GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Ekim 2024 Salı 10:31

Otopark krizinde yeni perde: İhale süreci davalık!

Milli Eğitim ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarının yaptığı protokol kapsamında tekrar yapılması öngörülen ihalenin esastan yanlış olduğuna dikkat çeken İzmir Atatürk Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Murat Saraç, “Okulumuzdan mezun hukukçularımızla konuştuk ve protokolün iptali için dava açtık. Protokol, yönetmeliğe aykırıdır” dedi

EGEDESONSÖZ – İzmir Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Murat Saraç, SONSÖZ TV’de Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in programında tartışmalı ihale süreci hakkında açıklamalarda bulundu.

Okulun bahçesinin otopark olarak işletilmesi, ayrıca halı sahalar ve spor salonunun da devlet eliyle ihaleyle kiralanması olayına esastan karşı olduklarını, Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıkları arasında yapılan protokolün yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle, protokolün iptali için dava açtıklarını duyurdu.

OKULUMUZU, OKULUMUZU KORUMASI GEREKENLERDEN KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ
Atatürk Lisesi başta olmak üzere çok sayıda okulun bahçesi, halı saha, spor salonu ve duvarlarının ihale yoluyla kiralanmasına izin veren protokolü eleştiren Mezunlar Derneği Başkanı Murat Saraç, şunları söyledi:

“İzmir Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği olarak burada yapacağımız etkinlikleri, kampanyalarımızı, öğrencilerimizin başarılarını konuşmak isterken, maalesef ihale krizini konuşmak zorunda kaldık. Okulumuzu, okulumuzu koruması gerekenlerden korumaya çalışıyoruz ne yazık ki. Okulların içerisinde ticarethanelerin olmaması gerektiğini savunuyoruz. İzmir Atatürk Lisesi Okul Aile Birliği’nin işlettiği bir otoparkımız vardı. Bu iş, sadece okul idaresinin kontrolü altında olan, vergileri kuruşu kuruşuna Okul Aile Birliği tarafından ödenen bir işti. Okul kuralları geçerliydi. Siz ihaleyle buraya başkalarını getirirseniz, burayı ticarethane haline getirmiş olursunuz. Son derece sakıncalı bir şeyden bahsediyoruz. Otoparkımız, 15 Temmuz döneminde güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Sonra bir yönetmelikle okulların sadece kantin dışında hiçbir yeri işletemeyeceği gündeme geldi. Otopark işletmeciliğini yine Okul Aile Birliği tarafından yapılması için girişimlerde bulunduk. AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’dan yardım istedik ama vekilimiz daha sonra talihsiz bir açıklama yaptı.”

BÖYLE BİR KARAR ALINIYORSA, MİLLİ EĞİTİM OKULA TAM DESTEK VERMELİDİR            
“Okullarımızın tamamen işletme faaliyetlerinde bulunmaması kararını saygıyla karşılıyoruz. Ancak böyle bir karar alınıyorsa, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okula bire bir destek vermesi gerekirdi. İzmir Atatürk Lisesi, üniversite sınavında iki birincilik kazanmış bir okuldur. Bu okul, 1000’de 20 ile öğrenci kabul eden bir okul. Okulumuz, üniversite sınavında ilk 4’e girdi. Pamuklara sarılıp korunması gereken bir okuluz. Biz hala okulun bahçesi otopark ihalesi olsun mu olmasın mı, üçüncü şahıslar buraya girsin mi girmesin mi, onu konuşuyoruz. Ceyda Hanım’a buradan da seslenmek istiyorum; o yönetmeliği destekliyoruz, kapatılsın ama Milli Eğitim Bakanlığı da okullarımıza gereken desteği versin. Çocuklar Teknofest’e gidiyor, birinci oluyorlar; TOBİTAK yarışmasında birinci oluyorlar; uluslar arası yarışmalarda birincilik alıyorlar; sporda, tiyatroda şampiyon oluyorlar. Bu başarıların desteklenmesi gerekir. Ceyda vekilimizden destek istedik ama bütçemiz yeterli değil, yanıtını aldık. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi yetmiyorsa, bırakın o zaman otopark işletmesini Okul Aile Birliği yapsın, dedik. Şu an geldiğimiz noktaya bakın; bahçemiz otopark için ihaleye veriliyor. Halı sahalarımız, spor salonumuz ihaleyle kiraya veriliyor. Yerlerimiz üçüncü şahıslara veriliyor ama buradan okullara bir liralık kaynak aktarılmıyor. Bir yönetmelik çıkarılmıştı, Okul Aile Birlikleri, üçüncü şahıslara vererek otopark işletmeciliği yapabilir, diye. Onu da ortadan kaldırdılar. Böyle bir tavır, elbette kabul edilebilir bir şey değil. Dolayısıyla biz de bunun karşısında olacağız. Biliyorsunuz, otopark ihalesi yapıldı ve çok üzülerek öğrendik ki, güvenlik nedeniyle iptal edilen ihale yenilecekmiş. Bu yanlışta ısrar edilmemesi gerekir. Biz Mezunlar Derneği olarak güvenlik sorunu oluşturacağı öngörüsüyle ihaleye itiraz etmiştik. Otopark işletmelerinin okullara girmesinin güvenlik sıkıntısı yaratacağını her platformda söyledik. Sonuçta yapılan ihale, güvenlik nedeniyle iptal edildi. Bu iptal olayı, bizim haklılığımızı net biçimde ortaya koyuyor. Yeniden ihale yapıldığını varsayalım. O ihaleyi kazanacak kişi veya kurumun, güvenlik sorunu yaratmayacağını kim garanti edebilir? Dolayısıyla bu ihalenin tekrarlanmaması gerekiyor.”

BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLECEĞİNİ UMUT EDİYORUZ
İzmir Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Murat Saraç, derneğin iktisadi işletmesinin yanı sıra mezunlar arasında bulunan işadamlarının birlik olup neden otopark ihalesine katılmadığıyla ilgili şu görüşlere yer verdi:

 “İzmir Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği olarak, ihaleye katılmayı yanlış bulduk, çünkü iktisadi işletmemizle ihaleye katılsaydık ihaleyi meşrulaştırmış olurduk. Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi, Grand Plaza ile ihaleye katıldı ama çok ileriye gidemedi; belediyemize teşekkür ediyoruz. Biz bu ihaleyi yanlış buluyoruz ve esastan itiraz ediyoruz. Okulların işletmelere açılması, esastan yanlıştır. Pekala doğru insanlar da alabilir. Bu ihale hukuka uygun olabilir ama bu durum, ihalenin yanlış olduğu gerçeğini değiştirmez. Bu konuyu okulumuzdan mezun hukukçu arkadaşlarla inceledik, araştırdık. Bu yanlışın devam ettirilmemesi adına, Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan, yönetmeliğe de aykırı olan protokolün iptali için dava açtık. Biz yaşanan onca sıkıntıya rağmen Türkiye’de hukukun halen var olduğuna inanıyoruz. Yasal haklarımızı kullanıyoruz ve bu yanlıştan bir şekilde dönüleceğini umuyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımıza, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, hiçbir parti ayrımı yapmadan tüm İzmir milletvekillerimize buradan seslenmek istiyorum. Lütfen bu konuda gereğini yapın, bu ihalenin tekrar yapılmasına engel olun. Yanlış şeylerin üzerine kurulmuş sistemi, tekrar tekrar uygulayarak doğru sonuçlar elde edemezsiniz. Çocuklarımızı riske atmayın, onların huzurunun kaçırılmasına izin vermeyin. İlla ki otopark işletilecekse, bırakın Okul Aile Birliği işletsin. Okulumuzda sadece eğitim konuşulmalı.”

RİCA EDİYORUM; OKULLARA TİCARETHANELERİ SOKMAYALIM
İzmir Atatürk Lisesi’nden mezunlar olarak inisiyatif kullanmak zorunda olduklarının altını çizen Başkan Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“AK Parti Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’ya bir mesaj yolladım, konuyla ilgili. O da Milli Eğitim Müdürü’nden randevu alamadığımızla ilgili konuya atıf yaparak, gitsinler görüşsünler, diye açıklama yaptı. Bugüne kadar görüşemedik. Bildiklerini okuyacaklarsa, bu saatten sonra görüşmemizin de bir anlamı yok. Okulla, eğitimle ilgili bir sıkıntı varsa, ah vah deyip kenara çekilemeyiz. Atatürk’ün adını taşıyan okuldan mezunlar olarak inisiyatif kullanmamız gerekiyor. Tüm İzmir milletvekillerimize, İl Milli Eğitim Müdürümüze, Milli Eğitim Bakanımıza buradan bir kez daha rica ediyorum; okullara ticarethaneleri sokmayalım. Lütfen bu ihaleleri iptal edelim, protokolü iptal edelim. Okulların gelirlerini artıralım, çok değerli öğrencilerimizi yetiştirmeye devam edelim. İki başbakan çıkarmış biz okuluz. Spordan siyasete, sanattan bilime çok kıymetli isimler yetiştirmiş bir okuldan bahsediyoruz. Görüştüğümüz vekillerden ne var ki, bugüne kadar net bir cevap gelmedi.  Deniz Yücel vekilimiz, bizim okulumuzdan mezun, CHP İl Başkanımız Şenol Arslanoğlu da… Bir başka milletvekilimiz Rıfat Nalbantoğlu, Cemal Bekle de bizim okulumuzdan mezun. Bu konuyla ilgili bilgileri var, desteklerini bekliyoruz.”

