GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
20 Nisan 2022 Çarşamba 12:18

Örnekköy'de temeller atıldı… Büyükşehir dönüşümde gaza bastı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İZBETON aracılığı ile hız verdiği dönüşüm çalışmaları bugün Örnekköy 3'üncü ve 4'üncü etaplarının temel atma töreni ile devam etti. Törende konuşan CHP'lilerin eleştirilerinin hedefinde hükümet yer aldı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZBETON aracılığı ile yapımı sürdürülen Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 584 konut ve 27 işyerini kapsayan 3'üncü ve 380 konut ve 27 iş yeri 4'üncü etaplarının temel atma töreni gerçekleştirildi.

170 konut ve 20 işyerini kapsayan ikinci etabı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımı ile atılan dönüşüm projesinde, çalışmalarına hız veren İzmir Büyükşehir Belediyesi 3'üncü ve 4'üncü etap çalışmalarını Cumhuriyet Halk partisi Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke'nin katılımı ile başlattı.

Toplantıya ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, Cumhuriyet Halk partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Kani Beko, Özcan Purçu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve çok sayıda ilçe belediye başkanı ve vatandaş katıldı.

İnşaat alanında gerçekleştirilen törende Salıcı, Böke ve Soyer açıklamalarda bulunurken, hedeflerinde hükümet yer aldı.

İŞ DÜNYASINDAN 'BİRLİK' MESAJI
Temel atma töreninde konuşmalarını gerçekleştiren Örnekköy 3. Etap S.S. İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Cihangir Lübiç, "Umarız İzmir'deki 20 bin konutu hep birlikte el ele vererek belirli bir yere getirip sonuçlandırırız. Biz bu taşın altına elimiz değil gövdemizi koyduk" ifadelerini kullanırken, Örnekköy 4. Etap S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Şenol Arslanoğlu ise "Sosyal demokrat yerel yönetim anlayışının insana karşı tutumunun bir kanıtı olan Örnekköy projesinin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

SALICI: İZMİR'İN YAPTIĞI İŞİN KARŞILIĞINI VERİN
Kürsüye çıkarak açıklamalarda bulunun Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, "Biz 31 Mart seçimleri öncesi CHP'nin belediye başkan adaylarına oy verin, oy verip onların seçilmesini sağladığınızda onlar size hizmette bulunacak demiştik. Üzerinden biraz zaman geçti, iktidar belediye başkanlarımızın yaptığı işlerden o kadar rahatsız oldu ki sürekli engelleme ve sorun çıkarma çabası içinde... Ancak belediye başkanlarımızın tüm bu engellemeye rağmen çaba göstermeye devam ediyorlar. 2018 yılında Haziran ayında seçim yapıldı ve Ağustos ayında kur şoku yaşadı. Biz 4 yıldan beri açık bir şekilde krizdeyiz. Döviz yükseliyor ve inşaat malzemeleri arttı. İnşaat yapmanın, kentsel dönüşüm yapmanın hele içinde kar olmadan iş yapmanın çok zor olduğu dönemde yaşıyoruz. Tüm bu olumsuzluklara rağmen enflasyon yükseldi, elektrik fiyatları, akaryakıt fiyatları malum... Ancak bu kadar sıkıntılı bir ortamda, iktidarın yatırım yapamadığı ortamda bugün 400 milyon TL'nin üstünde bir rakama böyle bir yatırım yapılıyor İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kooperatif modeli ile. Bu önemli bir şey" diye konuştu.

İZMİR'İN YAPTIĞI İŞİN KARŞILIĞINI VERİN
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da yüklenen Salıcı, çağrıda bulunurken; "Bizim belediyelerimiz halktan yana bir bakışla yepyeni bir iş yapıyorlar. Bütün bu sıkıntıların içinde eleştiriler olabilir, dava da açılmış… Zaten bu kadar güzel bir iş yapılınca dava açılmasa şaşardık. Siyasi baskı altında olan yargı bile eminim ki bu davalara gerekli yanıtı verecektir. Burada yaşayan yurttaşlarımız kendi bulundukları yerden ayrılmıyorlar. AK Parti neden bundan korkar ve çekinir? Burada başlayan dönüşüm Ankara'da devam edecek ondan korkuyor. Biz onların çekindiği işleri yapmaya devam edeceğiz. Bu tek adam rejimi gidecek. Parlamento ile çok daha geniş, herkesin sözünü söylediği, parti kapatmanın olmadığı sistemi biz hep birlikte kuracağız. Biz bunu kuracağız ancak kurmadan önce yerelde başlayan çalışmalar ile… İBB 344 milyon dolarlık kredi alıyor bunun majesteleri tarafından onaylanması lazım. Ancak onaylanmıyor. Çünkü İBB bunu vatandaşın lehine kullanacak. Bugün itibari ile hala bu krediden haberi yok. Devlet dolar bazında 8,65 ile borçlandı, İBB yüzde 1'den daha düşük oranla borçlandı. 30 yıla yayılan bir ödeme…  Sayın Erdoğan, o işi çözün, uzatmayın yoksa biz seçimi kazanıp geldiğimizde imzalayacağız. İşi bize bırakmayın, vatandaşın edinileceği yararı geciktirmeyin. Sizden özel ricamız yok, İzmir'in yaptığı işin karşılığını verin" ifadelerini kullandı.

