GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Ocak 2023 Pazartesi 12:14

Oda başkanından 'fatura' isyanı: İzmir'in hamamları yok oluyor!

İzmir Hamamcılar ve Banyocular Esnaf Odası Başkanı Nafi Karaca, geçen yıldan bu yana ekonomik sıkıntılar dolayısıyla neredeyse açık hamam kalmadığını ifade ederek yüklü faturalar nedeniyle icralık olduklarını söyledi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar ve artan enflasyon dolayısıyla birçok iş kolunu olumsuz etkiledi.  Birçok kaleme gelen zamların yanı sıra yüksek vergiler de esnafın belini büküyor.

İzmir Hamamcılar ve Banyocular Esnaf Odası Başkanı Nafi Karaca, hamam esnafının yaşadığı sıkıntıları Egedesonsöz’e değerlendirerek yüksek faturalardan dert yandı. Esnafın ödemek zorunda yüzde 18’lik KDV’de adaletsiz olduğunu ifade ederken aylık 20 bin TL su ve elektrik faturası ödediklerini kaydetti.

6 HAMAM KAPATTI
Karaca açıklamasında “Fiyatlar aldı başını gidiyor.  Yüzde 18 KDV ödüyoruz. KDV’de adalet olması gerekiyor. İğneden ipliğe zam geldi müşterilerimize zammı yansıtmadık ancak müşteri geldiği zaman az paraya çok hizmet bekliyor. Ekonomik sıkıntılar sebebiyle İzmir’de 6 hamam kapattı. Neredeyse açık hamam kalmadı. Esnafımız personel sıkıntıları da yaşıyor” dedi.

MALİYETLER BELİMİZİ BÜKÜYOR
Hamam fiyatlarına zam yapmadıklarını belirten Karaca,”Hamam fiyatı 75 TL ancak 120 TL’ye kadar çıkaran esnaflarımız var. Müşteri ekstradan sauna gibi hizmetler talep ediyor. 75 TL’ye her şeyi satın alabileceklerini düşünüyorlar. Özellikle kadın müşteriler temizlikten ödün vermediği için müşteri sayısında azalma yok ancak maliyetler belimizi büküyor. “ dedi

FATURALARI ÖDEYEMİYORUZ
20 bin TL elektrik faturası ve su faturası ödediğini ifade eden Karaca, “Belediyelerin hamam esnafına amme hizmeti sağlayıp su sayaçlarını tonaj farkına göre ayarlamalı. Fatura ödemelerimizi yapamıyoruz. İcralık olduk” ifadelerini kullandı.