GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Aralık 2021 Pazartesi 09:56

Pazar çantası İzmir'de kaç liraya doluyor?

Döviz kurunda yaşanan artışın ardından marketlerdeki ürünlere gelen zamlar vatandaşın cebini yakıyor. Marketteki zamlardan kaçan vatandaşlar ise soluğu semt pazarlarında alıyor. İzmir’deki semt pazarlarında pazar çantası marketlere göre daha ucuza doluyor ve bu fiyat ortalama 150-200 lira civarında seyrediyor.

Ceren Korkmaz'ın haberine göre,  Aralık ayında döviz kurunda yaşanan rekor üstüne rekor artışla birlikte marketlerdeki ürün fiyatlarına yüzde 50’nin üzerinde zam geldiği görüldü. Yeni ekonomik sistemin devreye alınmasıyla fiyatlarda düşüş görülse dahi, marketlere henüz belirgin şekilde yansımadı.  Bu sebeple vatandaşların marketler yerine daha çok semt pazarlarına yöneldiği gözlemleniyor. Peki İzmir’de semt pazarlarındaki meyve, sebze ve diğer gıdaların fiyatları ne durumda?

MARKET FİYATLARI CEP YAKIYOR
Fiyat beklentisini en iyi şekilde karşılayan ve en çok tercih edilen marketlerde de yaşanan fiyat artışları vatandaşların cebini yakıyor. Artık vatandaşlar daha ucuz olması sebebiyle marketlerden çok semt pazarlarından alışveriş yapıyor. Pazarcılar da, vatandaşların daha çok semt pazarına geldiğini ve marketlere göre buradaki ürünlerin daha uygun olduğunu belirtiyor. Markette kilosu 14 lira olan domates, semt pazarında 5 liradan; kilosu 8 lira olan elma, semt pazarında 4 liradan tezgahta yer buluyor.

SEMT PAZARLARI TERCİH EDİLİYOR
Hem fiyatların ucuz olması hem de ürünlerin günlük, taze bir şekilde satılması nedeniyle vatandaşlar semt pazarlarına yöneldi. Bunun yanı sıra vatandaşın pazarcı ile arasında pazarlık yapabilme şansının da olması marketlerden uzaklaşmanın bir sebebi daha olarak görülüyor. İzmir’de 4 kişilik bir ailenin bir haftalık gıda ihtiyacını semt pazarından karşılaması sonucunda meyve, sebze,  peynir, süt gibi temel gıdalar için ortalama ödeyeceği miktar 150-200 lira. Vatandaşlar semt pazarları yerine marketlerden bu alışverişi gerçekleştirdiğinde bu fiyatın oldukça yukarısında bir fiyatla karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle semt pazarları tercih konusunda en üst sırada yer alıyor.

İşte İzmir’de semt pazarlarındaki ortalama gıda fiyatları:

Patates 5 lira

Soğan 2 lira

Yeşillik demeti 1 lira

Marul 5 lira

Yeşil soğan demeti 3 lira

Havuç 4 lira

Pırasa 4 lira

Kereviz 5 lira

Karnabahar 7 lira

Portakal 3.5 lira

Elma 4 lira

Muz 10 lira

Mandalina 5 lira

Domates 5 lira

Salatalık 9 lira

Sivri biber 10 lira

Kapya biber 10 lira

Ispanak 5 lira

Armut 7 lira

Lahana 6 lira

Cennet elması 10 lira

Açık sütün kilosu 7,5 lira

Turp 4 lira

Patlıcan 7 lira

Kabak 5 lira

Çilek 10 lira

Muşmula 15 lira

Çökelek 20 lira

Ezine peynir 54 lira

Tereyağ 80 lira

Hamsi 30 lira

Sardalya 35 lira