GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Ağustos 2023 Pazartesi 17:40

Rusya, Türk kargo gemisine uyarı ateşi açtı!

Rusya, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasından çıkmasından bu yana ilk kez ticari bir gemiye, Şükrü Okan adlı Türk kargo gemisine uyarı ateşi açtı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bir Rus savaş gemisinin Ukrayna'nın güneyindeki Izmail Limanı istikametine giden kargo gemisine uyarı ateşi açtığı bildirildi. Ukrayna olayı kınarken, Türkiye’den henüz bir açıklama gelmedi.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, "Gemiyi durmaya zorlamak için bir Rus savaş gemisinden hafif otomatik silahlarla uyarı ateşi açıldı” denildi. Atışın, geminin yapılan “dur” uyarısına uymadığı için açıldığı vurgulandı. Açıklamada, Rus askerlerinin gemiye helikopterlerle iniş yaptığı, incelemelerin ardından rotasında devam etmesine izin verdiği kaydedildi.

Türk Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Romanya'ya giden gemiyle ilgili bir olay yaşandığından haberdar olunduğunu ve Ankara'nın konuyu araştırdığını aktardı. Türkiye'den olaya ilişkin bir açıklama henüz yapılmadı.

Moskova daha önce Ukrayna limanlarına giden gemilerin, silah taşıyabilecekleri için inceleneceği uyarısında bulunmuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Karadeniz'de Şükrü Okan adlı Türk kuru yük gemisine ateş açmasını kınadığını açıkladı. Açıklamada, Rusya'nın uluslararası hukuk normlarını ihlal ettiği ve gemilerin Karadeniz'den geçişini engellediği belirtildi. Ukrayna, uluslararası toplumu Rusya'nın eylemlerini önlemeye çağırdı. (DHA)