GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Ağustos 2021 Çarşamba 11:10

Patlama yürekleri ağza getirmişti... Yeni otobüslerde faciayı önleyen sistem!

İzmir’in Konak ilçesinde dün bir otobüsün motor bölümündeki klima aksamında meydana gelen patlama ile ilgili olarak yeni detaylar ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan yeni otobüslerin motor bölümünde yüksek ısı durumunda güvenlik önleminin devreye girdiği ve otobüsün tıpkı airbag sistemi gibi yüksek ısıyı algılayan sistemin kendiliğinden devreye girdiği öğrenildi. Bu durumda aracın kendisini kontrollü olarak patlattığı, patlamanın hemen ardından devreye giren yangın söndürme özelliği ile aracın kimyasallarla kendi kendisini söndürdüğü belirtildi.

EGEDESONSÖZ- Buca-Halkapınar seferini yapan belediye otobüsü, dün Kent Müzesi durağından hareket ettiği sırada motor bölümünde klima aksamının bulunduğu bölümden patlama sesi gelmesi vatandaşların yüreğini ağzına getirmişti.

Yangın ile ilgili olarak ESHOT yetkililerinden açıklama geldi.

ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri yaptığı açıklamada otobüste yangın çıkmadığını ve motorun patlamadığını vurguladı. Yetkililer, “Yeni model otobüslerde güvenlik tedbirleri üst düzeyde çalışıyor. Hava sıcaklıkları başta olmak üzere çeşitli nedenlerle motor bölümünde ısının yükselmesi ya da normal seviyenin üstüne çıkmasıyla birlikte güvenlik önlemi devreye giriyor. Tıpkı kaza anında airbag açılması gibi ateşi, yüksek ısıyı gören sistem kendini kontrollü patlatarak yangını söndürüyor. Yangın söndürme sisteminden çıkan kimyasallar ise motor bölümünü kapatarak otobüsün tamamen yanmasını ya da alevlerin büyümesini engelliyor. Söz konusu olayda da aynısı yaşanmıştır. Patlama sesi motordan değil yangın söndürme sisteminin devreye girmesinden kaynaklanmıştır” ifadelerini kullandı.