GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Ağustos 2016 Pazar 13:44

Ödemiş'te 'katı atık' hamlesi: 5 ilçenin çöpünü işleyecek!

Ödemiş Belediyesi bölgedeki çöplerin bertarafı ve dönüştürülmesi için Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi projesi için kolları sıvadı. Ödemiş’in çöp toplama işleri üstlenen Biosun firması tarafından yapılacak tesis bölgedeki 5 ilçenin çöplerini toplayacak.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ödemiş’in Bütünşehir Yasası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesiyle birlikte başlayan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ile AK Partili Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem arasında sık sık tartışmalara neden olan çöp krizinin ardından katı atık bertaraf tesisi için çalışmalar hızlandırıldı.

Ödemiş Belediyesi’nin çöp toplama işlerini üstlenen Biosun Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetimi San. ve Tic. A.Ş  tarafından Ödemiş, Tire, Beydağ, Kiraz ve Bayındır Belediyelerinin Ulusal Mevzuata uygun bir Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi kurulması için çalışmalar başlatıldı.

84 MİLYON TL’YE MAL OLACAK
Projeyle birlikte belediyeler tarafından düzensiz bir şekilde toplanan evsel atıklar, ulusal katı atık mevzuatına uyumlu olarak ayrı toplanması, taşınması, ambalaj atıkların geri kazanılması, organik atıkların değerlendirilmesi ve bertarafı gerçekleştirilecek. Tesis Ödemiş Örnekçiftliği, Atıksu Arıtma Tesisleri bitişiğindeki toplam 50 bin metrekare alanda gerçekleşecek. Proje için toplam 84 milyon TL harcanacak

BİYOGAZ TESİSİ
Tesisin kullanım hakkını 29 yıllığına üstlenen Biosun firması, tesisten elde edilen organik atıkları değerlendirmek üzere  biyogaz tesisi kuracak. Depolanacak atıkları ise inşaatı devam eden Türkönü Köyü Yelaldı Mevkiindeki Düzenli Depolama Tesislerine götürecek. Ambalaj atık toplama ayırma tesisi kapasitesi yılda 27 bin ton,  Biyogaz tesisi yılda 60 bin ton organik atık işleme kapasitesine sahip olacak. Biyogaz kaynaklı enerji tesisinde yılda yaklaşık 13 Milyon kWs elektrik ve 14 Milyon kWs ısıl enerji sağlanacak.

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’ne yapılan başvurunun ardından proje için ÇED süreci başlatıldı. Tesis için 1 Eylül’de halkın katılım toplantısı gerçekleştirilecek.