GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
17 Temmuz 2023 Pazartesi 15:54

Özdağ’dan Işıkkent çıkarması… Suriyeli mülteciye 'yüzme biliyor musun?' sorusu!

Suriyeli işçilerin yoğun olarak çalıştığı Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’ne parti üyeleri ile birlikte çıkarma yapan Zafer Partisi Genel Başkan Ümit Özdağ, Suriyeli işçilerin çalıştığı atölyeye girmek istemesi kabul edilmedi. Suriyeli işçilerin ülkesine gönderilmesi gerektiğini ifade eden Özdağ “Sitede Türk işçiler azınlıkta. Ülkemizi geri alacağız. Herkes vatanına dönsün. Yoksa bu ekonomik krizden nasıl kurtulacağız? 17 milyon sığınmacı kaçakla ekonomik kalkınmamız nasıl mümkün olacak” dedi. Özdağ’ın bir Suriyeli işçiye ‘yüzme biliyor musunuz’ diye sorması da dikkat çekti.

Metehan UD/Ahmet Can KARATAŞ - Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Zafer Partisi İzmir İl Başkanı Seçkin Boyunağa ve parti yöneticileri, mülteci işçilerin yoğun olarak çalıştığı ayakkabı sektörünün kalbi Bornova Işıkkent’teki Ayakkabıcılar Sitesi’nde esnaf ve sayacılarla sohbet ederken ve oda ziyaretinde bulundu. 

Site içerisindeki son duraktaki bir sayacı ile konuşan Başkan Özdağ sorunları dinledi. Saya ustası “20 liraya ayakkabı yapıyorum ama ayakkabının maliyeti 25 TL. Gece yarılarına kadar çalışıyorum. Pazar günü 15 gün izin yapmadan çalıştım. Yoksa aldığım para yetmiyor. Sigortam, yol ve yemek bana ait. Sabah 7 buçukta işçi başı yapıyorum, gece 10’a kadar. Suriyeli, Afgan ve zenci işçilerin haddi hesabı yok. Sabah otobüste tıklım tıklım geliyoruz. Bir otobüste sadece 15 Türk işçi var. İşverenler sigorta göstermiyor. Bin tane dükkan var 100 tanesinde zor bulursunuz ” dedi.

‘TÜRK İŞÇİNİN İŞİ ALINIYOR’
Başkan Özdağ da “Suriyeliler ucuz iş gücü” diyenler ‘Türk işçisi aç kalsın’ diyenlerdir. ‘Hakkını almasın, işsiz kalsın’ diyenlerdir. Türkiye’nin ucuz iş gücüne ihtiyacı yok. Türkiye’nin atılım yapabilmesi için yazılımcı, doktor, tekniker gibi iş güçlerine ihtiyacı var. Biz onları yurt dışına gönderiyoruz. Onları buraya getiriyoruz. Türk işçisinin işini elinden alıyorlar. Türk işçi sigortasız çalışıyor. Hastaneye gitse parasını kendisi ödeyecek ama Suriyeli işçi sağlıktan bedava yararlanıyor. Sigortaya ihtiyaçları yok çünkü devletten yardımları alıyorlar. Ama yanındaki Türk işçi yıllardan beri çalışıyor ama emekli olamıyor. Türk işçiler ve ücretler düştüğü için daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Ucuz gücü Türklerin işsiz ve aç kalmasıdır. Suriyelilerin çalışamaması lazım ama Türkiye’de hiçbir kanun uygulanmıyor ” ifadelerini kullandı.

‘ÜLKEMİZİ GERİ ALACAĞIZ’
Suriyeli işçilerin yoğun olarak çalıştığı bir atölyeye girmek isteyen Özdağ içeri kabul edilmedi. Özdağ kapıda karşılayan Suriyeli işçi ile konuştu. Suriyeli işçi atölyede çalışan 15 civarında işçinin tamamının Suriyeli olduğunu ifade etti. Özdağ atölyenin önünde “Sitede Türk işçiler azınlıkta. Ülkemizi geri alacağız. Herkes vatanına dönsün. Yoksa bu ekonomik krizden nasıl kurtulacağız? 17 milyon sığınmacı kaçakla ekonomik kalkınmamız nasıl mümkün olacak. Allah yardımcımız olsun ama eşeği sağlam kazığa bağlamak gerekiyor” dedi. Özdağ’ın Suriyelilerin çalıştığı başka bir atölyede önündeki bir Suriyeli işçiye ise “Yüzme biliyor musun?” diye sorması da dikkat çekti.

‘SURİYELİLERLE REKABET EDEMİYORUZ’
Site içerisinde turuna devam eden bir Türk işveren tarafından kabul edildi. Suriyeli işçi çalıştırmadıklarını belirten Adem Yayla “Suriyeli esnaf fiyatları düşürüyor. Çünkü vergi ödemiyorlar. Bizim onlarla mücadele etmemiz mümkün değil. Haksız rekabet var. Müşteriler de onları tercih ediyor.” diye konuştu.

‘İKTİDAR SADECE İZLİYOR’
Özdağ ise “Türk işçisi, işvereni vergi ödüyor. Onlarla rekabet etmeleri zor. Burada hiç Türk esnaf kalmayacak, Suriyelilere satıp gidecekler. Türk işçiler işsiz kalıyor. İktidar da bunu seyrediyor. Yapmayı bildikleri tek şey zam. Doğalgaza yüzde 224 özel tüketim vergisi zammı yapılmış. Mümkün değil Türk işverenler rekabet etmeleri. Buradan ben Türkiyeye sesleniyorum. Türk üreticinin üretim kopmasını istemiyorsanız, ayakkta kalmasını istiyorsanız Türk üreticinin malını tercih edin. Önemli olan Zafer Partisi’nin iktidara gelene kadar ayakta kalması” dedi.

Ümit Özdağ ve parti üyeleri son olarak Oda ve site yönetimi ile bir araya gelerek sektörel sorunları dinledi.