GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Ağustos 2024 Cuma 11:15

Pankart açtı… Görevden alındı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile kamu emekçileri arasında toplu iş sözleşme görüşmelerinin tıkanması nedeniyle memurlar eylemlere başladı. Yapılan eylemlerde Birlik Yerel-Sen Genel Başkanı Reşat Bozat’ın elinde tuttuğu pankart gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırılmasına karşı BASK Konfederasyonu’nun Genel Sekreteri Ahmet Doğruyol tepki gösterdi. Doğruyol, “Yapılmış olan bu haksız, hukuksuz, kanunsuz görevden uzaklaştırma işleminden acilen vazgeçilerek yapılan yanlışın düzeltilmesi, elzemdir” ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU genel müdürlüklerinde görevli kamu emekçileri ile bu işyerlerinde örgütlü sendikalar ile büyükşehir arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşanan tıkanma üzerine başlayan eylemler sürüyor.

Eylemler sürerken 7 belediye memurunun görevden uzaklaştırıldığı açıklanmıştı. Birlik Yerel-Sen Genel Başkanı Reşat Bozat’ın da görevden uzaklaştırılması üzerinde sendikanın bağlı olduğu BASK Konfederasyonu’nun Genel Sekreteri Ahmet Doğruyol basın açıklaması düzenledi.

Düzenlenen basın açıklamasında Doğruyol, Bozat’ın görevden alınmasının gerekçesi olarak taşınan bir pankart olduğunu dile getirdi. Bozatı’ın elinde taşıdığı "Sosyal denge'siz CHP" yazılı pankartın gerçekçe gösterilerek görevden uzaklaştırılmasına Doğruyol, “Yapılmış olan bu haksız, hukuksuz, kanunsuz görevden uzaklaştırma işleminden acilen vazgeçilerek yapılan yanlışın düzeltilmesi, elzemdir” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

4688 Sayılı kamu görevlileri yasası, ilgili başbakanlık genelgeleri çerçevesinde yapılmış olan basın açıklamaları ve eylemler sonucunda bir sendikanın genel başkanının görevinden uzaklaştırılması, yani açığa alınması herhalde ülkemizde yaşanan ilklerden biridir.

Birlik Yerel Sen Genel Başkanımızın görevden uzaklaştırılması ile ilgili yazılı gerekçesinde ise, bir A4 kâğıdına yazılmış olan “Sosyal dengesiz CHP” yazısı ile eyleme katıldığı gerekçe olarak gösterilmektedir.

Oysaki; yazıda hakaret yok. Kişisel haklara saldırı yok. Sadece bir kağıda yazılmış olan yazı.

Soruyoruz? Bu nasıl bir hazımsızlıktır? Demokrasi anlayışıdır?

2005/14 Sayılı başbakanlık genelgesinde;

“Sendika ve konfederasyon il ve ilçe temsilcileri ile sendika şubesi, sendika ve konfederasyon yöneticilerinin yürütmekte oldukları sendikal faaliyetler kapsamında, görevleri ile ilgili olmayıp doğrudan yapacakları basın açıklamaları hakkında disiplin soruşturması yapılmayacaktır.” Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasasının;

Madde 53 – İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler.

Madde 54 – Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler.  Bu hakkın kullanılmasının ve işverenin lokavta başvurmasının usul ve şartları ile kapsam ve istisnaları kanunla düzenlenir.

Denilmesine rağmen siz bir sendikanın genel başkanına yaptığı açıklamalardan dolayı nasıl soruşturmaya tabi tutabilirsiniz? Nasıl görevden uzaklaştırabilirsiniz? Siz kanun bilmez misiniz? Yapılmış olan bu haksız, hukuksuz, kanunsuz görevden uzaklaştırma işleminden acilen vazgeçilerek yapılan yanlışın düzeltilmesi, elzemdir.