GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
29 Aralık 2022 Perşembe 07:52

SİT geldi, ocak gitti!

Menderes'te bir taş ocağının genişleme sahasında Roma Dönemi'nden kalma tarihi kalıntılarının ortaya çıkması üzerine bölge arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına alınırken şirketin talebi de reddedildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Yönetim kurulu başkanlığını iş insanı Fatih Fil’in yaptığı Sakaya merkezli Filoğlu Grup bünyesinde yer alan Gemma Madencilik İzmir’in Menderes ilçesindeki dolomit ocağının kapasitesini artırmak için geçtiğimiz aylarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu.

2018 yılında alınan ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile çalışmalarına başlayan ocağın kapasitesinin; 700 bin tondan 2 milyon 800 bin tona, kırma eleme tesisinin ise 250 bin tondan 1 milyon 800 bin tona çıkarılması planlanıyordu.  Orman ve tarım arazisi içerisinde kalan ocağın kapasite artışına onay verilmesi durumunda patlatma işlemleri artarak devam edecekti.

ROMA DÖNEMİNDEN KALMA KALINTILAR
Ancak genişleme sahası içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının yaptığı incelemeler hem tarihi hem doğayı kurtardı. Ocak sahası içerisinde kalan Maliye Hazinesi’ne kayıtlı 130 ada 53 parseldeki inceleme sonucunda Roma dönemine tarihlendirilebilecek nitelikteki kesme taşlardan yapılmış yapı kalıntısı, yapı temel izleri yoğun seramik ve çatı kiremit parçalarının içinde bulunduğu tespit edildi. Yine yapılan gözlemlerde bu tarihi kalıntıların bir kısmının kaçak kazılarla tahrip edildiği de görüldü.



45 BİN METREKARE SİT İLAN EDİLDİ
Uzman raporlarını değerlendiren İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu parselin 23 bin 210 metrekaresini 1’inci derece arkeolojik SİT, 22 bin 540 metrekaresini ise 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan etti. Karar tapuya şerh olarak işlenecekken tarihi SİT ilan alanındaki bütün çalışmalar ise askıya alındı. Bölgenin koruma amaçlı imar planları hazırlatılacak.

GENİŞLEME TALEBİNE RET
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da başlatmış olduğu ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecini sonlandırarak şirketin genişleme talebini reddetti.

Kurul’un kararı şu şekilde:

İzmir İli, Menderes İlçesi, Çileme Mahallesi, Yarımakça Mevkii, 130 ada, 53 parsel numarasında hazine adına kayıtlı tarla ve mera vasıflı taşınmaz içinde tespit edilen Roma dönemine ait yapı kalıntısı, yapı temel izlerinin gözlenebildiği, yoğun seramik ve kiremit parçalarının tespit edildiği karar eki paftada koordinat bilgileri verilen yapı kalıntıların içinde bulunduğu alanın 1, derece arkeolojik sit, yine koordinat bilgileri verilen çevresinin 3. derece arkeolojik sit olarak tescil edilmesine, tescil fişinin uygun olduğuna, taşınmazın beyanlar hanesine şerh konulmasına, eski kaçak kazı çukurlarının Müze Müdürlüğü denetiminde ilgili belediyesince kapatılmasına, 2863 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine,