GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
5 Haziran 2024 Çarşamba 08:42

Rezerv alanda ‘aidat’ rahatsızlığı… 1 yılda yüzde 94 arttı!

30 Ekim 2020 depremi sonrası kurulan rezerv alanda depremzedeler bu kez de aidatlardan dert yanıyor. Bazı dairelerde 1 Haziran 2023 sonrası 1 yıl içerisinde yüzde 94 artış yaşanan aidatlar 844 TL’ye ulaştı. Konuyla ilgili konuşan İZDEDA Kurucu Başkanı ve CHP Bayraklı Belediye Meclis Üyesi Haydar Özkan “Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun tabiî ki bizler de farkındayız ancak kaç emeklimizin, çalışanımızın aylığına 1 Haziran 2023 ila 1 Haziran 2024 arasında yüzde 94 zam mı geldi?” ifadelerini kullandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir açıklarında 30 Ekim 2020’de yaşanan deprem sonrası en büyük hasarı Bayraklı ilçesi görmüştü. Birçok evin yıkıldığı ve 117 vatandaşın hayatını kaybettiği deprem sonrası çalışmalarını başlatan hükümet yetkilileri Şehir Hastanesi’nin üst tarafında yer alan bölgeyi ‘rezerv alan’ olarak ilan etmişti.

Depremzedeler için konut yapılan alanda anahtar teslimleri depremin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen devam ederken, bölgede yaşayan vatandaşlar şimdi de aidatlardan şikayetçi.

1 YILDA YÜZDE 95 ARTTI!
Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar sonrası birçok ürüne zam gelirken, çoğunluğu emekli olan ve bir yandan da konutlarının kredilerini ödeyen depremzedeler Rezerv Alan’daki aidat artışlarına tepki gösterdi. Bazı dairelerden paylaşılan bilgiye göre 1 Haziran 2023 yılında 435 TL olan aidat ücretleri ilk olarak 1 Ekim 2023’de 497 TL’ye çıkarılmıştı. Yüzde 15’lik zam da yeterli kalmaması sonrası 1 Haziran itibari ile aidatlara yüzde 70’lik bir zam daha geldi. Bununla birlikte geçen yıl 435 TL olarak aidatlar toplamda yüzde 94 artarak 844 TL’ye yükseldi. Edinilen bir diğer bilgiye göre aidat ücretlerinin dairenin metrekaresine ve açısına göre farklılık gösterdiği de ifade edildi.

ÖZKAN: BU DEPREMZEDEYE REVA MI?
Yaşanan artışlar hakkında konuşan İZDEDA Kurucu Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Bayraklı Belediye Meclis Üyesi Haydar Özkan rezerv alanda oturan vatandaşların maddi durumlarına dikkat çekerken, “Bayraklı rezerv alan bilindiği üzere depremzedelerimiz için devletimiz tarafından inşa edilen konutlar. Evi yıkılan ve ağır hasarlı vatandaşlar oradan konut imkanına sahip olmuştu. Her ne kadar hala teslim edilmeyen konutlar olsa da en azından başımızı sokacağımız yuvamız var diyorduk. Ancak burada da sürekli artan aidatlar vatandaşlarımızı zor duruma düşürüyor. Burada oturan insanların bir çoğu emekli ve kendilerinden çok sayıda telefon alıyoruz. Kimileri sadece en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL ile hayatını geçindirmeye çalışıyor. Bunların bazıları ise bir de konutlarının kredilerini yakınlarının destekleri ile ödemek zorunda kalıyor. Bir de bunun yanında 1 yılda yüzde 94 oranında konut aidatlarında artış oluyor. Belki kulağa 844 TL çok büyük bir rakam gelmeyebilir ancak 10 bin TL ile geçinmeye çalışan biri için bu aylık gelirinin 10’da 1’i demek. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun tabiî ki bizler de farkındayız ancak kaç emeklimizin, çalışanımızın aylığına 1 Haziran 2023 ila 1 Haziran 2024 arasında yüzde 94 zam geldi? Gelirleri artmayan vatandaşların giderindeki bu kadar artış hele ki depremzede vatandaşın bu denli zor durumda bırakılması İzmirli depremzedelerimize reva mı? Ayrıca Emlak konut yönetiminde fazla personel var ama fazla personel çalışan personel değil idari personel. Çalışan personel ise az. İdari personelin maaşını ödemekten çalışan personel alınamıyor. 8 etapta üç tane yönetim var. Üç yönetimde hem muhasip var hem yönetici var bunlar ekstra ücretlere neden oluyor. Bütün siteler tek bir yönetime bağlanıp maliyetler düşürülebilir” ifadelerini kullandı.