GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Mayıs 2024 Cumartesi 14:45

Reddedilen vize ücreti geri alınabilir mi?

Schengen vize reddi son dönemde giderek artıyor. Vatandaşların en büyük derdi ise vize için ödediği ücretin 'boşa' gitmesi. Hukukçular vize reddi yaşandığında ödenen ücretin geri alabileceğini belirtiyor. İşte vize ücretinizi almanın yöntemi.

Vize ret mağduriyetleri artıyor. Schengen vize ücreti 12 yaşından büyükler için 2 bin 675 TL. Her vize başvurusu için ödenen bu ücretin vize reddedildiğinde geri alınması mümkün. Peki ama nasıl? İşte reddedilen vize ücretinizi bu yöntemle geri alabilirsiniz!

Avukat Burak Evci, Haberler.com'dan Melis Yaşar'a vize ücretinin nasıl geri alınacağını anlattı.

"Konsolosluklar, alınan vize başvuru ücretlerini genel gider hizmeti olarak değerlendirdikleri için başvurularla alakalı retle sonuçlanması durumunda bu ücretleri iade etmemektedirler. Bu konu birçok mağduriyete sebep olmaktadır. Özellikle 120 Euro civarı ortalama bir ücret alınmaktadır. Bu ücretin iade edilmemesi vatandaşlar bakımından çok büyük bir külfet oluşturmaktadır. Öyle ki zaman zaman bununla birlikte uçak biletleri, tur iptalleri ve yine konaklama iptalleri de yapılamamakta ve çok ciddi mağduriyetlere yol açmaktadır. Türkiye, Schengen başvurularına en çok müracaat eden ülkelerden biridir."

REDDEDİLEN VİZE ÜCRETİ GERİ ALINABİLİR Mİ?
Evci, reddedilen vize ücreti geri alınabilir mi sorusunu şu sözlerle yanıtladı:

"Bazı sigorta firmaları vize ücret iade konusunda da sigorta yapabilmektedirler. Seyahat sigortası yapılırken seyahat sigortasının içerisinde vize ücret iadesi ile alakalı da metinlerin bulunması halinde bunları da ekleterek vize ücret iadesini de alabilirler."