BÖKE: YARIN YAPACAĞIZ DEMİYORUZ, BELEDİYELERİMİZDE UYGULUYORUZ
CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke atılan temellerin, temelden çok fazla anlama geldiğini vurgularken, "Burada olmaktan büyük heyecan duyuyorum. Bugün sadece Örnekköy'de bir temel atmıyoruz. Esasında eşitlikçi, adil, refah için üreten bir Türkiye'nin temellerini hep birlikte atıyoruz. Tam da böylesine aydınlık bir iş yaptığımız için güneş bu kadar güçlü. Türkiye'de çok ağır ve karanlık bir dönemden geçiyoruz. Tüm haklarımızın yok sayıldığı Türkiye'deyiz şu an. Bu karanlığın içinde büyük bir umut var. O umut üreten Türkiye'yi var eden iradelerin. O umut istişare ile iş yapan anlayıştır. O umut bugün İBB ile yarın Millet İttifakı ile var edeceği demokratik düzenin ta kendisidir. CHP karanlığı açacak 4 ayaklı politikayı anlatıyor. Yarın uygulayacağız demiyor, bugün belediyelerinde anlatıyor" dedi.

SOYER: YAZIKLAR OLSUN!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer TCDD ve hükümete yönelik eleştirilerde bulunurken, “Belediyemizin yıllarca ihmal edilen kentsel dönüşüm konusundaki ısrarlı ve başarılı çalışmaları hakkında yapılan eleştirileri hayretle izliyorum. Bu çalışmaları gölgeleyen bazı şeylere değinmek istiyorum. Bu eleştirileri yapanlar ya İzmir’de yaşamıyor, ya bizimle aynı dili konuşmuyor ya da gerçeğin görülmesini istemiyor. Ama güneş balçıkla sıvanmıyor. İBB ve İZBETON kentsel dönüşümde yeni bir sayfa açtı. 6 bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarına devam ediyoruz. Biz bunları inşaat sektörünün nefesinin tüketildiği ekonomik koşullarda yapıyoruz. Müteahhitlerin teklif dahi veremediği bir dönemde, mazeretlerin arkasında sığınmadan kalıcı çözümler üretiyoruz ve bir ilk olan kooperatif modelini uyguluyoruz. Geçtiğimiz hafta İZBAN ortağımız TCDD açıklama yapmış... ‘Lale Mahallesi İZBAN Durağı’nın yer teslimini yapmak için 25 km ötede Katip Çelebi Üniversitesi durağını bekliyoruz’ demiş ve eklemiş, ‘Hizmet yerine laf üreten İBB, algı oluşturmaya çalışıyor.’ Arada tam 25 km var. İki mesele arasında bağlantı olmaması şöyle dursun, Türkiye Cumhuriyeti’nin saygın bir kurumu, yasal ortağımız bu şehrin büyükşehir belediyesi için böyle bir üslup kullanabilir mi ya da neden böyle bir üslup kullanabilir anlamak mümkün değil.

İki meclis üyemiz, ‘Çıkar amaçlı organize suç örgütü kurmak, ihalesiz iş görme ve ihale kanununa muhalefet, görevi kötüye kullanma ve yolsuzluk’  suçlamalarıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş. Yazıklar olsun! Bu kriz ortamına olağanüstü çözümler üretiyorsunuz, vatandaşlarınızı mutlu etmeye çalışıyorsunuz ama birileri siyaseten ve şahsen birilerine zarar vermek için bu kente verecekleri zararı hiç umursamıyor. Biz bunlarla hiç vakit kaybetmeden yolumuza devam ediyoruz. Bu saatten sonra da ne ekonomik kriz ne artan maliyetlerle bu özverili çalışmalar… İzmir’de dönüşüm başlamıştır. Diliyorum ki bu dönüşüm ulusal bir dönüşümün de başlangıcı olur. Bu yüzden de birilerini rahatsız etmeye devam eder” dedi. 

TUGAY: KARŞIYAKA BELEDİYESİ  OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞEN HER GÖREVE HAZIRIZ
Konuşmasını gerçekleştiren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay üzerlerine düşen her türlü göreve hazır olduklarını vurgularken, "Zaman zaman İzmir'i yalnız bırakılıyor hakkını alamıyor diyoruz, bunu İzmirli bir iş insanının ağzından da duydunuz. İnşaatların önünün tıkandığı dönemde sorumluluk aldılar. İzmir'i daha sağlıklı güvenli bir kent kimliği kazanması adına İBB'nin ve Tunç Başkanımızın önemli bir adımı burada atılıyor. Yerel yönetim ölçeğinde gerçekleştirilen bu başarılar ülke genelinde neler yapılabileceğinin göstergesidir. Her şeye rağmen azimle çalışıyoruz. Karşıyaka Belediyesi olarak üzerimize düşen her göreve hazırız" dedi.