GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Temmuz 2017 Pazar 16:54

Rum halkı Türklere pay verilmesine karşı

Güney Kıbrıs'ta yapılan bir ankette halka, "Akdeniz'deki doğalgazdan elde edilecek gelirden Türklere pay verilmeli mi" sorusu yöneltildi. Rumların yüzde 82'sinin yanıtı "hayır" oldu.

Güney Kıbrıs'ta yapılan bir anket Rumların yüzde 82'sinin doğalgazdan elde edilecek gelirden Kıbrıslı Türklere pay verilmesine karşı olduğunu ortaya koydu. 

Anket aynı zamanda Rumların büyük çoğunluğunun, tek yanlı yürütülen doğalgaz çalışmalarında elde edilecek rezervlerde Kıbrıslı Türklerin de hakkı bulunduğu yönündeki tezleri reddediyor.

Hükümet yanlısı Rum Simerini gazetesinin hesabına “IMR/Lefkoşa Üniversitesi" 25-26 Temmuz’da 18 yaş ve üzeri 500 kadın ve erkek arasında yapılan doğalgaz ile ilgili anketten; Rumların yüzde 82’sinin, edinilecek gelirden Kıbrıslı Türklere pay verilmemesi gerektiğine inandığı ortaya çıktı.

Gazete anketten çıkan sonuçları “İyimserlik Havası Esiyor” başlığıyla aktardı.

Katılımcılara yöneltilen “Kıbrıs sorunu çözülmediğine göre doğalgaz gelirlerinden Kıbrıslı Türklere pay verilmesi gerektiğine inanıyor musunuz?” sorusuna, yüzde 82 hayır, yüzde 18 evet cevabı verildi.

"PAY ÇÖZÜM SONRASI VERİLMELİ"

“Nihayetinde Kıbrıslı Türklere doğalgaz gelirlerinden payları verilecekse, bu ne zaman verilmeli” sorusuna karşı ise, katılımcıların yüzde 84’ü “Kıbrıs sorununun çözümünden sonra”, yüzde 10’u “çözüme yakın olunduğunda” verilmesi, sadece yüzde 6’sı “gelir elde edildiği anda verilmesi gerektiği” görüşünü ortaya koydu.

YÜZDE 65: ELİMİZİ GÜÇLENDİRİR 

Hidrokarbonların kullanılmasının Rum tarafının Kıbrıs sorunundaki müzakerecilik konumunu güçlendirip güçlendirmeyeceği sorusuna, yüzde 65 “güçlendirecek”, yüzde 35 “güçlendirmeyecek” cevabını verdi.

Katılımcılara “Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesindeki (MEB) Türk meydan okumalarının, Kıbrıs’a yatırım yapma konusunda yabancı şirketler açısından caydırıcı olduğuna inanıyor musunuz?” sorusu sorulduğunda ise yüzde 38 evet, yüzde 62 hayır cevabı verildi.

“MEB’imizi askeri açıdan koruma olanaklarımızın kısıtlı olması sizi ne kadar endişelendiriyor?” sorusuna karşılık katılımcıların yüzde 24’ü “büyük ölçüde”, yüzde 36’sı “oldukça”, yüzde 21’i “küçük ölçüde” ve yüzde 19’u “hiç” dedi.

"BİRAZ İYİMSER"

Mısır MEB’inde Zor yatağının keşfinden sonra Rum MEB’inde de büyük doğalgaz yatağı olduğu konusunda iyimser olup olmadıkları sorulduğunda katılımcıların yüzde 46’sı “biraz”, yüzde 30’u “çok”, yüzde 19’u “ne iyimser ne kötümser”, yüzde 5’i “hiç iyimser olmadığını” söyledi.

RUMLAR İSRAİL'İ İSTİYOR

“Hidrokarbonlarla ilgili gelecekte Yunanistan’la mı, İsrail’le mi, Lübnan’la mı, Mısır’la mı işbirliği anlaşması imzalanması gerektiği” sorusu üzerine, katılımcıların yüzde 49’u İsrail, yüzde 34’ü Yunanistan, yüzde 11’i Mısır ve yüzde 6’sı Lübnan dedi.

Doğalgaz çıkarılmasının Rum ekonomisine katkısının ne olacağı sorulduğunda katılımcıların yüzde 41’i “oldukça”, yüzde 40’ı “büyük ölçüde”, yüzde 15’i “küçük ölçüde” ve yüzde 4’ü “hiç” cevabını verdi.

YENİ İSTİHDAM ALANI

Doğalgazın Rum ekonomisinin kalkınmasına ne ölçüde katkı yapacağı sorusuna katılımcıların yüzde 58’i “yeni istihdamlar olacak”, yüzde 45’i “kamu fonlarına gelir akışı olacak”, yüzde 12’si “Kıbrıs’ın uluslararası alandaki konumu güçlenecek” ve yüzde 11’i “jeostratejik açıdan güçlenecek” cevabını verdi.

Önümüzdeki yıllarda doğalgaz geliri elde edilirse, nerelerde kullanılması gerektiği sorusuna karşılık yüzde 40 “kalkınma/yatırım”, yüzde 26 “bütçe açığının kapatılması”, yüzde 17 “bir kısmının şimdiki ihtiyaçlar için kullanılması, geri kalanının gelecek için rezerv tutulması”, yüzde 15 “memorandum ödemesi”, yüzde 7 “sosyal ödenek” ve yüzde 2 “tıraşlanmış mevduat tazminatı” cevabı verildi. (NTV)