raporu değerlendiren kurul proje alanının içerisinde kalan bir bölgeyi birinci derece arkeolojik SİT ilan etti. Kurulun kararına göre Çaybaşı arkeolojik yeri ile ilişkisi olduğu düşünülen ve mülkiyeti Hazine’ye ait Buldan'ın Bostanyeri ve Çaybaşı mahallelerindeki iki parsel için tapuya şerh konuldu. 

ŞİRKETİN YENİ BAŞVURU YAPMASI BEKLENİYOR
Kararda ayrıca arkeolojik SİT alanı içerisine rüzgar enerji santrali yapılmasının uygun olmadığına da belirtildi. Ayrıca bu parsellerde kaçak kazı yapanlar ile yaptıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulacak. Şirketin proje tanıtım dosyasını güncelleyerek yeni ÇED başvurusu yapması bekleniyor.

Kararda şu ifadeler yer aldı:
2863 sayılı Kanunun 7'nci maddesi ile 13.03.2012 tarihli ve 28232 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Korunmasi Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkındaki Yönetmelik gereğince, 109 ada, 63 parsel numarasında kayıtlı taşınmazın bir kısmı ile 627 ada, 12 parsel numarasında kayıtlı tescil edilen taşınmazların tapu kütüğü beyanlar hanesine "Bir Bölümü 1. Derece Arkeolojik Sit Alanında Kalmaktadır." şeklinde kayıt/şerh konularak taşınmazın tapu kayıt örneklerinin Aydin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletilmesine,

109 ada, 63 parsel numarasında kayıtlı taşınmazın bir kısmı ile 627 ada, 12 parsel numarasında kayıtlı taşınmazlar üzerinde kaçak kazı yapan ve yaptıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, suç duyurusu sonucunun Aydin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bildirilmesine, kaçak kazı çukurlarının can ve mal gilvenliği açısından tehlike oluşturmaması için adli tahkikatın tamamlanmasına müteakip ilgili savcılığın görüşü alınarak, ilgili Müze Müdürlüğü denetiminde ilgili idarenin imkanlarıyla kapatılması, işlem sonucunun Aydin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurula Müdürlüğüne bildirilmesine, Arkeolojik Sit sınırları içerisinde Rüzgar Enerji Santrali yapılması talebinin uygun olmadığına karar verildi.