GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
2 Ekim 2023 Pazartesi 10:54

Özlale partisine rest çekti: İstifa ederim!

İYİ Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale, adaylığının çekilmesi durumunda İYİ Parti'deki tüm görevlerinden ayrılacağını açıkladı.

T24'ten Cansu Çamlıbel’in sorularını yanıtlayan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özlale, başkan adaylığından çekilmesinin istenmesi durumunda partideki tüm görevlerinden ayrılacağını duyurdu.

Röportajın ilgili kısmı şu şekilde:

Çok anlaşılabilir bir kişisel hedef, hatta parti açısından bakıldığında büyükşehir belediyesi istemek anlaşılabilir bir siyasi yönelim. Ancak işin bir de ittifak boyutu var. İYİ Parti olarak 2023 Mayıs seçimlerinden sonra Millet İttifakı'ndaki pozisyonunuzla ilgili ciddi bir strateji değişikliğine gittiniz. "81 ilde aday çıkaracağız" demek aslında ittifakın askıya alınması demek. Öte yandan bakıyoruz hem Meral Hanım hem de partinizin diğer başka isimleri ittifak pazarlığına açık kapı bırakan laflar ediyorlar. Şuradan başlayalım - ve bu soruyu genel başkan yardımcısı şapkanıza referansla soruyorum- İstanbul ve Ankara büyükşehir beledileri için de aday gösterecek misiniz?

Ankara ve İstanbul'da da aynı İzmir'deki gibi adayımız açıklanacak. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Benim İzmir adaylığımın önce açıklanmasının Tunç Bey'in dediği gibi Ankara ve İstanbul için bir müzakerelerde bir koz olduğunu düşünmüyorum. Öyle bir şey yok.

- Burada biraz duralım lütfen. Genel Başkanınız Meral Akşener belki şu an pazarlık yapmayacakmış gibi duruyor ama sonra müzakere noktasına neden gelmesin?

Yok.

"İZMİR'İN ÖNCE AÇIKLANMASININ SEBEBİ BENİM; MERAL HANIM'A BASKI YAPTIM"

- Ama bugüne kadar çok pazarlık yaptı ve "asla dönmem" dediği bazı kararlardan döndü. Sanırım en büyüğünü, mart ayında masadan kalkma şeklini ve sonrasında masaya dönüşünü hatırlatmaya dahi gerek yok.

Bakın İzmir'in önce açıklanmasının sebebi biraz da benim. Ben baskı yaptım Meral Hanım'a. Cumhuriyet Halk Partisi hala kendi adayını açıklamadı. AK Parti de açıklamadı. Bizim maddi kaynaklarımız iki partiye oranla da kısıtlı. Şunu da biliyoruz AK Parti kamu kaynaklarını kullanıp bol bütçeli bir seçim ekonomisi izleyecek. Kaynaklarımız kısıtlı olduğu için İYİ Parti için tek kazanma yöntemi önceden sahaya inerek adaylarımızı halka iyi tanıtmak.

- Bu sözleriniz İYİ Parti'nin neden adaylarını diğer partilerden önce açıklamaya başladığına yanıt ama benim sorumun yanıtı değil. Meral Hanım'ın sizin İzmir adaylığınızın ve üç büyükşehirde de kendi adaylarınızı çıkarma kararının arkasında duracağından emin misiniz? Sorum buydu.

Evet, ben arkasında duracağını düşünüyorum. Bu kararın parti açısından ne kadar bağlayıcı olduğunu vurgulamak ve seçmenimize de güvence açısından eğer böyle bir durum olursa - yani iş birliğine gidilip benim adaylığım geri çekilirse- ben partimdeki görevlerimden geri çekilirim. Bunu geçen bir canlı yayında açıkladım. Şimdi burada yeniden söylüyorum.

"ŞU ANA KADAR İYİ PARTİ ÜST KURULLARINDA ALINAN HİÇBİR KARAR GERİ ÇEKİLMEDİ"

- İzmir adaylığınız geri çekilirse İYİ Parti'den istifa edeceksiniz. Bunu söylemenizin ardından Meral Hanım'dan size bir geri dönüş oldu mu; müspet ya da menfi?

Sadece şunu konuştuk; şu ana kadar iyi parti üst kurullarında alınan hiçbir karar geri çekilmedi.

"İZMİR MÜZAKERE KONUSU EDİLİRSE PARTİDEKİ TÜM GÖREVLERİMDEN AYRILIRIM"

- Belki parti üst kurulu kararı değildi ama Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki partiniz içindeki genel teamül olumsuzdu, ki bu durum hem Meral Akşener tarafından hem de partinizin diğer yetkilileri tarafından çeşitli vesilelerle detaylandırıldı. Şunu sormaya çalışıyorum; genel teamül ya da parti kararı…sonuçta Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onaylama noktasına gelen Meral Akşener talepleri karşılık görürse İstanbul, İzmir ve Ankara'da CHP'nin adaylarını destekleme noktasına neden gelemesin ki?

Kararlılığımı ve kararlılığımızı netleştirmek ve o bakımdan kamuoyunda tekrar bir soru işareti oluşturmamak için dedim ki; "Bu adaylık çok ciddi ve eğer önümüzdeki dönemlerde İzmir bir müzakere konusu edilirse ve benim adaylıktan çekilmem istenirse o zaman ben de bütün görevlerimden ayrılırım."

SOYER ADAYLIĞI ÇEKİLEBİLİR DEMİŞTİ
İYİ Parti'nin İzmir'de Ümit Özlale'yi açıklamasının anlaşılabilir olmadığını ve bunun Ankara ve İstanbul için hamle olabileceğini belirten Tunç Soyer, Özlale'nin adaylıktan çekilebileceğini söylemişti. 

Soyer “Böyle bir ihtimal de olabilir çünkü 6 ay, Türk siyasetinde çok uzun bir süre bu süre içinde ittifak girişimlerinde bulunulabilir belki başka türlü iş birlikleri müzakere edilebilir. Bunları bilmek şimdiden mümkün değil, ben sadece durumu anlamaya çalıştığım için fikir yürütüyorum. Ama bana çok organik bir durum gibi gelmedi, 4 ay önce milletvekili seçilmiş bir akademisyenin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na talip olması çok anlaşılır bir durum değil benim açımdan” ifadelerini kullanmıştı.