GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
17 Ekim 2023 Salı 08:44

Proje halka sorulacak... AYM binasını yapan şirketten Spil’e RES!

Başta Anayasa Mahkemesi ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı yeni hizmet binası olmak üzere pek çok kamu binasının ihalesini yapan şirketin Spil Dağı Tabiat Parkı’nda inşa etmek istediği RES projesi için halkın katılım toplantısı düzenlenecek.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir-Manisa sınırında açılmak istenen rüzgar enerji santrali ile çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

MBD İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi’nin başvuru tanıtım dosyasına göre şirket İzmir’in Kemalpaşa ilçesi ile Manisa’nın Yunusemre ilçelerinde kalan alana 8 adet türbin ve depolama tesisi kurmayı planlıyor.

Bakanlık projenin halkın katılımı toplantısının yerini ve saatini açıkladı. Açıklamaya göre toplantı 31 Ekim 2023 tarihinde saat 13.30’da Kemalpaşa Akalan Köy Kahvesi’nde gerçekleştirilecek. 

Bakanlığın duyurusu şu şekilde:

İzmir, Manisa İlleri, Kemalpaşa, Şehzadeler İlçeleri Beşpınar, Sütçüler, Akalan, Ayvacık Mahalleleri sınırları içerisinde MBD İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan MBD RES (8 Türbin- 48 MWm / 48 MWe) ve Elektrik Depolama Tesisi (48 MWe / 48 MWh) projesi hakkında, ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, proje hakkında halkı bilgilendirmek ve halkın görüş/önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince 31/10/2023 tarihinde saat 13:30’ da İzmir İli, Kemalpaşa ilçesi Akalan Mahallesi Meydanı No:95 adresinde yer alan Akalan Mahallesi Köy Kahvehanesinde (Şartlara göre kahvehanenin içi veya kahvehanenin bahçesi/önü) Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı yapılacaktır.

PROJE HAKKINDA
48 MWm gücünde santral için şirketin 1 milyar 860 milyon 768 bin TL’lik yatırım yapacak. bütçe ayırdı. Türbin alanları İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ormanlık alana ve tarım arazisinde kalıyor. Proje tanıtım dosyasındaki bilgilere göre türbinlerin iki tanesi Spil Dağı Tabiat Parkı sınırlarında kalıyor. Mitoloji, flora ve tarih bakımından zengin olan Spil Dağı Milli Parkı aynı zamanda yılkı atlarının da yaşam alanı.

ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTI
Proje başvurusunda bulunan şirket ise gerçekleştirdiği kamu binası inşaatları ile tanınıyor. Şirketin sitesinde yer alan bilgilere göre MBD İnşaat, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı Binası, Savunma Sanayii Müsteşarlığı Yeni Hizmet Binası, Abdi İpekçi Spor Kompleksi’nin yanı sıra  çok sayıda cezaevi, hastane, stat, yurt, lise, toplu konut, adliye binası inşaatını gerçekleştirmiş.