GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Ocak 2016 Cuma 13:19

Pazarcıların Başkanı’ndan vatandaşa iyi haber!

Kış aylarının vazgeçilmezi sebzeler el yakıyor. Rusya ile yaşanan kriz sonrası tavan yapan sebze fiyatlarını hakkında konuşan İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, Ocak ayı sonu için müjde verdi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Yeni yıl ile birlikte kış tam anlamıyla hissedilmeye başlarken sebze ve meyvelerde ise fiyatlar vatandaşın elini yakıyor.

Vitamin deposu kış sebzeleri pazarda 2-3 kat fiyat artışla satışa çıkıyor.

Son dönemde tezgahlarda şampiyonluğu kilosu 13 TL’ye çıkan taze fasulye alırken patlıcan ve biber de 5 TL’lik fiyatı ile el yakıyor.

Mevsimin en çok tüketilen sebzeleri olan karnabahar ve lahananın tanesi 5 TL, ıspanağın kilogramı 3 TL, pırasanın kilogramı 4 TL, kerevizin kilogramı 4 TL ve havucun kilogramı 4 TL’ye çıktı.

Vatandaşı en çok şaşırtan ürünlerin başında ise soğan geldi.  Fiyatı 50 kuruştan satılan kuru soğanın fiyatı 3 TL’ye kadar çıkarken taze soğanın kilosu ise 7 TL’ye yükseldi.

RUSYA STOKU SEBZELERİ BİTİRDİ
Vatandaşı zor duruma sokan fiyatlardaki artışın nedenini Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkan Vekili ve İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen açıkladı. Fiyatlarda soğuk etkisinin yanı sıra Rusya’nın kış stoku yapmak için alımları artırmasının ürünleri bitirdiğini söyledi. Erişen sebze fiyatları için ise müjdeyi verdi.

FİYATLARA AYBAŞI MÜJDESİ
Erişen, “Yılbaşından bu yana 3 hafta içinde fiyatlar çok fazla arttı. Özellikle mevsim sebzelerinde önemli bir artış oldu. Bu artışın en temel nedeni Rusya. Bir dönem ihracata ambargo koyan Rusya, yeni yıl öncesi el altından stok yaptı. Normalde 1 TIR alım yapan Rusya, yeni yıl öncesi alımlarını 5 TIR’a çıkardı. Türkiye stoklarındaki mahsuller tükendi. Yeni ürünlerin çıkması da Ocak ayında bastıran soğuklar nedeniyle gecikti. Bu nedenle son dönemde fiyatlar mevsim fiyatlarının üzerine çıktı. Ama bu durum uzun sürmez. Fiyatlar bu aybaşını bulmadan düşecektir” şeklinde konuştu.

PAZARCI DA VATANDAŞ DA MAĞDUR
Üretici ve pazarcı esnafı tardında ise durum vatandaştan farklı değil. Yaşanan sebze meyve krizinin esnafı da olumsuz etkilediğini söyleyen Erişen, “Fiyatların artışı esnafı da olumsuz etkiledi. Fiyatlar yüksek ama pazarcı esnafı sattığı üründen kâr etmiyor. Vatandaşın hali malum, alış gücü yok. Biberin kilosu 1 TL olsa vatandaş yarım kilo alacak. Biber 5 TL olunca 100 gram alıyor. Eskiden esnaf 10 kasa domates satıyorsa şimdi 5 kasa satıyor” şeklinde konuştu.