GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Ağustos 2023 Pazartesi 12:35

Prof. Dr. Sözbilir'den İzmir’i rahatlatan mesaj: 5’ten büyük deprem üretmez!

İzmir Körfezi’nde Uzunada açıklarında bu sabah meydana gelen 3,7 büyüklüğündeki depremi değerlendiren DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “O bölgede bulunan denizaltı faylarımız 5’ten büyük deprem üretecek faylar değil. Hele hele Bayraklı’yı yıkan Samos faylarıyla hiç alakası yok. Dolayısıyla korkmaya, paniğe kapılmaya gerek yok” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Körfezi’nde bu sabah Uzunada açıklarında meydana gelen 3,7 büyüklüğündeki deprem, İzmirlileri tedirgin etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, tedirginliğe, korkuya, paniğe kapılmayı gerektirecek bir durum olmadığını belirterek yüreklere su serpti.

BAYRAKLI’YI YIKAN FAYLARLA ALAKASI YOK
Bugünkü depremi üreten fayların en fazla 5 büyüklüğünde bir depreme yol açabileceğini, geçmişte yine aynı noktadaki fayların ürettiği depremlerin en büyüğünün 5’i bulmadığını hatırlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İzmir Dış Körfezi’nde, Uzunada açıklarında bir deprem meydana geldi. O bölgede geçmişte de 5’e varan depremler olmuştu. Denizin içinde, belli ölçeklerde deprem üreten diri faylar var, karadaki fayların dışında. Dış Körfezi’nde sınırlarını kuzey-batı-güneydoğu doğrultusunda kesen bazı faylar haritalanmış durumda. O fayların ürettiği depremlerden biri bu. Bu faylar, 5’ten daha büyük depremlerden üretecek faylar değil. O yüzden paniğe, korkuya gerek yok. Buca’da yaşadığımız depremlerle bugünkü depremi üreten faylar, aynı faylar değil. İzmir Dış Körfezi içindeki denizaltı fayları bunlar. Uzunada’yı hem güneyden hem kuzeyden sınırlayan, o adanın oluşumunu denetleyen, karadaki faylara benzer nitelikle faylar. Samos depremi de denizde olmuştu ama Bayraklı’yı yıkan depreme yol açan faylarla da alakası olmadığını özellikle belirtmek gerekiyor. İzmir’in coğrafi konumu, jeolojik konumu, hem karadan hem denizden faylarla sınırlı durumdadır. Karadaki faylar, denizdeki belli ölçeklerde deprem üretmeye devam edecekler ancak bugün yaşanan depremin herhangi bir yıkıma yol açacak bir özelliği yok”