GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Ekim 2023 Cuma 09:24

Planlar askıda... İzmir'in kangrenine neşter!

İzmir’in merkezinde uzun yıllardır kangrene dönüşmüş sanayi alanını kaldırılmasının önünü açan imar planları askıda… Plan değişikliği ile birlikte bu bölgenin statüsü kentsel çalışma olarak güncellendi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova’daki sanayi alanı ile ilgili yapmak istediği İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı değişikliği askıya çıkarıldı.

Bornova Naldöken Mahallesinde, Ankara Caddesinin kuzeyinde bulunan yaklaşık 34 ha büyüklüğündeki alan ile  Egemenlik Mahallesinde, Kemalpaşa Caddesinin güneyinde bulunan yaklaşık 67 ha büyüklüğündeki alanın statüsü İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı doğrultusunda değiştirildi.

SANAYİ GİTTİ, KONUT-TİCARET GELDİ
Plan değişikliği ile birlikte bu bölge  1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı’nda ‘kentsel yerleşik alan’ve ‘2. Ve 3. Derece Merkezler’ olarak belirlendi. 

Plan değişikliği ile yapıldığı ilk yıllarda kent dışında kalan ancak zamanla konutlarla çevrelenen,  ekonomik ömrünü tamamlamış sanayi alanlarının kent merkezinden çıkarılarak başka alanlara taşınmasının ve bu alanların ticari merkez olarak kullanılmasının önü açıldı.

Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

“Yapıldığı ilk yıllarda kent merkezinin dışında yer seçen, ancak zaman içerisinde kentteki gelişme eğilimlerinin çeperlere doğru yayılmasıyla beraber, kentsel alanların hemen bitişiğinde, konut alanlarıyla iç içe kalan çimento fabrikalari, yarattığı çevresel etkiler nedeniyle bulundukları bölgenin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Bu nedenle, söz konusu sanayi tesislerinin bulundukları bölgenin yaşam kalitesinin yükseltilmesi açısından, söz konusu tesislerin kent içinden desantralize edilmesi önem arz etmektedir.

1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan Uygulama Hükümlerinin 8.1.1.3. maddesi kapsamında; kentsel yerleşme alanlarında organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, serbest bölgeler, sanayi tesisleri ile endüstriyel hammadde ve mamul ürünlerinin açık ya da kapalı olarak depolanacağı tesislerin yer alamayacağı belirtilerek, kentsel yerleşik alanlarda var olan sanayi tesislerinin ise ekonomik ömrü dolduğunda sanayi alanlarıma taşınması hükme bağlanmıştır.

Bütünü Çevre Düzeni Planı'nda "Sanayi Bölgesi" olarak belirlenen alanlarda yer alan, L18- BI pafta, Bornova Ilçesi, Naldöken Mahallesinde, Ankara Caddesinin kuzeyinde bulunan yaklaşık 34 ha büyüklüğündeki alanın "Kentsel Gelişme Alanları" kullanım kararına ve L18- A2 pafta, Bornova Ilçesi, Egemenlik Mahallesinde, Kemalpaşa Caddesinin güneyinde bulunan yaklaşık 67 ha büyüklüğündeki alanin "2. ve 3. Derece Merkezler" kullanım kararına dönüştürülmüştür.

MECLİSTE TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU
Plan değişikliğine AK Parti Grubu’ndan veto gelmişti. Plan değişikliği ile Meclis’te konuşma yapan AK Partli Meclis üyesi Hüsnü Boztepe “Büyükşehir iyi niyetle ağır sanayiyi kent dışına çıkarmak için plan yapıyor. Burayı da planda kentsel yerleşik alan olarak ilan etmek istiyor. Bizim buna bir itirazımız yok. İtirazımız bundan sonra başlıyor. ‘Burayı ağır sanayiden çıkardığınız zaman bir an önce kent dışına çıkarabilecek misiniz?’ diye sorduğumuzda ‘hayır’ diyorlar. O zaman bunu neden yapıyoruz? Biz plan notu önerisi ile değiştirelim dedik. Burayı neden kentsel yerleşik alan ilan ediyoruz? Büyükşehir oradaki ağır sanayiyi kent dışına çıkarmak istiyor ama oradaki fabrikalar 20-30 yıl daha çalışmaya devam edecek. O zaman biz bu insanlara  bu kıyağı neden yapıyoruz? İtirazımız bu konuda. Büyümesini de plan notuyla engelleyebiliriz. Biz burada eş dost alışverişte görsün mantığı olduğunu düşünüyoruz. Tunç Bey iyi niyetle yaklaşıyor ama bu şekilde olamaz. Ama daha yeni Dalan Kimya’nın yerini daha büyüttük. Neden o zaman yapıyoruz. Plan notu ile de bu sorunu çözebiliriz ama biz 20-30 sene sonrası için oradaki iş insanlarına rant sağlayacağız” ifadelerini kullanmıştı.