GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Mart 2022 Perşembe 15:07

STK'lardan Buca Cezaevi için çağrı: Ranta teslim edilmemeli!

Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Derneği, Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi yetkilileri, boşaltılan ve yıkımına başlanan İzmir Buca Cezaevi binaları ve alanının rant çevrelerine peşkeş çekilmemesi uyarısında bulundu.  Yapılan açıklamada, “Doğa, toplum ve bilim merkezli bir kararla bugünkü ve gelecek kuşaklara teslim edilmelidir’’ denildi.

Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Derneği ve Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi yetkilileri, ülkemizin ve İzmir kentimizin yakın dönemine çok boyutlu mekansal içeriği ile tanıklık etmiş olan İzmir Buca Cezaevi, öncelikle taş yapısı korunarak, güçlendirilerek ve toplum merkezli bir içerik yüklenerek İzmirliye ve ülkemize kazandırılması gerektiğini söyleyerek bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "Ancak birçok kez tanık olduğumuz gibi Buca Cezaevi binasında da toplumsal, bilimsel ve örgütsel katılım mekanizmalarına iletilmeden, yine oldu bitti bir kararla yıkımına başlanmış ve geleceğine ilişkin ne olacağı toplumla paylaşılmadan uygulamaya geçilmiştir. Bu konuda öncelikle duyarlı olması gereken yalnızca ilgili bakanlık değil, aynı zamanda Buca Belediyesi ve günümüz kent yönetimi de olmalıdır. Oysa bu gelişmelerin yaşandığı yer ve uygulama Buca Belediyesi'nin 10 metre uzağındadır.’’ diye uyarıda bulundular.

STK'lardan yapılan açıklamada, ‘’Biz İzmir'de ve yakın çevresinde gündeme gelebilecek olan ve gelmesi gereken kentsel alan ve kırsal alan konularında öneriler geliştiren, uyarılarda bulunan ve bu amaçlarla etkinlikler yapmayı hedefleyen güçlü bir oluşum olarak; bu alanda da uyarılarımızı, önerilerimizi ve tespitlerimizi kentimiz ve ülkemiz kamuoyu ile paylaşmayı görev ve sorumluluk olarak görüyoruz.’’ diyerek aşağıdaki önerileri sundular:

1-Öncelikle Buca cezaevinin bulunduğu alanın ve yakın çevresinin nasıl bir işlev ve içerik yükleneceğini ilişkin gecikmeden bütün çevreleri içine alan bir katılım toplantısı yapılmalıdır.

2-Cezaevi’nin bulunduğu alan, Buca'da ticari işletmelerle yeterince dolu ve doymuş, özel taşıt ve altyapı yükü yoğun olan bir bölgedir. Bu konuda verilecek olan kullanım kararında; bu doygunluk ve yükler dikkate alınmalıdır.

3-Açık alanda var olan bitki örtüsü de dikkate alınarak, yeşil alan olarak kalmalıdır. Yoğun taşıt trafiği ve altyapı yükü düşünülerek, deprem toplanma merkezi olarak kullanılabilir. Bunun dışında gerek cezaevi olarak kullanıldığı dönemlerdeki siyasal konumu, insanlık dışı uygulamaları ve toplumsal olarak yaşanmışlıkları içeren bir müze olarak tasarlanabileceği gibi, aynı zamanda içerisinde bilimsel içerikli ve eğitim içerikli kullanımlar olarak da toplumun hizmetine sunulabilir.

Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü

Ahmet Tuncay Karaçorlu

Uluslararası Aktivit Sanatçılar Birliği Derneği İzmir Başkanı

Ümit Yaşar Işıkhan

Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi Başkanı

Osman Gazi Oktay