GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
21 Ocak 2022 Cuma 10:34

ŞPO İzmir uyardı: Dikkat dolandırıcı çıkabilir!

Dönüşüm projelerindeki planlama alanlarında evleri olan vatandaşlara çağrıda bulunan Şehir Plancıları Odası “Ücret ve hisse vb. çıkarlar karşılığı daha avantajlı yapılaşma koşulları sağlanacağı vaadi gerçek dışıdır.” açıklamasında bulundu.  Açıklamada, bu vaatlerde bulunan şehir plancıları hakkında inceleme başlatılacağı belirtildi.

EGEDESONSÖZ - TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yazılı açıklamada bulunarak hem şehir plancılarına hem de planlama çalışmaları yapılan yerleşim alanlarındaki vatandaşlara bilgilendirme yaptı. 

Yetkili kamu idareleri tarafından yaptırılan imar planı çalışmalarında, işin yüklenicisi olan serbest  planlama bürolarının daha avantajlı yapılaşma koşulları vaadiyle mülk sahiplerinden ücret veya hisse talep etmek gibi herhangi bir kişisel çıkar ilişkisi kurmasının hem meslek etiğine hem de hukuka aykırı olduğunu vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Ücret ve hisse vb. çıkarlar karşılığı daha avantajlı yapılaşma koşulları sağlanacağı vaadi aynı zamanda da gerçek dışıdır. Bu gibi durumlarda; Anayasa, Kanun ve Oda Yönetmelikleri doğrultusunda mesleğin ve meslektaşların hak ve çıkarlarını, meslek etiğini korumak, planlama ve uygulamalarının, Planlama Esaslarına, Şehircilik İlkelerine ve Kamu yararına Uygun yapılmasını denetlemekle yükümlü olan Şehir Plancıları Odasına, bilgi ve belgelerle başvurulması halinde, kamu yararı ve yaratılan haksız rekabet nedeniyle diğer meslektaşlarımızın hak ve çıkarlarının korunamaması yönüyle “Meslek Etik ve İlkeleri” doğrultusunda inceleme yapılacaktır. Konu, hem duyarlı meslektaşlarımızın hem vatandaşlarımızın bilgisine sunulur.”