GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Kasım 2020 Cuma 14:03

Peyzaj Mimarları Odası: Afet parkları oluşturulmalı

Yazılı bir açıklamayla toplanma alanlarının önemine dikkat çeken Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi,  toplanma yeri olarak belirlenen alanların afet sonrası kullanıma uygun olması gerektiğine vurgu yaptı

Peyzaj Mimarları Odası, İzmir Şubesi Başkanı Elvin Sönmez Güler imzasıyla yayınladığı bildiride, afet toplanma alanlarının önemine dikkat çekti. Türkiye'nin, 36 ülke arasında, bir yıl içinde yaşanan afet sayısı bakımından dördüncü sırada olduğuna vurgu yapılan açıklamada, özetle şu görüşlere yer verildi:

"1980-2016 yılları asında yılda 7.2 afet yaşamışız. Her bir afetin zararı, 1.5 milyar dolar civarında. Öncelikle, birinci dere tarım alanlarının, yapı alanlarına dönüştürülmesinin sakıncaları, Bayraklı'da, Bornova'da açıkça görülmüştür.Her açık alan, yada park niteliği taşıyan alanlar, afet toplanma merkezi olarak kabul edilemez. İzmir Afet planında standart, kişi başı 2.5 metrekare alan gerektiriyor. Maalesef bugünkü toplanma alanlarında bu kriter yoktur. Toplanma alanları, bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, elektrik, su, tuvalet, internet gibi temel ihtiyaçların karşılanabildiği yerler olmalı. Bu durumda İzmir genelinde, afet parkları oluşturulmalıdır. Afet öncesi rekreasyonel hizmet veren bu parklar, afet sonrası kent halkına farklı bir boyutta da  hizmet verecek altyapıda olmalıdır.Standartlara uygun yeni sahnalar planlanmalı ve mevcutların standartları yükseltilmeli."