GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
11 Nisan 2023 Salı 09:22

Oda başkanı Ata'dan Eşrefpaşa-Üçkuyular örneği: 45 esnaftan ‘online’ iflas!

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, yüksek ayakkabı fiyatları ile ilgili olarak, "Malzemelerimiz yurtdışından geliyor ve malzeme fiyatlarında yüzde 200 artış var. Kiralarımız da yüzde 100 arttı. Bu maliyetlerle ayakkabı fiyatları düşemez" dedi. Ata internet üzerinde yapılan satışların yerleşik esnafa zarar verdiğini de belirterek “İnternet satışları dolayısıyla mağazası olan esnafımız etkilendi. Birçok mağaza kapandı. Eşrefpaşa'dan Üçkuyular'a kadar 54 ayakkabı mağazası vardı. Şimdi ise 11 tane kaldı” şeklinde konuştu.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ – Son dönemde ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle birçok kalemde olduğu gibi ayakkabı fiyatlarında da yükseliş hakim... Vatandaşlar ayakkabı için ya indirim kovalıyor ya da ucuz alternatiflere arıyor. Yeni ayakkabı satın alamayan vatandaşlar ise çareyi tamire vermekte buluyor.

GİRDİLER YÜKSEK OLDUKÇA FİYAT DÜŞMEZ
Egedesonsöz'e açıklamalarda bulunan İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata girdi maliyetlerine dikkat çekti. Ayakkabı malzemeleri fiyatlarında yüzde 200 artış yaşandığını kaydeden Ata,"Malzemelerimizin yüzde 60'lık bölümü ithal ürünlerden oluşuyor. Özellikle, suni deri, yapıştırma ilacı ve taban gibi ürünler yurtdışından geldiği için ve dövizdeki yükseliş dolayısıyla ayakkabı fiyatları yüzde 200 bir artış var. İşçilik maliyetlerinin ve malzeme girdilerinin artması sebebiyle bunu müşteriye yansıtmak zorunda kalıyoruz. Öte yandan elektrik fiyatları, kira fiyatları çok yükseldi. Mal sahipleri devletin verdiği artış rakamına uymuyor. Kiralarımızda yüzde 100 artış oldu. Ayakkabı da piyasaya yüksek fiyattan giriyor. Girdiler yüksek olduğu sürece ayakkabı fiyatlarının düşmesi söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

BÜYÜK FİRMALARLA ANLAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ
Ayakkabı üreticilerinin nefes alabilmesi için oda olarak çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Ata,"Son dönemlerde fiyatları biraz da olsa aşağı çekilmesi için çalışmalar yapıyor, malzemeleri kendimiz ithal etmeye çalışıyoruz. Üretici arkadaşlara bir nebze olsa nefes aldırmak istiyoruz. Büyük firmalarla anlaşıp üreticilerimize toptan fiyatını daha uyguna vermeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

ESNAFA UCUZ KREDİ VERİLMELİ 
Ayakkabı esnafına devlet tarafından kredi desteği verilmesi gerektiğini vurgulayan Ata,"Devlet kefalet kooperatifi ile ilgili kredi vererek esnafa can suyu oluyor. Ancak kredilerin artırması gerekiyor. Esnafı ucuz krediden faydalandırmak gerekiyor. En uzun süre yazlık ürünlerde çalışıyoruz. Önümüzdeki sezon umarım güzel olur" dedi.

54 MAĞAZADAN 11 TANE KALDI 
Ayakkabı satışlarının internet üzerinden artması ile ilgili konuşan Ata, yerleşik esnafın zarar gördüğünü ifade ederek, "İnternet satışları dolayısıyla mağazası olan esnafımız etkilendi. Birçok mağaza kapandı. Eşrefpaşa'dan Üçkuyular'a kadar 54 ayakkabı mağazası vardı. Şimdi ise 11 tane kaldı.Yerleşik esnaf için sıkıntılı.Ayakkabının denenerek alınması gerekiyor. İnternetten satılan her 10 ürünün 6 tanesi geri geliyor. Perakende mağazaları azaldı. Ürünün en ucuza alınacağı yerlerden biri Kemeraltı çarşısı" dedi.

Yaklaşan seçimlerin ardından işlerinin açılacağını ümit ettiğini ifade eden Ata,"Bu ara işler durgun. Seçimlerden sonra güzel günleri bekliyoruz. Ayakkabı esnafının işlerinin iyi olacağını düşünüyorum" diyerek sözlerini tamamladı.