KULÜPLERİMİZ HALI VE SPOR SALONUNU KULLANMAMIZA İZİN VERECEKLERDİR
Murat Saraç, spor salonu ve halı sahaların İzmir’in iki güzide kulübü tarafından ihaleyle kiralanmasıyla ilgili şunları söyledi:

“Halı sahalarımız Göztepe’ye, spor salonumuz Altınordu’ya hayırlı olsun. İki kulübün başkanları bizi arayarak müsterih olmamızı istediler. Bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Mehmet Sepil başkanımızın çok özel bir sevgisi var, Atatürk Lisesi’ne karşı. Kendisi değil, ama babasının Atatürk Lisesi mezunu olduğunu, bu nedenle okulumuza karşı çok güzel duygular beslediğini söyledi. Altınordulu merhum İsmet Orhunbilge de bizim okulumuzun mezunudur. Ercan Ertemçöz, yönetim kurulunda görev yapıyor. Destek olacaklarına, hiçbir sıkıntı olmayacağına inanıyoruz. Ama esastan düşünecek olursak, biz bu ihalelere karşıyız, kulüplerimize değil.  En büyük sorun otopark, üçüncü şahıslar ama sonuçta o ihalelerin olmaması gerekiyor.”

YATILI ÖĞRENCİLERİMİZE GÜNDE 52 LİRA YEMEK PARASI
Okulun yatılı bölümündeki öğrencilerin beslenmesiyle ilgili medyaya düşen haberleri değerlendiren Murat Saraç, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yatılı öğrenciler için verdiği bir yemek parası var. Geçen sene günlük 28 lira gibi bir para söz konusuydu. 28 lirayla dört öğün yemek nasıl çıkartılabilirdi ki… Bugün o rakam 52 liraya çıkarılmış durumda. Devletin eğitime daha çok para ayırması lazımdır. Diğer kurumlara verilen paraları da hatırlayacak olursak, Milli Eğitimin bütçesinin en önde olması gerekir. Okulun tüm bileşenleri olarak, çocuklarımızın aç kalmamaları adına elimizden gelen yardımları yapıyoruz. Milli Eğitim’in de 52 liraya dört öğün yemek çıkarılamayacağını biliyordur diye düşünüyorum” dedi.

KOŞU KAMPANYASI GELİRİ, ÖĞRENCİLERİMİZE BURS OLACAK
İzmir Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği olarak yapacakları kampanya ve etkinlikleri anlatan Murat Saraç, iki maratondan 3,5 milyon lira gelir elde etmeyi planladıklarını bildirdi:

“Valilikten aldığımız özel bir izin var, bağış toplamak için. İki büyük maratona katılacağız. Birincisi 3 Kasım’da İstanbul Maratonu, diğeri de Nisan ayında Maraton İzmir…  Kermesler, Anıtkabir ziyareti gibi etkinlikler yapıyoruz ve buralardan elde ettiğimiz gelirleri öğrencilerimize burs olarak kullanıyoruz. Biz bu burs olayına 7-8 öğrenciyle başlamıştık bugün itibariyle 200 öğrenciye burs veriyoruz. Depremzede öğrencilerimize destek olduk. Bir ay sürecek bir kampanyamız olacak mataronla ilgili. 22 Ekim’de başlayacak ve 18 Kasım akşamı bitecek bir kampanya. Gönüllü koşucularımız, okulumuz öğrencilerine burs vermek için yarışacaklar ve destek toplayacaklar. Biz bunu sosyal medya hesaplarımızdan duyuracağız. Geçen yıl bu koşu kampanyasından 2 milyon liralık bir gelir elde etmiştik, bu yıl 3,5 milyon lirayı hedefliyoruz. 22 Ekim’de, ilk futbol takımımız olan Sultani’yi anacağız. Orada startı vereceğiz”