GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Nisan 2023 Cumartesi 07:54

Planlar askıda... Müftülük'ten İzmir'in kalbine yurt!

Konak Müftülüğü'nün İzmir Limanı'nın yakınlarındaki bir parsele yurt yapımının önünü açan imar planları askıya çıkarıldı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Konak İlçe Müftülüğü tarafından hazırlanan Konak Mersinli Mahallesi'ne dair imar planı değişikliğini yayımladı.

Askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile birlikte müftülüğe ait Mersinli Mahallesi'ndeki 1489 ada 2 parsel numaralı taşınmaz üzerinde 'öğrenci yurdu' yapılmasının önü açılıyor. 

Planlarla birlikte hali hazırda 'Yönetim Merkezleri' bölgesinde kalan parselin statüsü 'sosyal tesis alanı' olarak değiştiriliyor. Plan değişikliği ile birlikte 640 metre kare büyüklüğündeki parsele ait emsal oranında da artışa gidilmiş durumda. 2 emsal oranı 2,95'e çıkarılırken 8 kat sınırı da getirildi. 



Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

zmir İli, Konak İlçesi, Mersinli Mahallesi, 1489 ada 2 parselin Konak Kaymakamlığı İlçe Müftülüğü’nün 06.12.2021 tarihli ve 1916653 sayılı yazısına istinaden öğrenci yurdu ve sosyal tesis olarak kullanılmak üzere tahsis yapıldığı ve ihtiyaç programı dahilinde binanın yetersiz kalacağı belirtilerek imar planı değişikliği yapılması talep edilmiştir. Mersinli Mahallesi, 1489 ada 2 parsel yürürlükteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında “Yönetim Merkezleri” olarak, yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında ise E:2.00 yapılaşma koşullu Resmi Tesis Alanı olarak belirlenmiştir. 1/1000 Ölçekli Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi Uygulama İmar Planında(Halkapınar – Salhane Kesimi) sınırları içerisinde yer alan Resmi Tesis Alanlarında yapılaşma koşullarının Emsal:2.00 olarak belirlenen parselin, öğrenci yurdu ve sosyal tesis yapılabilmesi için ihtiyaç programına yönelik öncelikle kullanım kararının ve yapılaşma şartlarının değiştirilmesinin gerektiği tespit edilmiştir.3194 sayılı İmar Kanunu’nun 5. Ve 6. Maddeleri ile Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 4. Ve 6. Maddelerinde belirtilen planların kademeli birlikteliği ilkesi doğrultusunda 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının üst ölçekli plan olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planının ilke ve esasları kapsamında hazırlanması, yapılaşmaya ve uygulamaya ilişkin detayları içermesi gerekmektedir. Bu kapsamda Mersinli Mahallesi 1489 ada 2 parsele yönelik çevre plan kararları, yapılaşma koşulları ve uygulama süreçleri dikkate alınarak 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerilmiştir.