GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
16 Şubat 2023 Perşembe 13:37

STK'lardan İzmir'de yaylım ateşi: Resmi rakamlara inanmayın!

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yaşanan deprem felaketinin ardından değerlendirme yapıldı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, “İzmir’den giden hiçbir TIR’ımızı AFAD’a kaptırmadık. Gelsinler, İzmir’den TIR’lara el koysunlar. Bu halk dayanışmaya devam edecek. Resmi rakamlara inanmayın” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından, İzmir Mimarlar Odası’nda deprem ve sonrasındaki gelişmelere yönelik olarak basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İzmir Şube Sekreteri Özgür Arslan, BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven katılım gösterdi.

İLK 48 SAATTE MÜDAHALE GECİKTİ 
Açıklama metnini okuyan İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz, kayıpların artmasındaki ana nedenin, müdahalenin gecikmesi olduğunu belirterek, “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan depremler serisi sonucu, şu ana kadar 35 bin 418 can kaybı ve 105 bin 505 yaralı depremzedemiz vardır. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve tüm halkımıza başsağlığı dileriz. Yaralılarımıza, acil şifalar dileriz. Bu deprem sonucunda 74 avukat, 81 hekim ve çok sayıda sağlık emekçisi ve enkaz çalışmalarında görev yapan çok sayıda teknik personel yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu hepimiz için çok büyük bir yıkımdır. Tekrar başsağlığı dileriz. Depremin ilk anından itibaren ilk önemli iş akışı, enkaz altında kalan yurttaşların kurtarılması ve yaralıların, hızla acil tedavisi ve daha sonraki tedavilerinin planlanmasıdır. Maalesef depremin gece olması, çok soğuk bir iklimde olması, enkaz altında kalan çok sayıda yurttaşımızın hayatını riske sokan faktörler olmuştur. Ancak burada esas olan enkaz altında kalan yurttaşlarımızın çok kritik olan ilk 24-48 saat içinde kayıplarının artmasındaki ana neden, müdahalenin gecikmesidir” dedi.

KIZILAY SAHADA YOK 
Yılmaz, Silahlı Kuvvetler ve Kızılay gibi iki temel kuruluşun afetin ilk 24 saatinde sınıfta kaldığını söyleyerek “Daha önceki depremlerden çok büyük kayıpları azaltan, kurtarma, tedavi ve depremzedeleri hayatta tutma sürecinin organizasyonunda rol alan, Silahlı Kuvvetler ve Kızılay gibi iki temel kamu kuruluşunun, lojistik, arama, kurtarma, istihkam, barınma, aydınlatma, temiz su temini, açlıkla mücadele, soğukla mücadele, hijyenik ortam yaratma, yol onarımından, ulaşıma, mobil mutfaktan mobil ameliyathaneli sahra hastanelerine kadar görmekte olduğumuz ilk 24 saat örgütlenmesi bu depremde görülememiştir. Zira bu iki önemli yapı, üstelik askeri hastaneler de dahil olmak üzere, pasifize edilmiş ve içleri adeta boşaltılmıştır. Tek elden hizmet versin diye organize edilmiş AFAD ise hem bölgedeki lojistik yapılarının kaybedilmesi hem de 7000 civarındaki çok yetersiz sayıdaki, eğitimsiz ve toplanması çok zor eleman havuzu ile bugün hala, bazı deprem alanlarına ulaşamamış görünmektedir ve Kızılay zaten sahada yoktur. Bu durum yıllarca, denetimsiz yapılaşma için her türlü fırsatı siyasi rant uğruna yaratmış olan iktidarın, çok büyümesine yol açtığı bu afetle, yurttaşları günlerce baş başa bıraktığını gördük” ifadelerini kullandı. 

OHAL ÜLKENİN TÜMÜNE YAPILMIŞTIR 
OHAL ilanını eleştiren Baro Başkanı Yılmaz, “OHAL ilanı, yardımlara el konulması, arama kurtarma faaliyetlerinin durdurulması ve koordinasyon merkezlerine kayyum atanması ile devam eden süreçte önceliğin yaşamsal olmadığı çok açıktır. OHAL artık neredeyse haritadan silinen deprem bölgesindeki kentlerimize değil, ülkenin tümüne hepimize, bölgeye gönüllü bir şekilde yardım ulaştırmaya çalışan vicdan sahibi tüm yurttaşlara yapılmıştır. Biliyoruz. Tüm ülkede, tarım alanlarını imara açarak hem gıda kaynaklarımızı yok ettiniz hem de canlarımızı yitirmemize sebep oldunuz. İmar barışı adı altında, kaçak, ruhsatsız yapıları, iflasına sebep olduğunuz ülke ekonomisine üç kuruşluk kaynak sağlamak için legal hale getirdiniz. Üstelik bu aymazlığı bir müjde gibi sundunuz, reklam kampanyalarıyla duyurdunuz” şeklinde konuştu. 

SİYASAL İKTİDARIN TEMSİLCİLERİNDEN HESAP SORACAĞIZ 
Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “OHAL ilanı kaldırılmalı, bölge Afet Alanı ilan edilmelidir. AFAD tarafından kayyum yoluyla el konulan yardımlar ilgili kuruluşlara geri verilmeli, gönüllü kuruluşların yardım faaliyetlerine yapılan tüm engellemeler kaldırılmalıdır. Enkazlardaki deliller devlet eliyle yok edilmemelidir, çünkü hesap soracağız. Tüm bu acıların yaşanmasına sebep olan, gözünü daha fazla kazanç, daha çok kâr hırsı bürümüş müteahhitlerden, denetim görevlerini yerine getirmeyen kamu görevlilerinden, rant düzeninin mimarı olan siyasal iktidarın temsilcilerinden hesap soracağız”

BİZİM VERGİLERİMİZLE TOPLANAN PARALARLA TELEVİZYONDA ŞOV YAPILDI
Toplantıda söz alan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, “Bugün bölgede 20 bin belediye işçisi çalışmaktadır. Pandemide de aynı görevi yapmışlardı. Bizim için en büyük kayıp oradaki örgütlü üyelerimizin kaybı. 700 ila bin arasındaki üyemizin hayatını kaybettiğini ifade etmek istiyorum. Fazla bir şey söylemeyeceğim, üç şeyden bahsedeceğim. Kapitalizm, kar hırsına insanlarımızı kurban etti. Faşizm, orada şiddet ve işkence uygulayarak baskı oluşturdu. Dün de popülizmle, bizim vergilerimizle toplanan paralarla televizyonda şov yapıldı” diye konuştu. 

İZMİR’DEN GİDEN HİÇBİR TIR’IMIZI AFAD’A KAPTIRMADIK
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Aykut Akdemir ise “İzmir’den giden hiçbir TIR’ımızı AFAD’a kaptırmadık. Gelsinler İzmir’den TIR’lara el koysunlar. Bu halk dayanışmaya devam edecek. Resmi rakamlara inanmayın. İktidarın hızlı bir şekilde hiçbir kurala uymadan enkaz kaldırmaya başlamasına rağmen arkadaşlarımız gerekli müdahaleyi yapmaya çalışıyorlar. Hem İzmir’e gelecek halkla hem de bölgedeki dostlarımızla dayanışmaya devam edeceğiz” ifadesinde bulundu.