GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
28 Aralık 2017 Perşembe 17:45

Pazar yeri krizi ile ilgili Bornova'dan açıklama: Gündemimizde yok!

Bayraklı Belediyesi’nin Özkanlar’da bulunan pazaryerini kaldırması kararının ardından rotanın çevrildiği Bornova Viyadükleri’nin altına tepki geldi. Bornova Belediyesi, “gündemimizde viyadük altlarının pazaryeri olarak kullanılması yok” açıklaması yaptı.

EGEDESONSÖZ- Bayraklı Belediyesi sınırları içinde yer alan Özkanlar Pazaryeri’nin kaldırılması kararının yankıları sürüyor. Yaklaşık 700 pazar tezgahının bulunduğu Çarşamba ve Cumartesi günleri kurulan bölgenin en büyük pazaryerlerinden birisi olan alan için dava açılmış, mahkeme kaldırılmasına karar vermişti. Aradan geçen sürede Bayraklı Belediyesi bir çözüm üretemeyince Başkan Hasan Karabağ’ın talimatıyla pazarcılara süre verildi.

- İZMİR’DE O PAZARYERİ İÇİN ÖNEMLİ HAMLE: BAYRAKLI'YA 'BALÇOVA' MODELİ!

İzmir Pazarcılar Esnaf Odası’nın yürüttüğü çalışmalar sonrasında uygun yer olarak Bornova sınırlarından geçen Ege Üniversitesi Hastanesi’nin karşısındaki Özkanlar Viyadükleri ve Çevreyolu’nun altındaki boş alanlar bulundu. Oda yönetimi önce Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü sonra da AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican’ı ziyaret ederek tıpkı Balçova’da olduğu gibi viyadük altının kendilerine tahsis edilmesini istedi. İstenen alan Bayraklı dışında Bornova sınırlarında yer alınca Belediye Başkanı Olgun Atila’nın duruma olumsuz baktığı belirtildi.

Bornova Belediyesi, Bayraklı Belediyesi’nin kararıyla başlayan ve kendi yetki alanına kadar gelen sorunla ilgili resmi açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, projeye destek vermeyeceklerinin altı çizildi.

İŞTE O AÇIKLAMA
"Karayolları Kanunu’nun 8’inci Maddesi’nde; “erişme kontrollü karayolu için ayrılmış veya istimlak edilmiş saha içinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün müsadesi ile tesis olunacak tamirhane, benzin istasyonu, lokanta ve motel gibi yol ve yolculukla ilgili olanlar dışında ticaret tesisi kurulması ve işletilmesi her türlü ticaret yapılması ve benzeri faaliyetlerde bulunulması yasaktır” denilmektedir.

Karayolları Kanunu’nun 10’uncu Maddesi’nde de;  “Karayolları Genel Müdürlüğümüzden izin alınmaksızın erişme kontrollü karayolu sınırları içinde ve sınırlarında herhangi bir toprak hareketi, inşaat ve tesisat yapılması yasaktır. Karayolları inşaat ve tesislerine vaki müdahale ve zararlar zabıtaca bertaraf edilir ve bu işler için yapılan masraflar, sebep olandan tahsil edilir” ifadeleri bulunmaktadır.

Daha önce Bornova Belediyesi’nin viyadük altındaki yerlerin pazaryeri olarak kullanılması konusundaki başvurusu Karayolları Genel Müdürlüğü’nce yukarıdaki maddeler gerekçe gösterilerek reddedilmiştir.

Bornova Belediyesi pazaryeri projelerini kendi arsaları üzerinde projelendirerek konuya çözüm üretmiştir.  Vatandaşlarımızın çağdaş koşullarda alışveriş yapabilmesi için gerekli çalışmalar da devam etmektedir. Atatürk Mahallesi’nin ikinci pazaryerinin temeli atılmış ve kısa süre sonra açılışı yapılacaktır. Yine, İnönü Mahallesi pazaryeri projesi tamamlanmıştır. Yeşilova Pazaryeri projelendirme süreci de devam etmektedir.

Dolayısıyla Bornova Belediyesi’nin gündeminde ilçe sınırları içindeki viyadük altlarının pazaryeri olarak kullanılması konusu yoktur"