GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Ağustos 2017 Cuma 11:34

Rus ve Türk ekonomisinin İzmir'de dev buluşması: Rakip değiliz!

Bakan Zeybekci, “Türkiye ve Rusya birbirinin rakibi asla değil. Birbirini tamamlama fırsatına sahip iki ülke” derken Rus Bakan Novak ise, “Türkiye Rusya’yla birçok alanda işbirliğini gerçekleştiriyoruz. Devlet Başkanımız Putin’in isteği üzerine 300’den fazla kişiyle buraya geldik” diye konuştu.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Ekonomi Bakanlığı himayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenecek olan 86’ıncı İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) basın toplantısı gerçekleşti.

Swissotel’deki toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Partner Ülke Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve 26 ülkeden, 16 bakan ile bakan yardımcısı katıldı.

Ayrıca toplantı sonrasında işbirliği anlaşması imzalandı.

TÜRKİYE VE RUSYA RAKİP DEĞİLDİR
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye ve Rusya birbirini tamamlama kabiliyeti en yüksek olan iki ülke. Birbirinin rakibi asla değil. Birbirini tamamlama büyük fırsatlarına sahip. Birlikte üçüncü ülkelerde yakalayabileceğimiz fırsatlar var. İzmir Fuarı’nı gezerken pazar yeri havasının olduğunu göreceksiniz. İzmir 10 bin yıldan bu yana bu coğrafyanın, Asya’nın Avrupa’ya, Avrupa’nın Asya’ya açılan kapısı olmuştur. İpek yolunun denize ilk ulaştığı liman olmuştur. Ben bu özelliğin tüm bakanlarımız tarafından fark edileceğine inanıyorum. İzmir çok özellikli bir şehirdir. 5 bin civarında ihracatçımız vardır. 13 aktif organize sanayi bölgemiz vardır. Farklı ülkelerin iş dünyası ve Doğu Akdeniz ekonomisinin merkezidir. G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkedir. 2016 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 5 büyümeyi yakalayan ülkedir. Türkiye fırsatlar ülkesidir. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar 10 yılda enerji yatırımlarının yapılacağı ülke olacaktır. Tüm teknolojilerde fırsatlar ülkesi olacaktır” açıklamasını yaptı.

ATATÜRK’ÜN MİRASLARINDAN BİRİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Fuarımıza katkı koyduğunuz, dünya barışına katkı koyduğunuz için hepinize İzmirli hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. Geçen sene bir sıçrama yaptık. Çok da iyi geçti. Bu sene Rusya’nın partner ülke olmasıyla çıta biraz daha yükseldi. Başta merkezi hükümetimiz, Ekonomi Bakanlığımız, İzmir’in tüm dinamikleri, diğer bakanlıklarımız İEF’ye bu sene ayrı bir güç ve destek verdik. İEF koskoca bir çınardır. Sıradan bir fuar organizasyonu değildir. Biz onu Atatürk’ün miraslarından biri olarak gerçekleştiriyoruz. Fuarımız uzun yıllar başarıdan başarıya koşacaktır. Çünkü temelinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu var. Bu öyle bir sağlam temel ki 86 yıldır sürdürüyoruz. Ulu Önderimizin bize fuarlar açın sergiler açın tavsiyesini yerine getiriyoruz. Böylesine büyük bir organizasyonda desteklerini esirgemeyen cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımız, bürokrasiye İzmirlilere sonsuz saygılarımı sunuyorum. Daha iyisini, daha güzelini, daha doğrusunu önümüzdeki yıllarda hayata geçirmeyi diliyorum” dedi.

PUTİN’İN İSTEĞİ ÜZERİNE 300 KİŞİYLE GELDİK!
Ülke Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise, “İEF 1934 yılından bu yana hala dünyada en büyük kongre merkezlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Türkiye Rusya’yla birçok alanda işbirliğini gerçekleştiriyoruz. Yatırım da ön görülüyor.  Ticaret hacmi bu yılın ilk yarısında yüzde 28 oranında artmış. İkili işbirliğinin ana alanlarında da gelişmeler sağlandığı karma komisyonun çalışmalarından bahsediyorum. Sayın Zeybekçi’yle birlikte biz eş başkan olarak bu komisyona başkanlık ediyoruz. İzmir’de açılan bu fuar doğrudan diyalog kurmak amacıyla çok iyi bir alandır. Çalışmalar gelişebiliyor. Türk tarafına Rusya Federasyonu’na ortak ülke statüsü verildiği için teşekkür ediyorum. Sayın Devlet Başkanımız Putin’in isteği üzerine 300’den fazla kişiden oluşan heyetle biz buraya gelmiş bulunuyoruz.  Fuarın ana konusu enerji ve inovasyonlar… Bu konu aslında dünyanın enerji alanında gelişme isteğini yansıtıyor. Bununla birlikte yenilikçi teknolojilerin enerji etkinliğine aktarılmasını gösteriyor. Türk-Rus işbirliğinin temelini oluştuıruyor. Rusya’nın ve Türkiye’nin dünya ekonomisinde konumu güçleniyor. 86’ıncı İEF’de bugün burada farklı sektörlerin de uzmanları fikir alışverişinde bulunacaktır” diye konuştu.