GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
9 Temmuz 2022 Cumartesi 09:53

Prof. Dr. Şener'den korona uyarısı: Bayramda nelere dikkat etmeli?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Kurban Bayramı’nda gerçekleştirilen bayram ziyaretleri ile ilgili olarak, "Eksik aşılı ya da hiç aşısız grubun 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımızla ya açık alanda mesafeli bayramlaşması, tokalaşmaması ya da kapalı alanda 10 dakikadan kısa ve maskeli olması gerekiyor" dedi.

Diren Çelik'in haberine göre, koronavirüs pandemisi kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından yaz aylarının etkisiyle sokaklarda hareketlilik arttı. Vaka sayısının binin altına inmesi ile toplu taşıma araçlarında de dahil olmak üzere birçok alanda maske kullanımının kaldırılması ciddi bir rehavet yarattı. Son günlerde vaka sayılarının artması ile birlikte gözler Kurban Bayramı dolayısıyla yapılan bayramlaşmalarda alınacak önlemlere çevrildi.

UZUN SÜRE AYNI ORTAMDA BULUNMAK DOĞRU DEĞİL
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, vaka sayısı ve yoğun bakım yatışlarının oranının düşmesine rağmen 65 yaş ve üstü bireylerin risk grubunda olduğunu vurgulayan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Özellikle 65 yaş üstü bireylerle 10 dakikadan daha uzun süre maskesiz aynı ortamda bulunmak doğru değil” uyarısında bulundu.



AŞISIZ YA DA EKSİK AŞILILAR DİKKAT!
Bayram ziyaretleri ile ilgili maske kullanımına da dikkat çeken Şener, “Şu anda özellikle solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla gelen kişilerin ciddi bir kesiminde her ne kadar PCR testlerinde pozitiflik oranı çok yükselmiş olmasa bile bu riskin hala devam ettiğini bilmekte fayda var. Eksik aşılı ya da hiç aşısız grubun 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımızla ya açık alanda mesafeli bayramlaşması, tokalaşmaması ya da kapalı alanda 10 dakikadan kısa ve maskeli olması gerekiyor” dedi.

TOPLU TAŞIMADA DA MASKE KURALI UYGULANMALI
Pandemi sürecinin sona ermediğini, yaz ayları dolayısıyla seyrinin yavaşladığını belirten Şener, bu yavaşlamanın Eylül ayına kadar devam edip etmeyeceğinin bilinmediğini ifade ederek, "Eylül’den sonra duruma göre bakacağız.  Haziran’ın başına kadar olan takip ettiğimiz hasta gruplarında vaka sayısı binin altına düştüğü için önlemler tamamen kaldırıldı. Sağlık tesisleri haricinde bir önlem yok ama son iki haftadır vaka sayılarında artış olduğu için bireysel korunmada ekstra dikkat etmek gerekiyor. Her ne kadar regülasyon düzenleme olmasa bile toplu taşıma araçlarında mutlaka ve mutlaka maske kuralını uygulamamız lazım” şeklinde konuştu.

BÖYLE DEVAM EDECEK DEĞİL
Tedbirlerin kaldırılması dolayısıyla son iki haftadır vakaların arttığına dikkat çeken Şener, “Yükselen vakalar sebebiyle yoğun bakımda bir artış durumu yok ancak hep böyle devam edecek değil biliyoruz ki vaka sayıları arttığı zaman başlangıçta böyle oluyor, takip eden 3-4 hafta içerisinde tekrar yoğun bakımda artış sayısına yansıyor” dedi.