GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
12 Aralık 2023 Salı 07:37

Sabancı’nın RES'i için acele kamulaştırma!

Sabancı Holding’in Ege Bölgesi’nde dikmek istediği rüzgar enerji santrali için İzmir ve Manisa sınırlarındaki 205 tarım arazisi statüsündeki parsel Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla acele kamulaştırıldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Türkiye'nin çeşitli illerinde yapılacak enerji projeleri için ilgili taşınmazlar acele kamulaştırılacak.  Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Acele kamulaştırma kararı verilen kentler arasında İzmir ve Manisa da yer alıyor.

Kararlarla birlikte Sabancı Holding’e ait Enerjisa Enerji Üretim Şirketi tarafından dikilecek olan Uygar Rüzgar Enerji Santrali’nin proje sahasında kalan 205 taşınmaz de kamulaştırılacak.

Karara göre İzmir’in Bergama ilçesindeki Alhatlı, Çamoba, Durmuşlar, İneşir, Kaplan (Göçbeyli), Sarıcaoğlu, Yalnızadam köylerindeki 166 parsel ve Manisa’nın Soma ilçesindeki Kaplan, Kiraz ve Yayladalı köylerindeki 33 parsel de acele kamulaştırma kapsamına alındı. 

Şirketle anlaşma yoluna gitmeyerek taşınmazlarını satmak istemeyen bölge halkına ait tarım arazileri ellerinden alınmış oldu.

UYGAR RES PROJESİ HAKKINDA
Enerjisa Enerji Üretim Şirketi’nin Uygar RES projesi ile Çevre, Şehircilik ve İklm Değişikliği Bakanlığı ÇED olumlu kararı vermişti. 

İzmir'in Bergama, Balıkesir'in Burhaniye ve Savaştepe ile Manisa'nın Soma ilçelerinin kesiştiği alana 60 adet rüzgâr türbini dikecek. Yıllık 1 milyar kilowatt saat elektrik enerjisi üretebilecek santral 630 milyon TL'ye mal olacak.

12 bin 500 hektarlık alana kurulması planlan Uygar RES, İzmir – Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı ve Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı göre orman, tarım, mera ve ağaçlandırılacak alanlar üzerine kurulacak. Bölge aynı zamanda Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi’ne (BERN) göre kesin koruma altında çok sayıda canlının da yaşam alanları arasında.

Proje kapsamında rüzgâr türbini dikilmesi planlanan alanların bir kısmı ise "Fıstıkçamı Tabiat Parkı" ilan edilmesi istenen Kozak Yaylası sınırları arasında yer alıyor.