GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Aralık 2023 Pazar 10:53

Proje bakanlık masasında… Üzümün başkenti diken üstünde!

Jeotermal enerji santralleri başı dertte olan Manisa’nın Salihli ilçesindeki taş ocağının kapasite genişletme başvurusu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından masaya yatırılacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’ndaki Salihli’nin başı dertten kurtulmuyor.  En değerli üzüm türlerine ev sahipliği yapan Salihli bu kez de taş ocağı tehdidi altında. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle 2012 yılında Salihli’de faaliyete geçen Nil Ege Madencilik Şirketi’ne ait kuarsit ocağının genişletilmesi için harekete geçildi. 

Bakanlığa başvuran şirket ÇED alanının 24,72 hektarlık alandan 130,63 hektarlık alana, ocak kapasitesinin ise 700.000 ton/yıl’dan 850.000 ton/yıl’a çıkarılması için izin istedi. Proje ömrü ise 16 yıl olarak belirmiş durumda. Patlatma yöntemiyle hammadde çıkarılacak ocak faliyete geçerse saatte 23 kilogram toz havaya karışacak.

Proje alanının tamamı, İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre “Tarım Arazisi” olarak belirlenen alanlar içerisinde kalıyor. Genişletilmek istenen ocak sahasının yanı başında da üzüm bağları ve tarım arazileri bulunuyor. Proje alanına en yakın ev ise 480 metre uzaklıkta yer alacak.

SON KARAR İDK’DA
Projenin kapasite artışı ile ilgili son kararı 25 Ocak 2024 tarihinde toplanacak olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Kurulu kararı verecek. Ya proje tanıtım dosyası şirkete iade edilecek ya da nihai karar açıklanacak.

Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre şirketin tek ortağı ise Zülfü Bettal Kırmızı. Kırmızı’nın İstanbul merkezli inşaat şirketleri de bulunuyor.