GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
5 Nisan 2022 Salı 08:27

Ramazan'ın incisi cep yakıyor... Kiloyla alma devri bitti!

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hurma satışları başladı. Vatandaşlar karşılaştıkları fiyatlar dolayısıyla Kemeraltı’nda en uygun hurma arayışına girdi. Kemeraltı esnafı ise; vatandaşların en ucuz hurmalara yöneldiğini belirterek kaliteden ödün vermek zorunda kaldıklarını buna rağmen bile kiloyla alışveriş yapılamadığını vurguladı.

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Kemeraltı’nda hareketlilik başladı. Özellikle bu ayda hurma, kahve, kuruyemiş gibi alışverişlerin sıkça yapıldığı görülürken yaşanan ekonomik kriz nedeniyle de vatandaşlar isyan bayrağını çekti.

Yıllardır Kemeraltı’nda faaliyet gösteren esnaflar vatandaşların pahalılıktan dem vurduğunu söyleyerek kendilerinin artık sürümden kazandıklarını vurguladı. Vatandaşların hurma fiyatlarındaki artış nedeniyle az miktarlarda alım yaptıklarını aktaran esnaflar kilosu uygun fiyattan satılan hurmaları tercih edildiğini dile getirdi. Hal böyleyken kalitede düşüklük yaşanması da kaçınılmaz oldu.

UYGUN FİYATA SATARAK SÜRÜMDEN KAZANIYORUZ
Ramazan ayında uygun fiyatlarda satış yaptığı için tercih edilen Nisa Kuruyemiş çalışanı Oktay Bey,Kemeraltı içinde en uygun fiyatla hurma satışı yapan esnaflardan biri olduklarını belirterek, “Bu Ramazan ayında hurmaya her zamanki gibi ilgi var... Ancak vatandaşlar geldiklerinde alt kalite hurmalara yöneliyor. Ekonomik olarak zorlandıkları için Kudüs, Medine gibi lüks hurmalar yerine daha uygun fiyatlıları tercih ediyorlar. Biz de çok düşük karla sürümden kazanıyoruz. Uygun fiyatlı sattığımız için daha çok alım olduğunu gördük. Biz 32 liradan satıyoruz. Kemeraltı’nda en alt fiyatta hurma satışını yapanlardan biriyiz” ifadelerini kullandı.

HURMADA PAHALILIK VE KALİTE DÜŞÜKLÜĞÜYLE SAVAŞIYORUZ
Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan Dibek Kuru Kahvecisi İlyas Gönen’in sahibi, aynı zamanda İzmir Kurukahve Kuruyemiş ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen; Ramazan ayında kahve satışının yanı sıra hurma satışı da gerçekleştirdiklerini belirterek vatandaşların bir kilo hurma yerine artık 250 gram gibi miktarlarda alışveriş yaptığını söyledi. Gönen, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Ekonomik durumlardan dolayı ‘bir kilo hurma ver’ diyen yok... 250 gram ya da yarım kilo hurma alıyorlar. Sonuçta Ramazan ayındayız, iftarda oruçlarını hurmayla açmak istiyorlar. Hurmayı seçerken de pahalı olmayan hurmalara yöneliyorlar. Ancak vatandaşların bu noktada dikkat etmesi gereken şeyler de var. Pazar yerlerinde 5 – 10 liraya satılan hurmaları almamalılar. Hepsi yasal olmayan yollarla Türkiye’ye girmiş, uzun yıllar buzhanelerde saklanan hurmalar... İyi maldan, bilinçli tüketici olmaktan şaşmasınlar. Hem pahalılık hem de üründe kalite düşüklüğüyle savaşıyoruz.

UCUZ HURMA TERCİH EDİLİYOR
Medine hurmasının 3 çeşidi var. Biz 100 liradan, 140 liradan ve 200 liradan satıyoruz. Bir de Tunus, Irak, İran, Kudüs hurması var... Ama tabii bunların fiyatları vatandaşa pahalı geliyor. Sarı hurma dediğimiz hurma çeşidi de var, onun kilosu 30 lira. Daha çok onu tercih ediyorlar. Rahatlıkla, istedikleri miktarda bu hurmadan tüketebiliyorlar.

KAHVE ALIMLARI 100 GRAMA KADAR DÜŞTÜ!
Aynı zamanda kahve satışları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Gönen, vatandaşların kahveyi az miktarlarda satın aldığını aktararak “Bir Vietnam kahvesi var, 100 liraya satılan; bir de Brezilya kahvesi var, o da 160 liraya satılıyor. İkisinin arasında tat farkı oldukça var... Vatandaşın damak zevkine uygun olan Brezilya kahvesi... Ancak ekonomik krizler nedeniyle alternatiflere de yöneliyorlar. Artık böyle bir sürece girdik. Herkes daha uygununu almak zorunda kalıyor. Biz gerçek türk kahvesi satıyoruz. Şimdi Ramazan’a da girdik. İftar sonrası daha çok tüketilecek. Bizim satışlarımız da geçmiş Ramazan’lara kıyasla kar olarak azalma oldu tabii. Ekonomik krizden dolayı insanlar artık kahveyi 100’er gram alıyor. Çünkü fiyatlarda çok artış yaşandı... Her üründe olduğu gibi kahvede de az miktarda almak zorunda kalıyorlar” dedi.