GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
2 Aralık 2022 Cuma 09:03

Özkardeş’lerin planları askıda… Sanayi alanı gitti, ticaret merkezi geldi!

Movenpick Otel’i bünyesinde barındıran Viltur Şirketi’nin sahibi İzmirli iş insanı Nail Özkardeş’e ait Bornova’daki ‘sanayi’ imarlı arazinin statüsünü ‘ticaret’ merkezine çeviren planlar askıya çıkarıldı. Plan değişikliği ile birlikte 3 bin metrekare alana yayılmış, 8 katlı iş merkezi dikilmesinin önü açıldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Bornova Işıklar Mahallesi’ndeki sanayi bölgesinde 27 bin 498 metrekare büyüklüğündeki 3 parsele ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğini yayımladı.

Askıya çıkarılan planlara göre Özkardeş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nail Özkardeş, oğlu ve aynı zamanda İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Oğuz Özkardeş, Ediz Özkdardeş ve Deniz Özkardeş’in sahip olduğu şirketlere ait olan sanayi imarlı parsellerin statüleri değiştirilmek isteniyor.

Şehir Plancısı Meral Celep tarafından hazırlanan planlarda parsellerin statüsü ‘2. ve 3. Derece Merkezler’ olarak düzenleniyor. Planlarda, 27 bin 498 metrekarelik parsellerin 23 bin 267 metrekarelik kısmı ‘ticaret alanı’ ve 3 bin 927 metrekarelik kısmı ise ‘park ve yeşil alan’ olarak ayırılmış durumda.



SANAYİ ÖMRÜNÜ TAMAMLADI’
Plan değişikliğinin gerekçesi olarak ise bölgede yer alan yapıların ekonomik ömrünün doldurması gösterildi.  Plan açıklama raporunda “Söz konusu taşınmazlara yönelik Sanayi Alanı plan kararının 1983 yılından gelen bir plan kararı olduğu ve o tarihten buyana 37 yıl gibi uzun bir süre boyunca Sanayi Alanı plan kararının günümüze gelmiş olmasıdır. Bu bölgede yer alan yapılar ekonomik ömrünü doldurduğundan bu plan kararının revize edilmesi zorunluluk arz etmektedir. Plan değişikliğine konu taşınmazlar 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında Kentsel Yerleşik Alan olarak belirlenen bölgede yer almaktadır. Bu hususla ilgili olarak 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının Kentsel Yerleşik Alan plan kararı kapsamında 8.1.1.3 numaralı plan notlarında: "Kentsel Yerleşme Alanlarında OSB, Endüstri Bölgeleri, Serbest Bölgeler, Sanayi Tesisleri ile endüstriyel hammadde ve mamul ürünlerinin açık ya da kapalı olarak depolanacağı tesisler yer alamaz. Kentsel yerleşik alanlarda yer alan sanayi tesisleri, ekonomik ömrü dolduğunda sanayi alanlarına taşınacaktır." Hükmü gereği sanayi tesislerinin bu alanlarda yer alamayacağı ve söz konusu tesislerin ekonomik ömrü dolduğundan bu alanlardan kaldırılması gerektiği belirtilmiştir.” ifadeleri yer aldı.



EMSAL İKİ KATA ÇIKARILDI
2016 yılında İzmir Büyükşehir Bütünü 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yapılan değişikliklerle parsellerin statüsü sanayi alanından 2. ve 3. derece merkeze çevrilmişti. 5 binlik planların onaylanmasının ardından yakın zamanda binlik planlar için çalışmalara başlanması bekleniyor. Binlik planlarla birlikte parsellerin emsal oranı 0,5’ten 1’e çıkarılması ve 8’e kadar da yapılaşma izni istenecek. Binlik planlarında da onaylanmasının ardından 3 bin metrekare yüzölçümlü 8 katlı iş merkezi dikilebilecek.

ÖZKARDEŞ’LER HAKKINDA
1977 yılında Nail Özkardeş ve oğulları Oğuz Özkardeş, Ediz Özkardeş, Deniz Özkardeş ortaklığında kurulan Viltur Villa Saray Tur.İnş. ve Tic. A.Ş., 1988 yılında İzmir Çeşme Ilıca’da Villasaray butik otelinin hizmete girmesi ile turizm ve otelcilik alanında ilerlemeye başladı. 2005 yılında İzmir Merkür otelinin bünyesine katarak 2008 yılında Mövenpick Otelleri zincirini İzmire getirdi. 2011 yılında Çeşme Ilıca’da Kalinda Inn otelini restore ederek hizmete açan şirket, 2010 yılında Fransız Fram grubundan aldığı Çeşme Fram Oteli Çeşme turizmine kazandırdı.  2013 yazında Çeşme’de 5 yıldızlı 550 yatak kapasiteli Boyalık Beach Hotel & SPA yı faaliyete geçirdi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi olan Nail Özkardeş’in oğlu Oğuz Özkardeş aynı zamanda Hollanda İzmir Fahri Konsolosu olarak görevi de yapıyor.