GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Ocak 2017 Cumartesi 13:54

Oda başkanlarından ‘eski TRT binası ihalesi’ne tepki!

TRT eski binalarının TOKİ tarafından satışının yapılması sonrasında Şehir Plancılar Odası Şube Başkanı Kocaer ve Mimarlar Odası Şube Başkanı Alpaslan açıklamalarda bulundu. Geçmişte binaların imar planlarındaki değişikliğe itiraz ederek dava açan başkanlar satış kararını değerlendirdi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) ihaleyle satışa çıkarttığı Alsancak’taki TRT eski binalarına en yüksek teklif İzmirli Mapeks-Nimeks Ortak Girişimi’nden gelirken geçmiş süreçte davalık olan iki odadan açıklama geldi.

- İzmir'de satışa çıkan eski TRT binalarına en yüksek teklifi kim verdi?

Konak Kültür Mahallesi’nde bulunan binaların imar plan değişikliğine kamu yararı gözetilmemesini gerekçesi göstererek itiraz eden Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) bünyesindeki Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ve Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.



ALELACELE BİR SATIŞ GERÇEKLEŞİYOR!
Satışla ilgili konuşan Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Bizim oraya açtığımız ve devam eden bir davamız var. Hukuki süreç tamamlanmadan bu satışın yapılmasını avukatımıza da danışıyoruz.  Çünkü farklı yönde bir iptal kararı geldiğinde bunun geri dönüşü ya da telafisi mümkün olmayacak. Kamu zararının oluşacağı ortada… Dolayısıyla meslek odası olarak kamu yanında olarak, sosyal donatı ve ayrıcalıklı bir imar hakkı oluşturulması yönünde bir itirazımız vardı.  Bu itirazların kayda değer olduğunu düşünüyoruz. Hukuka aykırı bir işlem üzerinden alelacele bir satış gerçekleşiyor.  Hem yasal anlamda gerekli mercilere itirazımızı ileteceğiz. Satışa çıkacak kadar acele bir işlem gerçekleşmesi anlaşılmaz bir durum” açıklamasını yaptı.

DAVA O ŞEKİLDE SONUÇLANIRSA İHALE NE OLACAK?
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan ise, “Bizim davamız var.  Parsel bazında işlev değişikliği bağlamında kamu yararının gözetilmediği için itiraz etmiştik.  Normal şartlar altında idarenin bu davalar sonlanmadan bir ihale gerçekleştirmesi ve satışın yapılması çok doğru değil. Doğal olarak haklı olduğumuza ve davanın lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz.  Dava o şekilde sonuçlanırsa ihale ne olacak? Sorunlar ortaya çıkacak. Ama maalesef idare beklememiş sonucu ve böyle bir karar almış.  Benzer davalardan olumlu sonuçlar aldık. Yine benzer bir sonuç bekliyoruz. Ama ondan sonra ihaleye dair nasıl bir süreç işler onu bizim kestirmemiz mümkün değil. İhale iptal edilir, belki ödenen bir şeyler varsa geriye iade edilir diye tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.