GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
3 Mayıs 2023 Çarşamba 08:55

Proje bakanlık masasında… Kozak Yaylası’na dinamit!

Bergama Kozak Yaylası’nda bulunan Okçular Köyü’ne 150 metre uzaklıkta açılmak istenen patlatmalı granit ocağı projesi önümüzdeki günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından masaya yatırılacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Unesco Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve 'Ekolojik Hassas Bölge' olarak tanımlanan Kozak Yaylası'na açılmak istenen yeni bir taş ocağı daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısında bekliyor.

Karna Madencilik Şirketi’nin Bergama’nın Okçular Köyü açıklarında açmak istediği granit ocağı 15 Haziran 2023 tarihinde toplanacak Bakanlık İnceleme ve Denetleme Komisyonu’nda ele alınacak. Bakanlığın vereceği karar bölgenin ekolojik geleceğini de belirleyecek.

Proje tanıtım dosyasına göre şirket 65 hektarlık ÇED alanında yılda 150 bin ton granit çıkarmayı planlıyor. Ham maddenin patlatma yöntemiyle çıkarılacak. Okçular Köyü’ne 150 metre mesafede bulunan proje sahası 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda ‘tarım arazisi’ olarak kayıtlı. Aynı zamanda bu bölge İzmir Kuzey Bölgesi 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda ‘içme ve kullanma suyu uzun mesafeli koruma alan’ında kalıyor.



ÇED SAHASINDA KÜLTÜREL KALINTILAR
Öte yandan ÇED sahasında İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan incelemelerde korunması gereken kültür varlıklarının tespit edilmiş. Arkeolojik kalıntıların bulunduğu bölge ocak sahasından çıkarılmış.

TOPLANTI YAPTIRILMAMIŞTI
Projenin Okçular Köyü’nde Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı’na köylüler izin vermemişti. 

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ!
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi projeye verdiği görüş yazısında ocağın bölgenin ekolojik yapısına vereceği zarara dikkat çekerek rehabilite edilecek dahi olsa tahribata maruz bırakılmamasını gerektiğini vurguladı.

Bölgenin jeopark özelliğinin de ifade edildiği yazıda “Bununla birlikte, İzmir Kuzey Bölgesi 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı çalışmaları kapsamında İzmir ve Balıkesir İl sınırları içerisinde bulunan Madra Dağı ve çevresinin jeomorfolojik açıdan zengin bir niteliğe sahip olduğu ve söz konusu bölgenin Jeopark Alanı olarak değerlendirilebileceği tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, Avrupa Birliği'nin HORIZON 2020 çağrısı kapsamında Belediye Başkanlığımızca dâhil olduğumuz "RURITAGE: Kültürel Miras Esaslı Sistematik Stratejiler Yoluyla Kırsal Yenilenme Projesi'' ile Dikili, Bergama ve Kınık İlçelerinde yer alan kırsal alanlardaki kültürel ve doğal miras potansiyellerinin geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma ve kırsalda yenilenme hedeflenmektedir. Söz konusu proje, yenilikçi bir koruma-kullanma dengesini geliştirmek için kullanılabilecek önemli bir araç olarak nitelendirilmektedir. Bu kapsamda, Granit Ocağı Projesi incelendiğinde; proje sınırlarının Jeopark Alanı olarak değerlendirilen bölgeler içerisinde kaldığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan, ÇED Başvuru Dosyası'nda proje alanına ulaşımın nasıl sağlanacağı konusunda herhangi bir bilginin yer almadığı tespit edilmiştir. Proje alanından çıkarılacak malzemenin, yüksek tonajlı araçlar ile nakliyesi esnasında Okçular yerleşiminin içerisinden geçen mevcut köy yolunun kullanması durumunda yöre halkının güvenliği açısından sakıncalı durumlar olabileceği değerlendirilmiştir. “ denildi.